Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Je šlo leta 1990 za samorazorožitev?

Slovenija | 25.05.2011, 17:27

Nekdanji vodja Manevrske strukture narodne zaščite brigadir Anton Krkovič je ob predstavitvi zbornika Veleizdaja Slovenije - razorožitev Teritorialne obrambe Republike Slovenije maja 1990 povedal, da je bila razorožitev omenjenega leta samorazorožitev. Nekdanji notranji minister Igor Bavčar pa je dejal, da bo prišel čas, ko bo moral Milan Kučan pojasniti, zakaj je vsaj štiri ključne dni molčal o razoroževanju. Oba menita, da gre za veleizdajo.

Krkovič je prepričan, da so za razorožitev poleg JLA soodgovorni takratno predsedstvo in predsednik Republike Slovenije, vodstvo Teritorialne obrambe ter varnostne službe in pripadniki Teritorialne obrambe, ki so slepo sledili ukazom. Po njegovem tudi ni šlo za poskus razorožitve, ampak je Slovenija takrat dejansko bila razorožena. Dodal je tudi, da slovenska vojska ni kontinuiteta Teritorialne obrambe, ampak Manevrske strukture narodne zaščite. Krkovič še meni, da bi samorazorožitev lahko preprečili, če bi takratni politični vrh pravočasno ukrepal.

Kučan bo moral pojasniti svoj molk

Bavčar je medtem dejal, da so v zborniku objavljeni dokumenti, ki dokazujejo, da je takratni predsednik Kučan obveščen o namerah JLA. Meni, da bo moral enkrat pojasniti, zakaj je molčal.

"Če ne bi znali nadomestiti te izgube v nekaj mesecih, bi se zgodba o slovenski osamosvojitvi lahko končala drugače," je še dodal. Ob tem se je vprašal, ali bi sploh prišlo do osamosvojitvene vojne, če bi Teritorialna obramba zadržala svoje orožje. Sam je informacije o dogajanju takrat dobil na lastno pobudo, saj Demos kljub prevzemu oblasti ni imel lastnih kadrov, da bi tudi dejansko prevzel nadzor nad vsemi državnimi ustanovami.

Je bila napaka, da se Demos ni odločil za lustracijo?

Bavčar je pojasnil, da je bila Demosova oblast maja 1990 "brezzobi tiger". Državne ustanove so bile po njegovem prepredene s starimi kadri, ki so imeli drugačne poglede na projekt slovenske osamosvojitve. Demos medtem ni imel dovolj kadrov, da bi jih zamenjal. Kot primer je navedel svoj prevzem poslov na notranjem ministrstvu, ko se nekdanji vodja Službe državne varnosti Tomaž Ertl ni želel sestati z njim, organizirana je bila sindikalna stavka in le s težavo je prišel do potrebnih podatkov.

Bavčar o vlogi medijev

Sodelovanje na predstavitvi zbornika ne napoveduje njegove vrnitve v politiko, je še dodal Bavčar, in med drugim pohvalil vlogo medijev v času razorožitve. Takrat v vladi niso imeli službe za odnose z javnostmi, a so mediji in javnost reagirali v podporo orožju Teritorialni obrambi, kar v današnjih, orožju manj naklonjenih časih, ne bi bilo priljubljeno dejanje.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...