Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Na drugem krogu o krajevnih tablah očitno zbližali stališča

| 05.03.2011, 18:26 Matjaž Merljak

Pogajalci so na drugem krogu pogovorov o dvojezičnih krajevnih tablah na avstrijskem Koroškem so 2. marca v Celovcu očitno zbližali stališča. O številkah sicer niso govorili, po besedah predsednika Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjana Sturma pa so pripravili skupen predlog, zato je "optimističen, da lahko v treh tednih predstavimo konkreten sveženj".

Pogajalci, ki jih je sklical državni sekretar v uradu avstrijskega kanclerja Josef Ostermayer, so se dogovorili, da do naslednjega kroga pogovorov čez tri tedne ne dajejo izjav o konkretnih vsebinah sredinega sestanka. Kot je dejal deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler, so "dosegli vmesni rezultat, ne bomo vas pa nadlegovali s podrobnostmi". Tako tudi ni omenil svojega dosedanjega razpona skupnega števila dvojezično označenih naseljih od 141 do 149, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi Ostermayer je molčal o morebitnem številu naselij. Glede dosedanje gornje meje 163 krajev, kolikor jih je leta 2007 predlagal tedanji avstrijski kancler Alfred Gusenbauer, je menil, da je "doslej dejal, da je to koridor, v katerem pričakuje rešitev, vendar bi ta lahko bila tudi nad ali pod njim".

V imenu koroških Slovencev so se pogajanj s svojimi svetovalci udeležili predsednik ZSO Sturm, podpredsednik Narodnega sveta koroški Slovencev (NSKS) Nanti Olip ter predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik.

Sturm, ki je na tiskovni konferenci nastopil skupaj z Ostermayerjem in Dörflerjem, je povedal, da so pripravili skupen predlog, načrtovana ureditev pa naj bi "sledila jasnim merilom pravne države in je logična ter utemeljena". Do naslednjega kroga čez tri tedne naj bi "razčistili še podrobnosti," Sturm pa je optmističen, da bodo že tedaj imeli pripravljen konkreten sveženj ukrepov. Milijon evrov naj bi prejeli otroški vrtci, 500.000 evrov pa slovenska glasbena šola. Preostalo vsoto naj bi dobile občine na jugu avstrijske Koroške.

Pred pogajanji s predstavniki koroških Slovencev se je Ostermayer 2. marca sešel tudi s predsedniki svobodnjakov na Koroškem (FPK), socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP). Na tem srečanju so potrdili dosedanje rezultate pogovorov o dvojezičnih krajevnih tablah.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...