Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Plamen upanja za otroke

Cerkev na Slovenskem | 10.03.2011, 12:59 Petra Stopar

Škofijska Karitas Koper se v akciji 40 dni brez alkohola pridružuje Slovenski Karitas in drugim ustanovam, ki podpirajo pobudo. V teh dneh začenjajo tudi samostojno akcijo z naslovom Plamen upanja za otroke. Njen namen je dvojen: spodbujanje otrok za čutenje s sovrstniki v Bosni in z zbranimi sredstvi preko projekta Posvojitev na razdaljo pomagati otrokom, ki živijo v revščini.

Postna zaveza v Škofijski Karitas Koper je pomoč ljudem v pobrateni Škofijski Karitas Banja Luka, s katero sodelujejo še iz časov, ko je tam divjala vojna. Poleg pomoči iz akcije Streha nad glavo, poteka tudi program Posvojitev na razdaljo za 76 otrok, ki na področju banjaluške Karitas živijo v veliki revščini.

Na začetku posta so tudi letos župnijam v Škofiji Koper poslali vabilo z gradivom: plakat s svečko, ki ima 40 kvadratkov. Vsak kvadratek predstavlja dan, ki ga v postnem času veroučenec izkoristi za molitev, odpoved ali dar za sovrstnika, ki ga otrok sicer ne pozna. Prav tu je pravo sporočilo in veličina njegove pomoči: dati, zaupati, ljubiti. Ob Veliki noči bodo darove zbrali in nakazali na Škofijsko Karitas Koper, Karitas v Banja Luki pa jim bo sporočila podatke o otrocih, ki tovrstno pomoč potrebujejo.

Trenutno je v Plamen upanja za otroke vključenih 76 banjaluških otrok, ki so v koledarskem letu deležni več kot 20.000 evrov pomoči. Kriteriji, po katerih izbirajo otroke, so: revščina, bolezen, enostarševske in razseljene družine ter družine z več otroki. Zgodbe otrok in družin so na kratko opisane v postni spodbudi, ki omogoča razmislek o klicu po solidarnosti.

Projekt Škofijske Karitas Koper Posvojitev na razdaljo je namenjen tudi otrokom v Sloveniji in poteka 19 let. Trenutno je vanj vključenih 169 otrok, kar pomeni več kot 50.000 evrov letne pomoči otrokom doma.

Postne spodbude v akciji Plamen upanja za otroke

Na Škofijski Karitas Koper so pripravili posebne uvode v molitev Oče naš. Te se lahko uporabijo tudi kot uvodne molitve pri veroučnih urah, v primeru sodelovanja drugih skupin v župniji (npr. birmanske, otroški pevski zbor, …) in še kako drugače. „Pomembno je, da se darovanje materialnega daru poveže z odpovedjo in molitvijo za otroke“, so zapisali. Lahko si jih preberete:

  • 1. postni teden

Dobri Gospod, v tem postu se ponovno spominjamo mnogih otrok, ki živijo v ne tako oddaljeni deželi, še vedno trpijo za posledicami vojne in se spopadajo z revščino. Nenad, Ljubica, Stipe, Ivan, Katarina, Renata, Nikica ter še mnogi drugi in njihove družine potrebujejo našo materialno pomoč, še bolj pa duhovno oporo. Izročamo jih v Tvoje roke: Oče naš …

  • 2. postni teden

Petrina mama in oče sta po vojni hudo zbolela. Bolezen jima onemogoča, da bi se zaposlila. Živijo v vlažni hiši brez elektrike, ki ni njihova in ne vedo, koliko časa bodo lahko ostali v njej. Petra in njena sestra Dijana hodita v šolo. Gospod, pomagaj vsem družinam, ki se spopadajo z boleznijo. Daj jim podporo, da se bodo po svojih močeh trudili za boljši jutri, nam pa daj odprto srce, da jim bomo pomagali.

  • 3. postni teden

Dragana je izgubila očeta in mamo. Oče je po vojni odšel neznano kam, mama je v hudi stiski naredila samomor. Ločili so še njo in sestri, tako da sama živi pri svoji teti. Hodi v šolo, je zelo marljiva in želi postati vzgojiteljica. Gospod, danes ti priporočamo vse otroke, ki so ostali brez staršev. Naj po nas in drugih dobrih ljudeh spoznajo Tvojo ljubezen, da bodo zmogli prebroditi svojo bolečino in odrasti v zavesti, da so ljubljeni.

  • 4. postni teden

Mnoge otroke je poleg vojnih grozot prizadela tudi bolezen. Željka je gluhonema zaradi bolezni v najzgodnejšem otroštvu. Skupaj s petimi brati in sestrami živi na kmetiji, ki je dostopna samo s terenskim vozilom. Družina se preživlja z nekaj kravami, vendar bi Željka potrebovala dodatno pomoč. Gospod, izročamo ti vse otroke s posebnimi potrebami. Pokaži jim, da so še posebej Tvoji. Nam pa odpri roke in srce, da jih bomo znali sprejeti kot naše brate in sestre.

  • 5. postni teden

Ljubica je najstarejša od štirih otrok. Skupaj z mamo in očetom živijo v dveh majhnih sobicah. Mama zaradi kožne bolezni ne dobi službe, oče preživlja družino s priložnostnimi deli. Otroci hodijo v šolo, poleg tega po svojih zmožnostih pomagajo mami pri gospodinjstvu. Gospod, izročamo ti vse, ki se spopadajo z revščino. Daj jim poguma, da ne bodo obupali v svoji stiski, ampak naj jim bo naša pomoč spodbuda, ki naj jim da upanja, da si bodo pomagali v boljši jutri.

  • 6. postni teden

Ko se pripravljamo na praznovanje Velike noči, se spomnimo, da je Jezus trpel, se daroval, preden je zmagoslavno vstal. V svojem križevem potu je imel sopotnike, ki so mu pomagali lajšati trpljenje: Veroniko, Simona, Janeza, … Tudi nam pomagaj, da se bomo zavedali, da smo drug drugemu sopotniki in pomočniki v različnih stiskah. Pomagaj nam, da bomo imeli odprte oči za stiske ljudi, ki jih srečujemo; odprte roke, da jim bomo lajšali trpljenje s prijazno besedo ali z materialno pomočjo in bodo vsi po tem spoznali, da smo Tvoji pravi učenci.

Besedilo je pripravila Alenka Hvalica, voditeljica programa Popoldan na cesti.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...