Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Koalicija, kje si?

Slovenija | 11.05.2011, 11:06

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je po včerajšnjem kolegiju pri predsedniku vlade povedal, da niso posebej razpravljali o stanju v koaliciji in odhodu DeSUS-a iz nje. Kot je povedal, posebne pozornosti niso namenjali niti referendumski kampanji. Premier Borut Pahor medtem išče možnosti za sodelovanje z opozicijo. V največji opozicijski stranki SDS menijo, da bi bile najboljša rešitev iz krize predčasne volitve, s čimer pa se ne strinja vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, ki SDS-u očita, da ne želijo prevzeti odgovornosti, saj bi lahko vložili konstruktivno nezaupnico.

Minister za pravosodje Aleš Zalar, ki se je po kolegiju izmaknil novinarjem, je pred srečanjem sicer povedal, da je zadovoljen, da je koalicijska kriza povzročila disciplino v državnem zboru. Meni, da koalicija odlično opravlja svoje delo, za LDS pa je po njegovih besedah sedaj ključna pokojninska reforma.

A vprašanje nadaljnjega dela vlade ostaja odprto. Zlasti po odhodu DeSUS-a iz koalicije in ob napovedanem odhodu Zares-a po referendumu. Premier Borut Pahor medtem že išče možnosti za sodelovanje z opozicijo, ni pa povedal, kakšno obliko sodelovanja išče. Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki Pahorjevega vabila na srečanje še ni prejel, pravi, da je rešitev politične krize v predčasnih volitvah. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer medtem meni, da bi SDS lahko prevzela odgovornost in prišla v državni zbor s konstruktivno nezaupnico. A Janša odgovarja: "Konstruktivna nezaupnica je akt, preko katerega prideš do nove vlade, ne do predčasnih volitev. Tisti, ki noče predčasnih volitev, ampak rešitev znotraj obstoječe razporeditve moči in vpliva v Državnem zboru bo predlagal konstruktivno nezaupnico, se pravi novega predsednika vlade oz. novega mandatarja, ki sestavi novo vlado. To ni pot do predčasnih volitev."

Je pa pot do njih, po Janševih besedah, odstop vlade ali izglasovana nezaupnica ter preko procedure, ki onemogoči izvolitev nove vlade, razpis predčasnih volitev. Janša ocenjuje, da bi to lahko izpeljali v nekaj tednih in prišli do volitev že jeseni, saj bi lahko takšno rešitev izglasovali kadar koli, če bi bila za to tudi največja koalicijska stranka SD. Ob tem dodaja, da bi bile volitve tudi ključni protikrizni ukrep, saj Slovenijo vsak mesec te vlade stane približno 200 milijonov evrov novih zadolžitev.

Slovenija, Politika
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko) Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko)

Soočenje o prehranski varnosti in energetski oskrbi

Predstavniki devetih list so na drugem soočenju pred volitvami v Evropski parlament spregovorili o zelenem prehodu, o prehranski varnosti, energetski neodvisnosti in skrbi za čistejše okolje. Z ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...