Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
20 let Slovenije, 50 let Slovenske Pristave (foto: Tone Ovsenik)
20 let Slovenije, 50 let Slovenske Pristave

20 let Slovenije, 50 let Slovenske Pristave

Slovenci po svetu | 04.07.2011, 07:12 Matjaž Merljak

Vse in povsod se govori o 20-letnici Slovenske države. V Clevelandu smo ta praznik zaznamovali na različne načine. V petek, 24. junija, je bil sprejem v Slovenskem muzeju in arhivu, kjer so bili navzoči gostje dr. Boštjan Žekš, minister za Slovence po svetu, slovenski veleposlanik iz Washingtona Roman Kirn, ameriški ambasador Sloveniji Joseph Mussomeli, generalni konzul Jurček Žmauc in upokojeni senator George Voinovich. Isti večer je gostil iste goste clevelandski župan Frank Jackson v mestni hiši.

Ob dvajsetletnici slovenske samostojnosti smo tudi rojaki na Slovenki Pristavi blizu Clevelanda praznovali in počastili dan kot se temu spodobi. Praktično smo vključili kar dva praznika, 20-letnico slovenske samostojnosti in 50-letnico ustanovitve Slovenske Pristave. To smo praznovali v soboto, 25. junija, prav na dan državnosti.

V clevelandski mestni hiši
V clevelandski mestni hiši © Tone Ovsenik
Seveda smo začeli z parado na Pristavo, kjer so nas pozdravili mlaji z napisom 50-20, Slovenska Pristava in Republika Slovenija. Po paradi, ki je vsebovala tudi voz z konjsko vprego z glasbo in narodnimi nošami, je sledil kulturni program v novi Lauschetovi dvorani.

Spretna povezovalca programa Mojca Slak, hčerka prvega predsednika in Frank Zalar, sin prvega blagajnika Pristave, sta v obeh jezikih izmenično podala kratke preglede preteklosti, nastajanja samostojne Slovenije kakor tudi Slovenske Pristave in se je program lepo in brezhibno odvijal. Nastopajoči so se hitro pripravili in sledili eden drugemu brez zadržkov. Prvo so skupni zbori: Korotan, Fantje na vasi in mladi Mi smo mi zapeli ameriško in slovensko himno, Zdravljico.

Parada na Slovensko Pristavo
Parada na Slovensko Pristavo © Tone Ovsenik

Dr. Edi Gobec in minister dr. Boštjan Žekš
Dr. Edi Gobec in minister dr. Boštjan Žekš © Tone Ovsenik

Med gosti v dvorani so bili dr. Boštjan Žekš, minister za Slovence po svetu, ameriški ambasador Sloveniji Joseph Mussomeli, clevelandski svetnik Michael Polenšek in seveda naš generalni konzul Jurček Žmauc. Ob nabito polni dvorani so pevci peli, folklorni skupini, med njima naša skupina Kres in gostje iz Kanade, Nageljček, zaplesali slovenske plese.

Otroci slovenskih šol so zapeli in deklamirali, kot je zastopnik dramskega društva Lilija, Ivan Hauptman podal prelepo pesnitev argentinskega rojaka, dr. Marka Kremžarja, Slovenija. Slavnostna govora konzula Jurčka Žmauca kot ministra za Slovence po svetu dr. Boštjana Žekša sta bila dokaj kratka, da se ni vse preveč zavleklo. Sicer je bilo dosti toplo v dvorani, čeprav ima klimatsko napravo, a toliko ljudi hitro dvigne temperaturo. Vreme zunaj je bilo pa tvegano, a se je pozno popoldne zjasnilo in nas je Bog blagoslovil z lepim dnevom in večerom. Dr. Boštjan Žekš je spretno združil dvojni praznik v svojem nagovoru.

Dvorana na Slovenski Pristavi je bila polna
Dvorana na Slovenski Pristavi je bila polna © Tone Ovsenik

Po končanem nastopu v dvorani smo se premaknili na Orlov vrh ob kapelici Marije Pomagaj, kjer so položili venec žrtvam vojnega in povojnega nasilja pred spomenikom. Ob tej priliki je dr. Žekš izrekel naslednje besede: „Zelo nas veseli, da lahko sodelujemo pri polaganju venca v spomin padlim. Ob tej priliki se moramo spomniti vseh ljudi, ki so v zgodovini dali življenje za Slovenijo ... Ob vsem tem spominu pa moramo gledati naprej in to pošteno: ali pripadajo tej skupini ali drugi, tej veri ali drugi ...“

Zaplesali so folkloristi
Zaplesali so folkloristi © Tone Ovsenik

Po teh slavnostih se je razvila prava domača veselica s tremi glasbenimi skupinami. Gostje so se zadržali pozno v večer in se družili. Pred odhodom v Kanado sem imel intervju z dr. Boštjanom Žekšem za Slovensko uro, ki mi je povedal, med drugim, njegovo zadovoljstvo ob pogledu na mladino, ki jo imamo med sabo.

Nekaj zanimivega mi je pa povedala rojakinja Silva Pišorn o njenih spominih na dvajset let nazaj, ko se je Slovenija osamosvajala in iskala priznanje v svetu.

In tako še nekaj spominov na dni, ko smo Slovenci v Ameriki pripomogli k samostojni Sloveniji in njenem priznanju, kot enakopravna država sveta.

Telovska procesija pri Mariji Vnebovzeti
Telovska procesija pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik

V nedeljo, 26. junija je pa župnija Marije Venbovzete nadaljevala z svojo tradicijo Telove procesije okrog cerkve. Bog jih je blagoslovil z lepim sončnim dnem.

Včeraj, oziroma sinoči je bilo pa spet veselo na Slovenski Pristavi. ko so tamkajšnji taborniki pripravili svojo vsakoletno zabavo z večerjo in plesom, za katerega je igral ansambel Veseli Begunjčani iz Begunj na Gorenjskem. Ansambel je daljši turneji po Ameriki.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.