Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Neprecenljiva vloga babice ob porodu

Slovenija | 05.05.2011, 16:38

5. maj je mednarodni dan babic, s katerim želijo zdravstvene ustanove še posebej poudariti, kako pomemben je ta del zdravstvenega kadra. Moto letošnjega praznovanja je Svet potrebuje babice bolj kot kdajkoli. Razvojni cilj babic po vsem svetu je boj proti umrljivosti mater in novorojenčkov. Izšel je tudi povsem nov Kodeks etike za babice v Sloveniji.

„Neenakosti so svetovni problem; rade bi opozorile tudi na potrebo po spremembah na lokalnem nivoju. Želimo, da bi bile matere in njihovi otroci deležni vseh storitev, ki jih potrebujejo," je predsednica sekcije medicinskih sester in babic pri zbornici Anita Prelec zapisala v sporočilu za javnost. V UKC Ljubljana je zaposlenih 41 diplomiranih babic, dva babičarja in 39 srednjih medicinskih sester – babic. V največji slovenski porodnišnici se letno rodi 7000 otrok, kar pomeni tretjino vseh rojstev. Tudi 80 odstotkov prezgodaj rojenih otrok se rodi prav v ljubljanskem UKC-ju. „Omenjene številke so dokaz, da babice opravljajo neprecenljivo delo,“ zatrjuje predsednica Prelčeva. Pri svojem delu se poskušajo približati željam in potrebam porodnic, ki se vse bolj zavedajo svojih pravic, ki jih kot uporabnice zdravstvenega sistema imajo.

Strokovna usposobljenost babic

Letno v Sloveniji diplomira od 20 do 30 študentov babištva. Predstojnica oddelka študijskega programa zdravstvena nega - ginekološko porodniška smer Zdravstvene fakultete v Ljubljani, mag. Ana Polona Mivšek, pravi, da babice za zdaj še ne delajo na vseh področjih, za katera so njihovi diplomanti kompetentni. "Babice bi morale imeti pomembno vlogo pri preprečevanju, odkrivanju in obravnavi duševnih stisk v nosečnosti, med porodom in po njem. Njihova pomoč je učinkovita le, če je zagotovljen neprekinjen odnos med žensko in babico. To pomeni, da babica bodočo mater spremlja vso nosečnost, med porodom in nato tudi po njem, tako da lahko vzpostavita partnerski in medsebojno naklonjen odnos, mati pa ima občutek, da babici lahko zaupa,“ pojasnjuje Mivškova. Letos so se na babiškem oddelku odločili, da bodo prenovili študijski program. „Skupaj s spreminjajočo situacijo v babištvu in različnimi željami uporabnic želimo stopiti v korak, zato bo naslednji študijski program univerzitetni skupaj z nadgradnjo na podiplomski stopnji, ker menimo, da morajo biti babice usposobljene za vse želje, zahteve porodnic današnjega časa,“ je za Radio Ognjišče povedala mag. Ana Polona Mivšek. Po njenem sicer porod zahteva dobro psiho-fizično kondicijo ženske, česar se nosečnice dandanes dobro zavedajo. Zato so lani izvedli študijo, v kateri so ugotovili, da je zelo pomembna „imenovana babica oziroma kontinuirana babiška skrb“ za žensko med nosečnostjo, ob porodu in v poporodnem obdobju. „Ta odnos je treba začeti prepletati že veliko pred porodom. Le na ta način se babica in ženska med sabo dobro spoznata in tako tudi želje in pričakovanja.“

Kodeks etike v babiški negi

Babice s svojim delom pripomorejo k dobrim perinatalnim rezultatom. Slovenija ima po podatkih Evroperistata najnižji delež carskih rezov in nizko stopnjo perinatalne umrljivosti, primerljivo s skandinavskimi državami. Mednarodna zveza babic se sicer zavezuje k zmanjševanju neenakosti in boljšemu dostopu babiške nege širom sveta, še posebej v državah v razvoju. Norveška je sicer najboljša država na svetu za matere, medtem ko je Afganistan najslabši, ugotavlja v torek objavljeno letno poročilo ameriške organizacije Save the children.

Ob mednarodnem dnevu babic je izšel tudi povsem nov Kodeks etike za babice Slovenije. Njegov namen je spodbuditi strokovnjake s tega področja, da bi začeli razmišljati o etičnosti dela in prakse.

1. Babica pri svojem delu spoštuje in zagovarja temeljne Človekove pravice, pravice matere, otroka in družine.

2. Babica spoštuje pravico ženske do izbire in odločanja.

3. Babica spoštuje zasebnost in dostojanstvo censke, otroka in družine. Pri tem jo zavezuje poklicna molčečnost.

4. Babica je v okviru svojih poklicnih pristojnosti samostojna. Dolžna je izvajati kakovostno in varno babiško nego, utemeljeno na raziskavah, ter je za to moralno, etično, strokovno in pravno odgovorna.

5. Babica deluje zdravstvenovzgojno in promovira zdravje.

6. Babica se zaveda medsebojne odvisnosti na strokovnem področju in sodeluje z drugimi strokovnjaki.

7. Babica si prizadeva za vseživljenjsko učenje, za širitev strokovnega znanja in za raziskovalno delo.

Slovenske babice so današnji dan obeležile tudi s tradicionalnim pohodom na Šmarno goro.

"S tem, ko bomo hodile na Šmarno goro, bomo pokazale našo zavezanost k boju proti umrljivosti mater in novorojenčkov po svetu. Neenakosti so svetovni problem; rade bi opozorile tudi na potrebo po spremembah na lokalnem nivoju. Želimo, da bi bile matere in njihovi otroci deležni vseh storitev, ki jih potrebujejo," je zapisala predsednica sekcije medicinskih sester in babic pri zbornici Anita Prelec.

Slovenija, Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...