Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Božja ponižnost je skrajni izraz Njegove ljubezni

Cerkev po svetu | 17.04.2011, 21:54

S cvetno nedeljo smo stopili v veliki teden, ki bo svoj vrh dosegel z Veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom. Verniki v cerkve k blagoslovu prinašamo zelenje - oljčne vejice in butare - ter se tako spominjamo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem. Zelenje je na trgu svetega Petra blagoslovil tudi papež Benedikt XVI. in pozdravil romarje, ki so prišli v Vatikan.

Papež Benedikt XVI. je pri slovesnem evharističnem bogoslužju cvetne nedelje po prebranem evangeljskem poročilu o Gospodovem trpljenju, zbrani množici približal nekaj vidikov skrivnosti našega odrešenja. Med drugim je spomnil na razpetost med dobrim in zlim, ki jo doživlja vsak človek. Moč zla in grešnih nagnjenj nas vlečeta navzdol v sebičnost in laž, kar nas ponižuje in oddaljuje od Boga. Od zgoraj od Boga pa prihaja moč ljubezni. Ko nanjo odgovorimo in se ji pustimo pritegniti v višave, postajamo pristni in obdarjeni z resnično svobodo. V svoje višave nas priteguje Bog s svojo ljubeznijo, saj mi sami tega ne bi zmogli. Jezus, ki se je ponižal do skrajnosti in bil povzdignjen na križ, nam je odprl to pot do Boga. Božja ponižnost je skrajni izraz njegove ljubezni. In ravno ta ponižna ljubezen nas dviguje v Božje višave.

Ker je cvetna nedelja tudi svetovni dan mladih, ki bo sicer obeležen avgusta v Španiji, je množico na trgu sv. Petra preveval mladostni vrvež

Ob sklepu svete maše je papež Benedikt XVI. v raznih jezikih romarje spodbudil k zavzetemu življenju po veri v tesni povezanosti s Kristusom in njegovo Materjo. Povabil je k prošnji za ohranitev zvestobe Bogu in spodbudil, naj se zlasti mladi v pripravi na njihov svetovni dan v Madridu poglobijo v osrednje sporočilo Kristusovega križa. Ta je Božji odgovor človeku in je najbolj prepričljiv izraz njegove ljubezni ter hkrati vir večnega življenja. Zato naj Jezusov križ sprejemajo kot znamenje Božje ljubezni in izvir novega življenja. Povabil je, naj Marijo prosijo za pomoč, da bi veliki teden živeli z močno vero. Tudi ona je ob Jezusovem slovesnem vhodu v Jeruzalem najprej doživljala veselje bo izpolnitvi prerokb, a je njeno srce skupaj z Jezusovim bilo pripravljeno tudi na žrtev. Od nje naj se vsi učimo slediti Jezusu tudi, ko njegova pot vodi do vzpona na križ. Takoj po sklepnem blagoslovu evharistničnega bogoslužja, ki je skupaj s pozdravi trajalo polne tri ure, je na trgu sv. Petra iz spontano in radostno zadonela vsem znana pesem: „Vse najboljše za te...“, s katero so mladi hoteli izraziti svoja voščila ob včerajšnjem 84. rojstnem dnevu svetega očeta.

Veliki teden zaznamuje predvsem premišljevanje Kristusovega trpljenja, smrti in vstajenja

Kot vsako leto bo papež v rimskem Koloseju na večer velikega petka vodil križev pot. Pripravo besedil je tokrat zaupal s. Mariji Riti Piccione, vrhovni predstojnici avguštinskih samostanov v Italiji. V pogovoru za Radio Vatikan je poudarila, da želi s svojimi meditacijami nagovoriti srca ljudi, da bi z odgovornostjo pogledali na dramatične situacije v svetu in se nanje odzvali solidarno.

Premišljevanja sem si zamislila kot molitev, ki izvira iz srca, ki se ga je dotaknila Božja beseda, je poudarila s. Maria Rita Piccione. Ko se namreč srečamo z Jezusom in Njegovo besedo, vsako dejanje usklajujemo z Njim ter hkrati prosimo za Božjo pomoč. Prav zato so premišljevanja napisana v obliki izpovedi in molitve. Pri tem je s. Piccione tudi povedala, da pri pisanju ni imela v mislih le vernikov, ampak vse ljudi sveta, vsako človeško srce. „V teh meditacijah ne omenjam določenih tragičnih situacij, čeprav se nanašam na Japonsko in vojne na Bližnjem Vzhodu, ampak želim priti do izvira teh tragedij, ki jih najdemo v človeškem srcu. Če se tega zavedamo, se odpremo odgovornosti in solidarnosti z vsemi ljudmi po svetu, tudi če živimo daleč od teh dogodkov. Nihče ni namreč tujec tega, kar se dogaja človeštvu“, je poudarila s. Maria Rita Piccione. V premišljevanju križevega pota nas tudi vabi, naj se odpravimo na pot za Jezusom, saj bomo le tako rasli v resnici in življenju. Pot križa pa se konča v slavi vstajenja, torej je križev pot tudi sporočilo upanja in veselja, še poudarja s. Piccione.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.