Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pevci s Koritnega (foto: ARO)
Pevci s Koritnega

Pevci iz Koritnega

| 09.07.2011, 17:30

Triglasno fantovsko petje in vsebinsko raznolike pesmi, med katerimi najdemo tudi napeve pohorskega pevca in novičarja Jurija Vodovnika, odlikuje pevce iz Koritnega nad Oplotnico. Gostili smo jih v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Na južnih obronkih Pohorja, severno nad Oplotnico, na 650 metrih nadmorske višine, leži razloženo naselje Koritno. V gručastem jedru stoji poznogotska cerkev sv. Miklavža, pomemben umetnostni spomenik iz 14. stoletja z gotskimi freskami in bogato notranjo opremo. H Koritnemu sodi tudi cerkev sv. Lenarta na pomolu v smeri proti Božjem. Cerkev sv. Miklavža je podružnična cerkev Čadrama, cerkev sv. Lenarta pa Keblja. Koritno, ki ima dve fari, skupaj še z 20 zaselki sodi v občino Oplotnica. V cerkvi sv. Miklavža naj bi Turki napajali svoje konje in od tod naj bi kraj dobil ime. V Koritnem je približno 50 stanovanjskih hiš in šteje med 150 in 200 prebivalcev. Ljudje za dodatno delo kmetujejo, v službo pa hodijo v sosednje občine; Zreče, Slovenske Konjice, Slovensko Bistrico.

V Koritno sva se v začetku aprila s tonskim mojstrom Matejem Kržišnikom odpravila po pesmi k tamkajšnjim pevcem.

Janko Šmid, Jože Ravnjak, Maksimiljan Obrovnik, Slavko Lipuš, Stanko Šmid in Marjan Dečar so pevci iz Koritnega. Začetki njihovega druženja segajo še v čas, ko so zapeli kot fantje na vasi in ob raznih priložnostih. Pred njimi je v kraju delovala skupina Peric, ki so jo sestavljale njihove mame, tete in sosede. Kasneje je v skupini prišlo do kadrovskih menjav in bolezni in pred 12-imi leti je iz ženske skupine, nastala moška. Pevce, ki so dobri prijatelji in vsi v sorodu, odlikuje triglasno fantovsko petje z glasovi, ki jim po domače pravijo »naprej«, »čres« in bas, ter vsebinsko raznolike pesmi, med katerimi najdemo tudi napeve pohorskega pevca in novičarja Jurija Vodovnika. Pri njih pa je še vedno navada novoletnega koledovanja, ko nekaj dni pred novim letom domačinom s pesmijo voščijo vse dobro. Skupina deluje znotraj KUD Oplotnica. Približno tri leta pa v kraju deluje tudi skupina mlajših pevcev, ki gre po njihovih stopinjah. Pevci so mladim v pomoč, večkrat skupaj tudi zapojejo.

V cerkvi sv. Miklavža je maša vsako tretjo nedeljo v mesecu, žegnanje pa prvo nedeljo po 15. avgustu. Takrat je dopoldan maša s procesijo, popoldan pa KUD in občina Oplotnica ter pevci iz Koritnega pripravijo srečanje pevcev ljudskih pesmi, ki bo letos že 12-ič zapovrstjo. Na njem se vsako leto predstavi čez 20 skupin iz bližnje okolice, pa tudi od drugod.

godec Franc Košir
godec Franc Košir © ARO

Na snemanje so pevci iz Koritnega pripeljali še godca Franca Koširja, ki je na pohorskem koncu dobro poznan, zlasti po igranju na ohcetih.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...