Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Religija in demokracija morata sodelovati v blagor ljudi

Svet | 30.05.2011, 11:23 Marta Jerebič

Na nedavnem vrhu G-8 v francoskem Deauvillu sta na temo Arabska pomlad spregovorila tudi predsednika vlade v Egiptu in Tuniziji. Eno temeljnih vprašanj v pretežno muslimanskih deželah, ki doživljajo preobrat, je vprašanje religije in demokracije.

Povsod tam, kjer je diktatura in kjer teptajo temeljne pravice, kot je svoboda vere, ljudstvo išče demokracijo in se zanjo bojuje, je za Radio Vatikan povedal tunizijski minister za religijo. Kot je dejal, je revolucija naperjena proti diktaturi. Religija pa krepi ta klic po demokraciji. Demokracija omogoča muslimanskim Tunizijcem, da živijo skupaj in z drugimi deželami poiščejo rešitev, da bi dobro sobivali. Religija in demokracija si s stališča tunizijskega ministra za religijo tudi v pretežno muslimanski deželi nikakor ne stojita nasproti kot nespravljivi stvarnosti, ampak morata sodelovati v blagor ljudi.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...