Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Franc Rode (foto: Škofija Murska Sobota)
Kardinal Franc Rode

Kardinal Rode: Pričujte za Kristusa v sodobnem svetu!

Slovenija | 08.04.2011, 12:30

Peto obletnico ustanovitve škofije sov četrtek posebej obeležili v Murski Soboti in Celju. Obletnico ustanovitve škofije v Novem mestu pa bodo s slovesno mašo praznovali v stolnici sv. Nikolaja v soboto, 11. junija ob desetih dopoldne.

V stolni cerkvi sv. Danijela v Celju je ob somaševanju duhovnikov in celjskega škofa Stanislava Lipovška daroval prvi celjski škof in sedanji ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti pa je slovesno mašo ob somaševanju duhovnikov, upokojenega mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja in murskosoboškega škofa Petra Štumpfa daroval kardinal dr. Franc Rode. V nagovoru je poudaril posebno papeževo naklonjenost delu slovenskega prebivalstva ob Muri, ko je ustanovil novo škofijo.

Čut odgovornosti vseh vernikov

Kardinal Rode je poudaril posebno papeževo naklonjenost delu slovenskega prebivalstva ob Muri, ko je ustanovil novo škofijo. Prispevala naj bi k bolj učinkoviti evangelizaciji in pastoralnemu delu. In kaj se je s tem spremenilo? Odslej je škof bližje, globlje čuti potrebe ljudi, lažje je v stiku z duhovniki in z njimi načrtuje pastoralno delo. S strani vernikov pa naj bi se utrjevala nova zavest pripadnosti novi škofiji.

„Z novo zavestjo pripadnosti škofiji, pa se mora krepiti tudi čut odgovornosti za poglabljanje občestva med škofom in duhovniki, med duhovniki in verniki; čut odgovornosti za oznanjevanje evangelija tistim, ki so se oddaljili od Cerkve, čut odgovornosti pa pričevanje pristnega krščanskega življenja; čut odgovornosti za spoštovanje in ohranjanje temeljnih vrednost krščanske in slovenske kulture; čut odgovornosti za podobo Cerkve, kot kraja usmiljenja in dom sprejemanja vsakega človeka v stiski“, je poudaril kardinal Rode. Ob tem je posebej pozdravil madžarske vernike, ki živijo na tem ozemlju.

Škofija kot velika družina

Nato je Rode spregovoril o pomenu škofije, kot delne Cerkve, in povezanosti škofa s papežem. Škofija je po Rodetovih besedah v prvi vrsti evharistična skupnost, ki je v središču Cerkve. Predstavlja tudi vrh delovanja vsake škofije. Iz evharistije črpamo moč, da pričujemo za evangelij. Je bistvena za življenje kristjanov, saj preko nje postajamo eno telo v Kristusu. Pri tem je spomnil na priporočilo sv. Pavla, ki vabi k medsebojni ljubezni. „Škofija mora biti kot velika družina, v kateri so si med seboj vsi kot bratje in sestre , saj so po veri in krstu vsi sinovi in hčere istega Očeta. Zavest, da smo ena družina, pomeni, da se med seboj spoštujemo, da se sprejemamo in smo pripravljeni sodelovati z drugimi.“

To po Rodetovih besedah pomeni, da se ne zapiramo vase, da premagujemo sebičnost in občutek večvrednosti, pomeni, da smo odprti za potrebe in stiske drugih. Skupaj smo namreč na poti proti večnosti. Zaprte in sprte družbe so v nasprotju z zapovedjo ljubezni. Vpliv in verodostojnost škofije sta odvisna od notranjih odnosov med škofom in duhovniki, med duhovniki in verniki. Zato bi ta čut odgovornosti vedno moral premagovati vsa nasprotja. Duhovnike pa je kardinal spodbudil, naj se dobro pripravijo na nedeljska bogoslužja, saj so to za večino vernikov enima možnost, da se srečajo z božjo besedo. Povabil jih je k bratstvu, h kateremu jih zavezuje duhovniško posvečenje.

Odprtost tudi do nevernih

Ob koncu je kardinal Rode poudaril tudi odprtost do tistih kristjanov, ki so se oddaljili od Cerkve in do tistih, ki niso v polnem občestvu s Katoliško Cerkvijo; pomeni tudi odprtost do neverujočih. Z besedo in življenjem naj bi pričevali za odrešenje, ki je v Jezusu Kristusu. Življenje po Jezusovem zgledu nujno zastavlja vprašanja nevernemu svetu. Sprašujejo se od kod ta različni pogled na svet, svoboda pred materialnimi dobrinami, širina srca, sprejemanje drugačnih in vera. Pristno krščansko življenje zbuja pozornost.

Resnični problem v našem času, je v tem, da Bog izginja iz človekovega obzorja, človeštvo pa se pogreza v temo, je poudaril papež Benedikt XVI. Biti priče Boga v sodobnem svetu je naša velika naloga v času praznine in osamljenosti. Pravo krščansko občestvo si bo zato prizadevalo, da bo znamenje božjega usmiljenja, je še dejal kardinal Rode.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...