Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pestra zgodovina novih škofij

Slovenija | 08.04.2011, 07:45

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 ustanovil tri nove škofije: celjsko, murskosoboško in novomeško ter mariborsko škofijo povzdignil v metropolijo; imenoval pa je tudi tri nove ordinarije. S tem je Cerkev na Slovenskem dobila novo upravno podobo.

Pet let po spremembah, za katere se je odločil papež Benedikt XVI., se je nova „cerkvena“ ureditev utrdila; v glavnem so jo sprejeli tudi verniki in duhovniki. Drugače je s škofi ordinariji. Na svojem mestu je ostal le novomeški škof Andrej Glavan, ki je lani dočakal prvega blaženega: "Bogu hvala! odmeva v naših srcih, ko smo zvedeli, da je bila od papeža odobrena beatifikacija mučenca Lojzeta Grozdeta." Temu je letos dodal še zahvalo za priznanje mučeništva Drinskim mučenkam sestri Antoniji Fabjan in sestri Krizini Bojanc, doma iz njegove škofije, ki bosta 24. septembra razglašeni za blaženi. Trije mučenci predstavljajo veliko duhovno bogastvo za mlado škofijo.

Celjska škofija, ki jo je kot prvi ordinarij vodil škof Anton Stres, je po njegovem odhodu dobila škofa Stanislava Lipovška. Čeprav še ni minilo leto dni od njegovega posvečenja, je gostil evharistični kongres z beatifikacijo Grozdeta. Po odmevni slovesnosti, na kateri se je zbralo 32 tisoč ljudi je škof Stanislav Lipovšek vzkliknil: "In ko smo danes gledali to množico ... Ljudje božji, to je bila izpoved vere, to je bila izpoved hvaležnosti, veselja da smo kristjani in nič drugega!"

Tudi murskosoboška škofija je dobila novega ordinarija. Po odhodu nadškofa Marijana Turnška v Maribor v začetku lanskega leta je vodenje krajevne cerkve prevzel škof Peter Štumpf, ki je imenovanje na to mesto sprejel z besedami: "Murskosoboška škofija postaja moje srce, njeni ljudje zaveza z Gospodom Jezusom, pastoralna skrb pa moje veselje."

Tako kot prvi ordinarij celjske škofije, danes ljubljanski nadškof Anton Stres, je tudi prvi ordinarij murskosoboške škofije dobil svojo nadškofijo in metropolijo. Nadškof Marjan Turnšek je bil koadjutor v Mariboru le dobro leto dni, saj je 3. februarja letos nasledil dosedanjega nadškofa in metropolita Franca Krambergerja. Slednji je dopolnil trideset let škofovske službe. V tem času je doživel veliko svetlih trenutkov - med drugim dva papeževa obiska in beatifikacijo škofa Slomška - nanj pa se je zgnila tudi teža finančnega zloma nadškofijskega gospodarstva. Čeprav je novi Marjan Turnšek nadškof najprej odgovoren za pastoralno delo v krajevni Cerkvi, se gospodarskim vprašanjem, ki so načela njeno podobo, ne bo mogel izogniti. Pogum mu daje zavest, da Cerkvi gradi Sveti Duh, če ravnamo pregledno, pravično in pošteno. O pomenu ustanovitve novih škofij pa je ob peti obletnici nadškof Marjan Turnšek med drugim dejal: "Nadškof je poudaril predvsem pastoralni vidik te papeževe odločitve, ki že kaže določene sadove."

S tem je pritrdil glavnemu namenu, ki je papeža vodil pri odločitvi za novo upravno ureditev Cerkve na Slovenskem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...