Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Janez Janša (foto: ARO)
Janez Janša

Kaj prinaša predlog za drugo republiko?

Slovenija | 07.04.2011, 08:47

SDS bo v prihodnjih mesecih prestavil nov tekst temeljnih členov ustave, ki bo bolje odražal duh sedanjega časa, je napovedal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Predstavili bodo tudi predloge organizacijskih sprememb v državi, ki gredo v smeri izgradnje države blaginje, povečanja prostora svobode, varnosti in pravičnosti ter tudi gradnje vitke države.

SDS je že pred časom napovedal predloge sprememb ustave v desetih točkah. Kot je danes dejal Janša, je po 20 letih od sprejema slovenske ustave "popolnoma jasno, kaj od tega je dejansko možno in kaj ni, jasno je, kaj deluje in kaj ne deluje. Kar ne deluje, je pač treba popraviti". Ob tem je spomnil tudi na okoliščine v katerih je bila slovenska ustava sprejeta ter zunanje spremembe, ki so se je dotaknile ob njenem odraščanju. Pri tem se je spomnil Lizbonske pogodbe. Kot je razložil, naša ustava v številnih pogledih za Lizbonsko pogodbo zaostaja, potrebno pa bo dodati tudi nekatere definicije.

Temeljno izhodišče organizacijskih sprememb v državi, ki so del programa stranke za prihodnje mandatno obdobje, pa mora biti po besedah Janše namen izgradnje države blaginje, povečanje prostora svobode, varnosti in pravičnosti. Napovedal je tudi gradnjo vitke države, ki omogoča učinkovit servis, ustvarja pogoje za normalno delovanje gospodarstva in ob tem z davki ne "duši" državljanov. V državni upravi kot servisu državljanov pa načrtujejo bistveno zmanjšanje števila agencij, uradov in organov v sestavi, ministrstev ter posledično bistveno zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi. Konkretnega odstotka načrtovanega zmanjšanja števila zaposlenih v javni upravi prvak SDS ni želel navesti, je pa poudaril, da mislijo resno. Pri pripravljanju organizacijskih sprememb na področju gospodarstva SDS izhaja iz tega, da je vse, kar počne država v zvezi z gospodarstvom, usmerjeno v ustvarjanje okolja, ki omogoča rast in nova delovna mesta. Temeljnega pomena je po Janševih besedah tudi odgovoren finančni servis, ki ga Slovenija nima. Glede neprofitnih dejavnosti pa je temeljni cilj SDS kakovost in dostopnost storitev v enaki meri.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...