Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Anton Jamnik (foto: TU SŠK)
Škof Anton Jamnik

Škof Jamnik na Irskem o položaju tamkajšnjega šolstva

Škofovska konferenca | 23.06.2011, 13:19 Marta Jerebič

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik se na povabilo predsednika sveta za šolstvo pri irski škofovski konferenci mudi v Dublinu na Irskem. Seznanil se je s položajem tamkajšnje Cerkve, zlasti na področju šolstva.

Vprašanje šolstva je trenutno zelo aktualno, saj imajo na irskem več kot devetdeset odstotkov katoliških osnovnih in srednjih šol. Vsi otroci in dijaki imajo verouk vsa leta v šoli, prav tako pripravo na zakramente. Irska je v zadnjih dvajsetih letih iz preproste dokaj revne dežele naredila izjemno hiter korak v moderno in sekularizirano družbo. Trenutno pa se sooča z zares težko gospodarsko situacijo, saj materialno stanje Ircev ni imelo realne osnove, ampak samo "papirnato" osnovno. Z novo gospodarsko situacijo in mnogimi socialnimi problemi se sooča tudi katoliška Cerkev na Irskem.

Škof Jamnik se je med svojim obiskom udeležil tudi seje Gospodarskega sveta pri Irski škofovski konferenci, na kateri so škofje, ekonomisti in pravniki razpravljali o težki gospodarski situaciji in izzivih pred katerimi stoji katoliška Cerkev.

Kot v poročilu za naš radio piše škof Jamnik, so irskim škofom dobro poznane težke materialne razmere in odgovornost Cerkve v Sloveniji za hude dolgove, ki so posledica nepravilnega in neetičnega gospodarjenja posameznikov v Cerkvi. Ob tem so zelo jasno poudarili, da materialne stvari v Cerkvi nikoli ne smejo postati cilj, ampak samo sredstvo za temeljno pastoralno dejavnost. Cerkev nikakor in nikoli ne sme pristati na "logiko tega sveta" in se predati požrešnosti in kopičenju bogastva.

Posebej je zanimivo to, da so ekonomisti in pravniki (hkrati tudi dejavni kristjani) ves čas zelo intenzivno vključeni v svetovanje glede gospodarskih vprašanj, tako da ima Irska škofovska konferenca vprašanje gospodarjenja zelo vzorno urejeno, saj več strokovnjakov sproti spremlja finančno in gospodarsko dogajanje tako v družbi, svetu, kot seveda tudi v Cerkvi in skrbijo, da je gospodarjenje v vseh 26 škofijah, ki jih ima Irska, zares transparentno (ne samo na papirju) in pošteno.

Gospodarski svet pri škofovski konferenci je na seji poudaril, kako je danes posebnega pomena poslovna etika in poznavanje družbenega nauka Cerkve, ki poudarja pomen človekovega dostojanstva, svobode, pravice, dolžnosti in prizadevanje za skupno dobro. Na seji pa so udeleženci večkrat poudarili, da težke materialne razmere na Irskem, ne smejo in ne morejo biti razlog, da bi se Cerkev odpovedala temeljnim načrtom in vizijam, ki jih ima pred seboj.

Kot v poročilu še piše škof Jamnik, je bilo zanj na zasedanju najbolj zanimivo to, da so škofje, ki so odgovorni za gospodarska vprašanja, zelo odprto in s polnim spoštovanjem prisluhnili ljudem-laikom, ki se zares spoznajo na to tematiko. Posebej je bilo moč čutiti, da ti laiki niso samo finančni strokovnjaki, ampak , da imajo predvsem radi Cerkev, da jim nikakor ni vseeno, kaj se dogaja v njej, da čutijo veliko odgovornosti, da bi Cerkev ob vseh problemih, ki jih doživlja, zares ostala preprosta, evangeljska ... Kristusova navzočnost v svetu.

Škof Jamnik je na seji kratko predstavil položaj Cerkve v Sloveniji in bil presenečen, kako dobro poznajo naše razmere.

Po seji gospodarskega sveta se je škof Jamnik zadržal v daljšem pogovoru v uradu za šolstvo. Na tem uradu je zaposlenih več laikov, ki sistematično spremljajo dogajanje v šolstvu na Irskem. V pogovoru so prišli do skupnega prepričanja, da je šolstvo v sodobni družbi pomembna oblika pastoralne dejavnosti Cerkve. Morda je ob tem zanimivo poudariti še to, da je sedež Irske škofovske konference v Maynoothu približno 30 km od Dublina in da je v vseh uradih in tajništvu zaposlenih približno 50 ljudi (večina je redno zaposlenih, vključenih pa je tudi več prostovoljcev.

Z zaposlenimi so imeli na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi zahvalno sveto mašo ob 20. obletnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije. Z Irsko nas še posebej povezuje to, da so prišli irski misijonarji v Salzburg in Slovenijo in tako z zares "evangeljsko irsko metodo" pokristjanili nase prednike. Prav to je bilo odločujoče, da smo Slovenci ohranili svojo identiteto, vero v Boga in svoj jezik v stoletjih naših prizadevanj, da bi zaživeli v samostojni državi.

Tako so 20. obletnico samostojne in neodvisne države Slovenije, 23. junija praznovali tudi na Irskem (Slovenija je vstopila v EU, ko ji je predsedovala Irska).

Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...