Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marjana Debevec (foto: Jože Bartolj)
Marjana Debevec

Družina: biti ali ne biti?

Slovenija | 11.04.2011, 13:44

Odbor Državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je 7. aprila potrdil sporni predlog družinskega zakonika. Predlog bo (verjetno junija) obravnaval še državni zbor na plenarni seji, kjer bo najverjetneje tudi potrjen. Zato Civilna iniciativa za družino in pravice otrok že napoveduje referendum.

Vlada je sicer pripravila kompromisni predlog, ki pa je oblikovan tako, da nas bo preko že napovedane pritožbe na Ustavno sodišče pripeljal do prvotne različice zakonika. Takšen zakonik zakonsko zvezo ideološko redefinira in jo popolnoma izenačuje z istospolnimi skupnostmi.

Namesto otroka v ospredju infantilne zahteve odraslih

Zagovorniki predloga družinskega zakonika so večkrat poudarili, da je v središču tega predloga otrok. Vemo pa, da otrok za svoj razvoj in varnost potrebuje tako očeta kot mamo. Eden najbolj priznanih slovenskih psihoterapevtov dr. Bogdan Žorž je večkrat poudaril, da sta mama in oče tista, ki ju otrok potrebuje in ne katerikoli odrasli osebi. Žal poznamo situacije, ko to ni mogoče. Vendar pa ni prav, da bi uzakonili stanja, ki niso koristna tako za posameznika kot za družbo. Zakaj se ne bi trudili vsaj težiti k čim bolj idealnemu stanju?

Zdi se, da predlog družinskega zakonika v ospredje postavlja pravice nekaterih posameznikov. V njem namreč prevladujejo infantilne zahteve odraslih: to hočem in in moram dobiti... Ali je želja neke ozke skupine ljudi dovolj za spremembo zakona?

Problem tega predloga zakonika, je tudi v tem, da daje možnosti za uzakonitev umetne oploditve za lezbijke in t.i. nadomestnega materinstva, ki bi omogočil, da bi prišli do otrok istospolno usmerjeni moški. Oba postopka sta v Sloveniji za zdaj še prepovedana.

Človek ustvarjen po Božji podobi

Kam nas bo to pripeljalo? Smo ljudje res pozabili na naravni red, ki je vtisnjen v vsakega posameznika? V vsej tej zmedi pa nam še vedno odzvanjajo besede, da je človek ustvarjen po Božji podobi kot moški in ženska. Občestvo med njima jima omogoča sodelovati pri Božjem stvariteljskem delu. Zakon med možem in ženo pa je nekaj tako svetega, da je povzdignjen celo v zakrament.

Družina tudi ni kar tako temeljna celica družbe in varno okolje za posameznika. Nedavna študija je pokazala, da zakonska zveza izboljšuje telesno zdravje mož in duševno zdravje žena. Poroka prav tako vpliva na daljšo življenjsko dobo in na večje zadovoljstvo v življenju, je poročal britanski Independent. Zelo dober razlog, zakaj bi zakonsko zvezo država morala podpirati in varovati.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.