Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Slovenska vojska (foto: MORS)
Slovenska vojska

Je dan slovenske vojske tudi njen začetek?

Slovenija | 16.05.2011, 13:51

V Sloveniji se je te dni zvrstilo zvrstilo več slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske in njeni 20. obletnici. Ob vsem tem se znova postavlja vprašanje, kam segajo začetki Slovenske vojske. V soboto zvečer je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani s koncertom nastopil orkester Slovenske vojske. Včeraj dopoldne je bila v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru maša za pripadnike Slovenske vojske, njihove družine ter umrle vojake. Zatem je bila v vojašnici Cerklje ob Krki osrednja slovesnost, na kateri je predsednik države Slovenski vojski podelil zlati red za zasluge. Danes pa so v preddverju državnega zbora odprli razstavo ob njeni 20. obletnici.

Če bi bila Slovenska vojska ustanovljena šele dober mesec pred osamosvojitvijo Slovenije, verjetno danes ne bi govorili o samostojni državi. Njeni začetki so povezani z nastopom prve demokratično izvoljene slovenske vlade in z ukazom o razorožitvi teritorialne obrambe dan pred tem (15. maja 1990). Ravno danes mineva 21 let od odkar je parlament (16. maja 1990) Lojzeta Peterleta izvolil za predsednika te prve slovenske vlade. Imenujemo jo kar Démosova vlada, čeprav je bil to takrat uradno izvršni svet SRS. V njej je bilo 23 ministrov, med njimi trije aktivni člani zveze komunistov. Lojze Peterle je na včerajšnjem tradicionalnem srečanju članov osamosvojitvene vlade med drugim dejal, da je bil v takratni ministrski ekipi "nek naboj, je dišalo po spremembi in smo bili sposobni to spremembo tudi izvest in uresničiti naš najvišji narodnopolitični cilj: to je postavitev samostojne in demokratične slovenske države. Takrat smo postavili temelje iz katerih je vrsto let šlo dobro. V nekaj letih se je pojavila tudi gospodarska rast. Vstopili smo v svetovne organizacije," je dejal Peterle.

Na dan, ko je prisegla prva slovenska vlada, so enote jugoslovanske vojske začele prazniti skladišča orožja Teritorialne obrambe. Temu je takoj sledil nenačrtovan in spontan upor zoper razoroževanje. Tako je na podlagi veljavnega sistema narodne zaščite, ki je omogočal skupno delovanje vojske in milice začela nastajati neodvisna predhodnica slovenske vojske - Manevrska struktura narodne zaščite. Njen vodja Tone Krkovič je ob njeni 20. obletnici, ki smo jo praznovali lanskega 16. maja dejal:"Mnogi smo se že takrat globoko zavedali, da je prišel čas za lastno državo. Pri čemer smo tudi zaslutili, da bo lastno državo potrebno izbojevati: ne le z dušo temveč tudi z orožjem."

V tajnosti je pod vodstvom takratnega sekretarja za obrambo in sekretarja za notranje zadeve nastala odlično organizirana oborožena struktura, ki je štela več kot 20 tisoč pripadnikov. Ko so se na včerajšnji dan pred dvajsetimi leti na Igu pri Ljubljani in v Pékrah pri Mariboru začeli usposabljati prvi slovenski vojaki, je bila Manevrska struktura že v celoti pripravljena na obrambo domovine, zato se postavlja vprašanje, ali ni že maj 1990 pravi začetek slovenske vojske. Temu lahko dodamo še postrojitev prve specialne brigade MORIS 17. decembra 1990 v Kočevski Reki, ko je po besedah Lojzeta Peterleta prvič zadišalo po slovenski vojski. Tako lahko rečemo, da smo imeli včeraj dan Slovenske vojske, vprašanje pa je ali je bila to res le njena 20. obletnica.

 

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...