Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pred oddajo Pogovor o, posvečeno Andreju Bajuku (foto: ARO)
Pred oddajo Pogovor o, posvečeno Andreju Bajuku

Pogovor o: Andrej Bajuk kot politik, finančni strokovnjak in prijatelj

| 17.08.2011, 21:36

V vladnem poslopju, državnem zboru in na sedežu Nove Slovenije so odprte žalne knjige v spomin nekdanjemu predsedniku vlade, finančnemu ministru, poslancu in predsedniku NSi-ja Andreju Bajuku, ki je umrl v noči na torek. Svet NSi-ja se je sešel na žalni seji, sledila je maša zadušnica, ki jo je daroval nadškof Anton Stres.

"Še v ponedeljek smo gledali posnetke z Brezij, ko je brez sramu in zadrege povedal, kaj mu kot katoličanu pomeni Marijin praznik. S tem pričevanjem se je tudi poslovil od nas in Slovenije. Prepričana sem, da z dobrimi občutki in lepimi doživetji, saj ga je ta slovenski romarski kraj zagotovo napolnil z notranjim mirom. Ponoči je odšel s tega sveta, nam pa zapustil svojo dediščino - stranko Nova Slovenija, ki je bila njegov otrok. Bil je ponosen nanjo in tudi v strahu zanjo," je na žalni seji v dvorani Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano povedala Bajukova naslednica na čelu stranke Ljudmila Novak. "Smrt Andreja Bajuka je za Novo Slovenijo močan poziv, poziv k enotnosti in ohranitvi stranke, ki jo je ustanovil, ljubil, se zanjo žrtvoval, zanjo trpel in jo izročil nam," je prepričana. Andrej Bajuk je bil po njenih besedah "strokovnjak, svetovljan, domolju, zgleden zakonski mož in družinski oče, kristjan in intelektualec".

Evropski poslanec in soustanovitelj N.Si-ja Lojze Peterle je dejal, da je prerana smrt Andreja Bajuka velika izguba za Slovenijo in Novo Slovenijo. "Dr. Andrej Bajuk je politiko razumel kot služenje skupnosti in je svoje delo odgovorno opravljal. Kljub žaljivemu in neosnovanemu političnemu etiketiranju je vztrajal pri svojem političnem poslanstvu in ga izvajal po svojih najboljših močeh ter skladno s svojimi prepričanji in vrednotami," je poudaril in dodal, da "ni bil in ne bo nikoli tujec. Bil je eden najodličnejših sinov Slovenije".

Nadškof Stres: Bajuk ni postavljal v ospredje osebnih interesov

Nadškof Stres je pri maši zadušnici v zavodski kapeli poudaril, da Andrej Bajuk "ni postavljal v ospredje svojih osebnih, četudi legitimnih interesov, ampak potrebe svojega narodnega občestva, kateremu je pripadal z vsem žarom srca in duše, ter svoje domovine, ki se je znašla v plenicah svoje državnosti in je še posebej potrebovala znanje in pogum svojih državljanov, da bi lahko postala zdrava in zrela politična skupnost".

Žalne seje parlamenta in vlad, v katerih je sodeloval Bajuk

Na žalni seji se bo v petek ob 14. uri sešel tudi državni zbor. V SDS-u v pripravljajo tudi skupno žalno sejo obeh vlad, v katerih Andrej Bajuk sodeloval.

Odprte žalne knjige

V žalno knjigo v vladnem malem tiskovnem središču se bo mogoče vpisati v prihodnjih dneh med 9. in 16. uro, vključno z dnevom pogreba, ki bo v nedeljo, 21. avgusta, ob 16. uri na ljubljanskih Žalah. Žalna knjiga bo vsak dan do pogreba med 9. in 16. uro odprta tudi v preddverju velike dvorane parlamenta, prav tako so žalno knjigo odprli na sedežu N.Si-ja v Ljubljani, vanjo se bo mogoče vpisati vsak dan do pogreba med 10. in 19. uro.

Kaj so povedali sogovorniki v oddaji Pogovor o?

"Mislim, da je spoštoval tisto slovensko reklo, ki pravi, da mora mož storiti tisto, kar more, ne samo tisto kar mora. Ni prišel zaradi koristi. Nasprotno. Odpovedal se je koristim, vplivnemu položaju na mednarodnem finančnem področju," je v Pogovoru o poudaril predsednik SDS-a Janez Janša. Spomnil je, da je Andrej Bajuk večino časa preživel v tujini, državah zahodnih demokracij, "normalnem svetu", zato po njegovem sprva ni verjel, da je Slovenija še globoko v tranziciji. "Velikokrat je spraševal, kako je to mogoče, ko je naletel na stvari, ki se v normalnem svetu sploh ne bi dogajale."

"Škoda, da nismo znali bolj spoštovati in ceniti njegovega znanja, njegovih izkušenj ter to vpeti v naš prostor in iz tega potegniti še več koristi," meni predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Dodala je tudi, da nikoli ni obljubljal, kar ni mogel izpolniti. "Žal njegova resnica ni doživela dobrega odziva, zato je bila na koncu stranka kaznovana, ker nismo znali obljubljati več, kot se da izpolniti."

Teolog in filozof ter komentator Janez Juhant meni, da je Andrej Bajuk močno zaznamoval obdobje med letoma 2000 in 2008. "Dobili smo vidni učinek, to je evro, kar ni samoumevno in je treba v veliki meri pripisovati njegovemu zagnanemu, zavzetemu in tudi domoljubnemu delu," je prepričan.

Lojze Peterle je opozoril, da je Bajuk vseskozi poslušal očitke, zakaj nam mora vladati tujec. "Za staro Slovenijo je bil to šok - politični in kulturni. Andrej Bajuk je prišel z jasnimi pojmi, kaj so to svoboda, demokracija, dostojanstvo, tržna ekonomija in sociala. O vsem tem je imel jasne poglede," je poudaril. "Imel je tudi trdo kožo, svoj prihod v Slovenijo je doživel kot osebno poslanstvo in je pri tem vztrajal," je dodal. Zdaj o njegovih dosežkih govori vsa Slovenija, "zdaj je postal naš, prej je bil pa tujec".

Ormoški župan Alojz Sok, ki je bil dva mandata tudi poslanec, je povedal, da je Bajukova smrt prišla nepričakovano, a zaupal, da je nekdanji strankin predsednik pred časom doživel lažji infarkt. Povedal je, da je Bajukova politična filozofija izhajala iz ljudsko krščanskega-gibanja. "Povsod je govoril o tem aspektu razvoja gospodarstva, socialnih vprašanj, o tem, da je treba zaupati ljudem, da mora država ustvarjati pogoje za gospodarjenje," je dejal. Veseli ga, da v Sloveniji zdaj vsi ugotavljajo, koliko je Bajuk prispeval domovini, "a na nek način je žalostno, da mora človek umreti, da se to ugotovi in da se mu da to priznanje".

V oddaji Pogovor o je sodeloval tudi prodekan za študijske zadeve na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu, nekdanji Bajukov sodelavec na finančnem ministrstvu Žiga Andoljšek, ki je dejal, da je bil Bajuk "odličen finančni minister in izjemen človek, saj je na nas, mlajše, znal prenašati krščanske vrednote. To se je poznalo pri njegovem vodenju ministrstva in seveda tudi zaradi tega dobri dosežki niso izostali. Vedno je prisluhnil argumentom. Dajal je težo moči argumentov, ne argumentom moči." Glede Bajukove strokovnosti na finančnem področju je povedal, da je blestel na mednarodnem parketu "V okviru ECOFIN-a je vedno požel velika priznanja. Iz Bruslja se je velikokrat vračal nasmejan, zadovoljen, a po drugi strani z grenkim priokusom, ker ga mediji niso povzeli tako, kot je razložil položaj." Tako kot vsi ostali sogovorniki je tudi Andoljšek poudaril, kako je Bajuk znal prevzeti odgovornost za svoje odločitve.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.