Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Krašovec: Kaj pomeni izstop DeSUS-a za slovensko politiko? Ogromno.

Slovenija | 10.05.2011, 13:29

Razmere v koaliciji so vse bolj napete. Medtem, ko vlada dela brez enega ministra in je tik pred tem, da jo zapusti še Gregor Golobič, je včeraj padla odločitev DeSUS-a, da zapusti koalicijo, vendar ne v celoti. Minister in državni sekretarji iz njihove kvote ostajajo na pozicijah, vsaj do referendumske nedelje, ki bo 5. junija.

Številni se ob tem sprašujejo: Ali stranka DeSUS na čelu s predsednikom Karlom Erjavcem sedi na dveh stolih? Za komentar o dogajanju smo vprašali publicistko Zlato Krašovec. Na vprašanje, kaj pomeni izstop DeSUS-a iz koalicije za samo stranko DeSUS, je dejala, da je najboljši odgovor, če spomnimo, kaj je stranka v koaliciji pomenila. „DeSUS, ki svoj obstoj utemeljuje na skrbi za upokojence, si je ob nastopu Pahorjeve vlade sicer izboril tri resorje, ki pa so mu drug za drugim hitro ušli izpod kontrole,“ je dejala.

„Posebno pestro je bilo dogajanje na ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki so ga v dveh letih in pol zapustili trije ministri Desusove kvote: mag. Zlata Ploštajner je bila za ta položaj preveč rahlega zdravja, dr. Henrik Gjerkeš, ki jo je nasledil, ni popolnoma obvladal niti samega sebe, njegova naslednica Duša Trobec Bučar, pa je odstopila, potem ko je po treh mesecih ugotovila, da za svoje delo nima premierjeve podpore. Končni rezultat je bila ugotovitev premierja Boruta Pahorja, da omenjenega ministrstva Slovenija pravzaprav sploh ne potrebuje, zato je resor prepustil v upravljanje ministru brez resorja, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjanu Žekšu,“ meni publicistka Krašovec in dodaja, da je bilo tudi na ministrstvu za okolje in prostor zelo burno.

„Za kratek čas ga je vodil sam predsednik DeSUS-a Karl Viktor Erjavec, ki pa se je moral zaradi kritik računskega sodišča posloviti, o čemer še zdaj prav rad užaljeno pripoveduje. Nasledil ga je prof.dr. Roko Žarnić, ki je po včerajšnjem izstopu stranke DeSUS iz koalicije, Borutu Pahorju sicer ponudil svoj odstop, a hkrati zagotovil, da bo prav rad ostal, če ga bo premier za to prosil. Nenavadno? Morda, a ne za stranko DeSUS. Iz njene kvote je namreč tudi minister za delo, družino in socialne zadeve, Ivan Svetlik, ki sicer ni član stranke in so njegovi pogledi na pokojninsko reformo popolnoma drugačni od pogledov stranke. Še več, prvi mož DeSUS-a Karel Erjavec, te dni razlaga, da njegova stranka ob sprejemanju pokojninske zakonodaje, čeprav je bila v koaliciji, ni uspela niti z enim predlogom. Če dobro razmislimo, bi bila stranka DeSUS zlahka enako neuspešna, tudi ko bi bila od vsega začetka v opozicijskih vrstah. Dejstvo, da ni bila oziroma da ni prestopila v opoziciji niti po tistem, ko so njenega predsednika 'odstopili' z ministrskega položaja, je stvar politikantskega kupčkanja in preračunavanja. DeSUS tudi po izstopu iz koalicije z obojim veselo nadaljuje,“ ugotavlja.

„Poskusimo odgovoriti še na na vprašanje, kaj pomeni izstop DeSUS-a za koalicijo. Prav nič. Za staro kočijo, ki je med drvenjem po klancu navzdol izgubila zavore in vsa štiri kolesa, je pa res popolnoma vseeno, če ji odstopi še lak od stopnice. Prav na koncu pa poskusimo odgovoriti še na vprašanje, kaj pomeni izstop DeSUS-a za slovensko politiko? Ogromno. A samo v primeru, če se bomo volivci potrudili videti, da v politiki niso vsi enaki in se bomo potrudili presojati politike po njihovih dejanjih namesto po besedah,“ je svoj komentar za osrednjo informativno oddajo sklenila publicistka Zlata Krašovec.

Slovenija, Komentarji, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...