Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zastava Malte (foto: Wikipedia)
Zastava Malte | (foto: Wikipedia)

Na Malti referendum o legalizaciji razveze zakonske skupnosti

Svet | 28.05.2011, 07:00 Marta Jerebič

Na Malti danes poteka referendum o legalizaciji razveze zakonske skupnosti. To je še edina evropska država, ki ne dovoljuje ločitve. Zagovornike menijo, da bi morala Malta posodobiti svoje zakone o zakonski skupnosti. Nasprotniki pa opozarjajo, da bi razveza vodila v razpad zakonske zveze in družine v državi, kjer je 98 odstotkov prebivalstva katoličanov.

Malta šteje le 408 tisoč prebivalcev. K ohranitvi zakonske zveze in družine jih je aprila lani med svojim obiskom na tem majhnem sredozemskem otoku pozval tudi papež Benedikt XVI. Po njegovih besedah bi morali biti ponosni, da živijo v državi, ki je zaznamovana z vero in krščanskimi vrednotami; ki pravi NE splavu in ločitvam.

Papež je Maltežane pozval, naj ohranijo to pogumno pričevanje za svetost življenja, zakonsko zvezo in družino in naj se ne prepustijo sodobnim tokovom idej in vrednot, ki so v nasprotju s tistimi, ki jih je oznanjal Kristus.

Voda na mlin radikalnemu islamu

Vodilni evropski in ameriški poznavalci kulture in religije menijo, da bi razkristjanjevanje malteških zakonov imelo zelo negativne posledice, saj bi država postala plodna tla za islamske skrajneže, ki bi zagovarjali islamske zakone. Pred t. i. arabsko pomladjo je v državi živelo 6 tisoč muslimanov, po nemirih pa je tja pribežalo še približno 3 tisoč muslimanov iz Severne Afrike.

Ustanovitelj centra za islamski pluralizem v Washingtonu Stephen Schwartz, meni, da bi pridigarji iz Pakistana in Savdske Arabije lahko načrtovali širjenje radikalnega islama na Malti pod pretvezo, da pomagajo beguncem iz Libije in Tunizije.

Ustanovitelj Centra za študije novih religij v Torinu v Italiji Massimo Introvigne pa pravi, da so radikalni muslimani že izkoristili liberalizacijo zakonov v drugih evropskih državah za priznavanje šariatskega prava. Omenja primer izpred nekaj let v Veliki Britaniji, ko so muslimanske organizacije na Evropsko sodišče vložile zahtevo za priznavanje poligamije in zatrjevale, da zakoni proti temu kršijo njihovo versko svobodo. Britanija takrat še ni uzakonila civilnih istospolnih partnerstev, zato so muslimanske organizacije izgubile primer, vendar pa se njihove zahteve sedaj znova pojavljajo. Svoje argumente gradijo ravno na osnovi razpada tradicionalne definicije zakonske zveze. Ko so izgubili, je obstajala le ena oblika zakonske zveze, sedaj obstajata dve, zakaj ne bi tudi tri... Enako bi lahko doletelo Malto, pravi Introvigne in se jasno postavlja na stran tistih, ki so proti legalizaciji razveze.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...