Petra StoparPetra Stopar
Žito je pognalo... (foto: Robert Božič)
Žito je pognalo...

Spomladansko zatiranje plevelov v žitih

Slovenija | 17.03.2011, 08:22

Uspeh varstva ozimin in jarin pred pleveli je odvisen predvsem od pravilne ocene zapleveljenosti posevkov, od izbire in kakovostne ter pravočasne uporabe herbicidov.Pridelovalci žit varstvo pred pleveli najpogosteje opravljajo spomladi. Razlogov za to je več. Eden izmed poglavitnih je vse večja osveščenost pridelovalcev in usmerjenost v uporabo fitofarmacevtskih sredstev po vzniku žit in plevelov, na podlagi preseženih gospodarskih pragov škodljivosti posameznih plevelov. Novejši herbicidi se namreč odlikujejo z veliko selektivnostjo in s specifičnostjo delovanja.

Žito je na konkurenco plevelov najbolj občutljivo v razvojnih fazah od vznika do konca razraščanja, saj zapleveljenost v tem času najbolj ovira razvoj žit in posledično zmanjšuje pridelek. Zato je faza razraščanja najugodnejši čas za uporabo velike večine sredstev za spomladansko zatiranje plevelov v oziminah in jarinah.

Za zatiranje širokolistnih plevelov od sredine razraščanja do prvega kolenca pri ozimnih in jarih žitih lahko uporabimo herbicid Logran 20 WG in sicer, ko so dnevne temperature višje od 0 °C in nočne ne padejo pod -3 °C. Dobro deluje preko korenin in zatira tudi plevele, ki vzklijejo po škropljenju. Sistemični herbicid Logran 20 WG uporabljamo za zatiranje širokolistnih plevelov do konca razraščanja žit. Priporočamo uporabo v kombinaciji s herbicidom Starane 2.

Za zatiranje ozkolistnih in širokolistnih plevelov priporočamo kombinacijo herbicidov Axial in Logran 20 WG. Ko večina plevelov razvije več kot tri pare pravih listov in so nizke temperature omejitveni dejavnik, lahko uporabimo tudi herbicid Orbit. Škropimo, ko so dnevne temperature višje od 5 °C in nočne nad 0 °C, žita pa v razvojni fazi od treh listov do konca razraščanja.

V času, ko so ozimna ali jara pšenica in ozimni ali jari ječmen v razvojni fazi od treh razvitih listov in vse do konca razraščanja, lahko uporabimo za zatiranje enoletnih in večletnih širokolistnih plevelov nov herbicid Arrat. Za boljše delovanje herbicida Arrat se priporoča dodajanje močila Dash.

Herbicid Lintur 70 WG priporočamo za zatiranje enoletnih in večletnih širokolistnih plevelov. Spomladi ga uporabimo od sredine razraščanja do fenofaze 1. kolenca, ko imajo enoletni širokolistni pleveli do 6 listov, smolenec do 5 etaž in nima stranskih poganjkov, osat pa ima oblikovano rozeto. Dobro deluje preko korenin in zatira tudi plevele, ki vzklijejo po škropljenju. Z Lintur-jem 70 WG lahko škropimo, ko so temperature višje od 5 °C. Tri dni po škropljenju temperatura ne sme pasti pod 0 °C.

Herbicida Basagran 480 in Basagran DP-P lahko uporabimo v ozimnih in jarih žitih od razvojne faze treh listov do konca razraščanja žit, pri tem mora biti temperatura zraka ob škropljenju nad 7 °C. Herbicid Grodyl priporočamo na njivah posejanih z oziminami in jarinami od razvojne faze tretjega lista in vse do drugega kolenca žit, pleveli pa naj ne bi imeli razvitih več kot tri pare pravih listov. Od začetka do konca razraščanja ozimnih žit lahko uporabimo tudi herbicid Tolurex 50 SC. Od začetka razraščanja do stadija drugega kolenca lahko v žitih uporabimo herbicid Mustang 306 SE, ki zatira širokolistne plevele, posebno dobro pa učinkuje na smolenec ali plezajočo lakoto in na pravo kamilico.

Na tržišču je več herbicidov, ki dobro delujejo, ko se dnevne temperature dvignejo nad 8 °C in so pleveli dovolj razviti. To so pripravki Starane 2, Tomigan 200 EC ter Granstar 75 WG. Z omenjenimi herbicidi bomo uspešno zatrli večino enoletnih širokolistnih plevelov, vključno s plezajočo lakoto, pa tudi nekatere večletne plevele. V tej skupini herbicidov po času rabe, do odprodaje zalog, lahko uporabimo še herbicid Basagran top, ki prav tako dobro deluje na večino pri nas zastopanih enoletnih širokolistnih plevelov z izjemo plezajoče lakote. V kolikor ugotovimo prekomerno zastopanost tega plevela med žiti, priporočamo dodatek herbicida, ki plezajočo lakoto dobro zatira (npr. Orbit, Starane 2 ali Tomigan 200 EC).

Herbicida Starane 2 in Tomigan 200 EC lahko uporabimo v ozimnih in jarih žitih v razvojni fazi od treh listov in vse do pojava zastavičarja, to je do začetka rasti zgornjega lista. Novejša herbicida Mezzo in Savvy lahko uporabimo za zatiranje enoletnega in večletnega širokolistnega plevela, ko imajo pšenica, oves, tritikala vsaj dva in ozimni ječmen vsaj tri liste in vse do zastavičarja. Prav tako lahko v času, ko ima ozimna alijara pšenica razvita dva lista in vse do zastavičarja, ozimni ali jari ječmen pa tri liste in vse do zastavičarja, uporabimo novejši herbicid Ergon. Herbicid Ergon je namenjen za zatiranje enoletnih in večletnih širokolistnih plevelov.

Pri herbicidih, kateri delujejo izključno preko zelenih delov, je pomembno, da so pleveli ob škropljenju dovolj razviti. Prezgodnja uporaba teh herbicidov je lahko vzrok za njihovo slabše učinkovanje. V ozimni in jari pšenici, ječmenu ter tritikali lahko za zatiranje enoletnega širokolistnega plevela v fenološki fazi od zaznavnih dveh stranskih poganjkov in vse do drugega kolenca, uporabimo herbicid Esteron. V ozimnih in jarih žitih (v pšenici, ječmenu, rži in tritikali), lahko v razvojnih fazah od zaznavnih treh stranskih poganjkov do zastavičarja, uporabimo herbicid U 46-M fluid za zatiranje enoletnega in večletnega širokolistnega plevela.

Zelo selektivna za žita sta herbicida Hussar OD in Sekator OD. Pri ozimnem žitu ju lahko uporabimo od tretjega lista do pojava zastavičarja, pri jarih žitih pa od tretjega lista do konca razraščanja. Vsebujeta varovalo, ki vzpodbudi razgradnjo herbicida v žitih in ne zavira rasti žit. Hussar OD je herbicid, ki dobro zatira enoletne širokolistne in ozkolistne plevele, v manjši meri pa deluje tudi na nekatere večletne širokolistne plevele.

Herbicid Sekator OD učinkuje na večino pri nas zastopanih enoletnih širokolistnih plevelov. Obenem deluje tudi na večletne širokolistne plevele, kateri se pojavljajo v naših žitih. Na ozkolistne plevele ima slabše delovanje.

Herbicid Boxer je selektivni herbicid, ki deluje preko listov in korenin. Spomladi ga uporabimo za zatiranje ozkolistnega in širokolistnega plevela v jarem ječmenu, ko je ječmen v fenofazi enega do treh listov.

Herbicid Axial je kontaktni, selektivni herbicid za zatiranje enoletnega ozkolistnega plevela v ozimni pšenici ter ozimnem in jarem ječmenu. Dobro zatira gluhi oves, navadni srakoperec, ljulke in njivski lisičji rep. Axial uporabimo, ko so žita v razvojni fazi od treh listov do pojava zastavičarja, ali, ko ima plevel od enega do 6 listov oziroma 3 do 4 kolenca.

Nov sistemični herbicid za zatiranje ozkolistnega plevela v ozimni pšenici je Attribut 70 SG. Uporabimo ga lahko v jeseni ali spomladi, po vzniku pšenice in vse do začetka razvoja zgornjega lista (zastavičarja). Najboljše rezultate bomo dosegli, če ga uporabimo, ko so ozkolistni pleveli v fazi od 1-3 listov in vse do začetka razraščanja plevelov. Dobro zatira plazečo pirnico, njivski lisičji rep in navadni srakoperec.

V zadnjih letih mestoma opažamo, da se prekomerno razvija ščavje, to je (topolistna in kodrastolistna kislica). Ščavje prične z razvojem že zgodaj spomladi in s svojo veliko listno površino močno konkurira žitu, zato je nujno, da ta plevel čim prej zatremo. Zgodaj spomladi, lahko uporabimo herbicide: Starane 2 ali Tomigan 200 EC ali Grodyl. Pri višjih temperaturah, v razvojnih fazah od sredine razraščanja do začetka kolenčenja žit, svetujemo uporabo herbicidov Duplosan KV, Duplosan KV combi in Herbocid.

Večletni koreninski pleveli, kot npr. njivski slak in njivski osat, pričnejo z razvojem nekoliko pozneje. Vse te plevele zatiramo šele takrat, ko razvijejo dovolj listne mase. Herbicid Lontrel 100 je pravi specialist za zatiranje osata v ozimnih in jarih žitih. Z njim škropimo od sredine razraščanja žit do pojava drugega kolenca in ga za uspešno uničevanje ostalih plevelnih vrst po navadi kombiniramo z drugimi herbicidi.

Paleta razpoložljivih herbicidov za uporabo v žitih v letu 2011 zajema kar 31 herbicidov. Da izberemo za naše posevke žit prave herbicide je potrebno dobro poznati delovanje posameznih herbicidov in tudi vrste plevelov v posevkih žit. Zato bi ob zaključku rad opozoril vse pridelovalce ozimin in jarin, da pred uporabo kateregakoli sredstva za zatiranje plevelov, pozorno preberete priložena navodila in se držite morebitnih omejitev glede na vrsto žita, specifičnost tal in priporočenih temperatur ob uporabi!

Naj bodo čiste njive in visoki pridelki žit naš skupen ponos!

Pripravil: Silvo Žveplan, univ. dipl. inž. kmetijstva - Z oddelka za varstvo rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Slovenija, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.