Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tanja Dominko (foto: aro)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 11. - 18. marec 2011

Slovenija | 20.03.2011, 07:24 Matjaž Merljak

Začenja se teden družine, obrtniki končali svojo nepokorščino, referendum o pokojninski reformi bo, opozicija vladi: Streznite se, ob japonski nesreči skrbi tudi zaradi krške nuklearke, Mazejeva potrdila bron v skupnem seštevku, blestela tudi Petra Majdič.

Včeraj je godoval sveti Jožef, mož Device Marije in Jezusov skrbnik. Cerkev vidi v njem svojega posebnega zavetnika, ker je bil varuh svete nazareške družine. Sveti Jožef je zavetnik umirajočih, prav tako je zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin. V Parizu je včeraj potekalo romanje za očete. Po zgledu drugih držav ga je v pripravi na leto družine napovedal tamkajšnji nadškof, kardinal Trois. Tudi v Cerkvi na Slovenskem je bilo na ta dan precej slovesno. Sveti Jožef je namreč zavetnik slovenskih dežel in zavetnik novomeške škofije. Že tradicionalno pa se je s tem dnevom začel tudi teden družine.

Referendum o pokojninski reformi bo, je odločilo ustavno sodišče. Odločitev ustavnega sodišča je za naš radio komentiral tudi nekdanji minister za pravosodje Lovro Šturm. „Ustavno sodišče je presodilo, da je referendum tako pomembna ustavna pravica, da je tej pravici treba omogočit uresničitev. Ni hotelo prevzeti nase odgovornosti, ki jo je vlada potisnila ustavnemu sodišču.“

Tudi v Zvezi svobodnih sindikatov, ki je pobudnica referenduma, odločitev sodišča pozdravljajo. Nasprotno pa jo obžalujejo na Gospodarski zbornici, saj menijo, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje. Minister za delo Ivan Svetlik je napovedal, da bodo spoštovali odločitev ustavnega sodišča. Tako v opoziciji kot v koaliciji pa že napovedujejo argumentirano predreferendumsko razpravo. Po nekaterih predvidevanjih bi referendum lahko izvedli v začetku maja. Referenduma o šestem bloku šoštanjske termoelektrarne pa ne bo.

Poslanci opozicijskih SDS in SNS so na vlado in vladno koalicijo naslovili poziv k vnovični vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga. Začeli so ga s klicem "Streznite se," v nadaljevanju pa kritično povzeli bilanco vladanja ministrske ekipe in koalicije slabo leto in pol pred koncem mandata. Petra Stopar poroča:

„Državni dolg se je povečal s šestih na 13 milijard evrov, število brezposelni pa s 60 na 120 tisoč. Tudi bančni sektor ne deluje zadovoljivo, plačilna nedisciplina je dosegla rekordno stopnjo, prav tako število insolventnih podjetij. Koalicija namesto ukrepov za pospešitev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest sprejema manj pomembne predpise… od ureditve odvetniških tarif do zakona o RTV in zakona o zapiranju arhivov.Opozicijske stranke do v tem mandatu predlagale več sto protikriznih ukrepov, ki so bili zavrnjeni. Vlada zdaj razpravlja o enakih rešitvah, ki bodo imele zaradi poglobljene krize bistveno manjše učinke. Vladajoči ekipi očitajo, da je razvrednotila socialni dialog in da pri dolgoročno pomembnih odločitvah ne išče potrebnega soglasja med generacijami.“

Ob jedrski nesreči na Japonskem se je tudi v Sloveniji te dni zastavilo vprašanje, kako varna je Nuklearna elektrarna Krško. Po besedah predsednika uprave Staneta Rožmana deluje zelo varno, zato se japonski scenarij pri nas ne more ponoviti. Kot je pojasnil za STA, je nuklearka grajena in projektirana po najvišjih standardih, kar zadeva protipotresno varnost. Hkrati pri nas tudi teoretično niso možni popotresni valovi, ki so uničili reaktorje na Japonskem.

Obrtniki in podjetniki so našli skupni jezik s premierjem Borutom Pahorjem in zato končali izvajanje državljanske nepokorščine, ko so s svojih računov začeli dvigovati gotovino, v sredo pa so se zbrali tudi na mirnem protestnem shodu pred parlamentom in vlado. Ta je obljubila, da bo v državni zbor že naslednji dan poslala nove zakone za urejanje težav malega gospodarstva, kar je obrtnike prepričalo, da so se odločili za končanje protestov.

Predsednik obrtno-podjetniške zbornice Štefan Pavlinjek je ta dan označil za zgodovinski, obenem pa spomnil, zakaj so se pravzaprav odločili za ulico: „Nekako je prišlo do vrhunca, sploh stečaji v jesenskem času. Ljudje so v obupu in so hoteli z mirnim protestom pokazati, da to problematiko rešujemo zdaj.“

V tem tednu smo na Radiu Ognjišče uspešno pripravili še dve okrogli mizi ob 20. obletnici slovenske samostojnosti: v torek smo se zbrali v Veržeju, v četrtek v Novem mestu. Predsednik prve osamosvojitvene vlade je v Veržeju o slovenski osamosvojitvi dejal:

„Ta projekt ni pomenil samo osamosvojitve od Jugoslavije, je pomenil tudi slovo od nekega družbenopolitičnega in gospodarskega reda. Bil je v bistvu usmerjen proti temu, kar smo imeli doslej, proti tretjemu totalitarizmu, ki smo ga pri nas doživeli, vendar se je prodajal se včasih še pod imenom svobode, kamor ne spada kot je še dejala ustavno sodišče. To je mislim da leta 1989 uradno dejalo, da svoboda ni nastopila leta 1945, ampak s prvimi demokratičnimi volitvami in s postavitvijo vlade v Sloveniji. Namreč, če nimaš oblasti, ne moreš izpeljati nobenega projekta. Mi smo zato izpeljali projekt osamosvojitve, ker smo prevzeli oblast.“

Zgodovinar in poslanec v času osamosvajanja dr. Hubert Požarnik pa se je v Novem mestu posebej ustavil pri tem, kako malo se o zgodovini slovenskega osamosvajanja učijo v srednjih šolah:

„Če greste na republiški izpitni center, kjer postavljajo maturitetne naloge recimo iz zgodovine, boste ugotovili, da niti ena maturitetna naloga do sedaj ni bila postavljena na temo osvoboditev, Demos ali kar koli o teh prelomnih dogodkih takrat. Zakaj je temu tako? Odgovor je preprost: ker je to eden od pogojev za ohranitev oblasti.“

Marko Štrovs od srede ni več vodja službe za vojna grobišča. Na ministrstvu za delo so mu vročili izredno odpoved pogodbe in kot razlog navedli kršitev pogodbene in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. V Mostecu pri Dobovi so oktobra lani s sondiranjem potrdili obstoj velikega prikritega grobišča, kjer naj bi bilo pokopanih več tisoč žrtev različnih narodnosti, tudi približno 2200 nemških vojnih ujetnikov. Po meddržavnem sporazumu med Nemčijo in Slovenijo o urejanju vojaških grobov ima podjetje Veking iz Celja generalno koncesijo za izvajanje vseh del v zvezi z grobovi nemških vojnih žrtev na ozemlju Slovenije. Podjetje je od ministrstva za delo pridobilo dovoljenje za preiskavo, zanjo so se dogovorili.

V teh dneh slovensko javnost vznemirja pogin štirih konjev lipicancev v času predstav v ljubljanskih Stožicah. Eden je poginil v Ljubljani, ločeno pa še trije v Lipici. Vzrok pogina je bila kolika oziroma želodčni krči. Kot je za naš radio povedala prva veterinarska inšpektorica Vida Čadonič Špelič, so preiskave še v teku. Čadonič Špeličeva je ob tem zanikala namigovanja, da je bilo ravnanje s konji slabo. Konji so v Stožicah tri dni pred predstavo preživeli v 45 improviziranih montažnih boksih. Inšpektorica, ki je pregledala razmere v katerih so bivali konji, ni odkrila kakšnih kršitev.

Kultura.

V Tolminu so se v sredo poslovili od publicista in raziskovalca slovenskega zgodovine Jožka Šavlija. Z njim so „venetologi“ izgubili zvestega sodelavca, še pomembnejši je njegov prispevek pri raziskovanju zgodovine Slovencev in njihovih korenin. Načrtno je začel odkrivati zamolčana dejstva, ki govorijo v prid Slovencem. V osemdesetih letih se je skupaj z Matejem Borom in Ivanom Tomažičem posvetil odkrivanju Venetov, ki naj bi bili naši davni predniki. Odkrival je temelje, na katerih je zrasla Karantanija. S tega področja je napisal več kot deset knjig. V svojih razpravah in študijah je pisal o idrijskih čipkah, slovenskih lipicancih, nageljnu, o rajski ptici, črnem panterju, hišnih znamenjih, slovenskih grbih, zlatorogu, slovenskem denarju, svetnikih, vitezih, kranjski čebeli in drugih simbolih slovenstva.

V Cankarjevem domu v Ljubljani pa je v torek potekal Kulturni bazar. Prireditev že tretjič zapored pripravljajo ministrstvi za kulturo in šolstvo, Zavod za šolstvo in Cankarjev dom.

Svoje projekte, namenjene otrokom in mladim, je predstavilo več kot 200 ustanov. Niz predavanj, delavnic in strokovnih razprav se je posvečal promociji in problematiki kulturno-umetnostne vzgoje.

Pri športu smo. Črnjanka Tina Maze je kot prva Slovenka dosegla skupno tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Na finalu v švicarskem Lenzerheideju je zmagala in ima pred zadnjo tekmo sezone že nedosegljivo prednost pred tekmicami. Po tekmi je povedala: „Sem končno tam, kamor sodim. S prvenstvom sem dosegla svoje cilje ...“

Blestela je tudi slovenska smučarska tekačica Petra Majdič. Na klasičnem sprintu za svetovni pokal v Stockholmu je prepričljivo zmagala. Že po polfinalu je v svojem značilnem slogu proslavila prvo mesto in tretji sprinterski globus, nato pa je to s suverenim nastopom potrdila in slavila še v finalu.

Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Primož Peterka je uradno končal kariero. "To je to, nepreklicno je konec," so bile prve besede slovenskega šampiona pred novinarji pod Poncami. Potrdil je, da bo poslovilni skok opravil poleti v Kranju. Skakalci so v ospredju tudi ta konec tedna, in sicer v Planici. Več o tem pa v prihodnjem pregledu.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...