Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Oslo dan potem

Slovenija | 23.07.2011, 13:05 Tanja Dominko

Norveški premier Jens Stoltenberg je na današnji novinarski konferenci dejal, da so včerajšnji dogodki "narodna tragedija". "Po drugi svetovni vojni v naši državi nismo doživeli hujše katastrofe," je dejal premier.

Včerajšnja eksplozija v norveški prestolnici Oslo in streljanje v počitniškem kampu podmladka norveških vladajočih laburistov sta po zadnjih podatkih zahtevala skupno 92 smrtnih žrtev.

Z otokom Utoya, kjer je 32 letni napadalec, ki se je oblekel v policista ustrelil več kot 80 mladih, je tudi sam premier Stoltenberg tesno povezan. Tam je namreč preživel prenekatere počitnice svojega otroštva. „Kraj moje mladosti se je iz raja spremenil v pekel.“ V nadaljevanju je norveški premier na novinarski konferenci dejal, da je to kot nočna mora. „Tega ne morem razumeti. Je kot nočna mora. Nočna mora za mlade, ki so bili ubiti. Za njihove družine, matere, očete, brate, sestre, ki se zdaj srečujejo s to brutalno smrtjo. Nočna mora pa je tudi za vse ostale preživele. Prizadeti bodo za vse življenje.“

Premier Stoltenberg je še toliko bolj prizadet, saj je mnoge mlade, ki so izgubili življenje, tudi osebno poznal. Že sinoči je obiskal tamkajšnjo bolnišnico in se zahvalil za požrtvovalno delo zdravstvenemu osebju.

Napadalec naj bi, preoblečen v policijsko uniformo, ob prihodu dejal, da namerava preveriti varnost, kar naj bi bilo rutinsko opravilo po eksploziji v Oslu. Najprej je začel streljati na skupino mladih, ki so želeli prisluhniti novicam o dogajanju v Oslu. Norveška televizija je sicer objavila fotografijo in identiteto 32-letnega napadalca. Šlo naj bi za krščanskega fundamentalista, pripisujejo pa mu tudi odgovornost za ekplozijo v Oslu. Na Norveškem so zastave spustili na pol droga in s tem razglasili žalovanje, da bi razglasili povečanje stopnje varnostne ogroženosti, pa se še niso odločili. 

Slovenka Anna Miklavič: „To je šok!“

Slovenka Anna Miklavič na Norveškem živi od rojstva, že 46 let. Kot pravi, so vsi v šoku, niso mogli verjeti, da se kaj takega lahko zgodi pri nas. „Ljudje so tihi, so doma, trgovine so skoraj prazne.“ Žalost je zajela celotno državo, tudi številne turistične kraje. Kot pravi Anna, so sami srečni, ker se trenutno nahajajo ob nekem fjordu na drugem koncu države v družbi številnih družin, tako da lahko drug drugemu stisnejo roko, si med seboj pomagajo. Tudi oblasti jih namreč prek medijev pozivajo, da naj ne bodo sami, naj se med seboj obiščejo, si pomagajo.

Anna je ob dogodkih precej pretresena. Ali je med mladimi, ki so podlegli strelskim ranam, tudi kak znanec, ne ve, saj imena niso bila objavljena. Norveška javnost se seveda zdaj sprašuje, zakaj je prav njih doletela ta nesreča. Anna pravi, da so bili morda „preveč naivni, preveč zaupljivi“. Pogovoru lahko tudi prisluhnete.

Izrazi sožalja se vrstijo

Predsednik vlade Borut Pahor je danes predsedniku vlade Norveške Jensu Stoltenbergu in kralju kraljevine Norveške Haraldu V. poslal sožalno pismo, v katerem je izrazil "globoko sožalje ob tragičnih terorističnih napadih, ki so zahtevali nedolžne žrtve". Sožalje so izrazili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. V sporočilu za javnost so zapisali, da so pretreseni ob izgubi mladih življenj na Norveškem, pretreseni nad silovitostjo in obsežnostjo terorističnih napadov. Dodali so, da Slovenija močno obsoja vsakršno nasilje in vsakršno obliko terorizma.

Britanski premier David Cameron je izrazil ogorčenje nad "zlobnimi" napadi. "Tovrstni napadi nas grenko spominjajo na nevarnost terorizma, s katero se soočamo vsi. Ponudil sem pomoč Britanije, vključno skozi tesno sodelovanje naših tajnih služb," je povedal Cameron. "Sodelovali bomo z Norveško pri iskanju morilcev in preprečili nove žrtve. To zmoremo premagati in tudi bomo," je dodal.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je obsodil napade in jih označil za "gnusno in nesprejemljivo dejanje" nasilja, nizozemski premier Mark Rutte pa je dejal, da so napadalci "pokazali popolno pomanjkanje spoštovanja do človeških življenj".

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob napadih dejala, da je "zgrožena", ter dodala, da "njena vlada in nemško ljudstvo stojita Norveški ob strani".

Napade so prav tako obsodile Kanada, Avstralija, Kitajska, Japonska, Nova Zelandija in druge.

 

 

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...