Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Gradbeni delavci (foto: Evropska komisija)
Gradbeni delavci

Tujim delavcem prva izplačila

Sociala | 07.03.2011, 12:50 Petra Stopar

Slovenska Karitas in Rdeči križ izdajata prvo izredno denarno pomoč delavcem tretjih držav, ki so se v Sloveniji znašli v težkem finančnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov. Takšna usoda je doletela večinoma delavce iz Bosne in Hercegovine, in od slednjih vse, ki imajo v Sloveniji le začasno prebivališče, medtem ko zdaj veljavni bilateralni sporazum nadomestilo omogoča le delavcem s stalnim prebivališčem.

230 evrov na delavca

Tako Bosna in Hercegovina kot Slovenija še vedno nista sklenili novega socialnega sporazuma, ki bo med drugim omogočil prejemanje nadomestila za brezposelnost tudi za tuje delavce z začasnim prebivališčem. Vlada se je zato s posebno uredbo odločila pomagati tudi tem delavcem in jim namenila izredno pomoč v vrednosti 300 tisoč evrov. Ta sredstva je ministrstvo za delo razdelilo med Rdeči križ in Karitas, ki denar delita na podlagi vlog. Vsak delavec, ki izpolnjuje določene pogoje, bo tako prejel 230 evrov pomoči, v primeru nadaljevanja stiske pa enak znesek še čez mesec dni.

Zakaj ne pomoč čez celo leto?

„Bili smo prepričani, v tistem momentu, da bo ratificiranje tega sporazuma med državama hitreje teklo, kot se sicer sedaj zrcali. Mislimo, da bi ta sporazum bil – tako so predvidevali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ratificiran v dveh mesecih, zato sta tudi predvidena dva zneska,“ pojasnjuje generalni tajnik Karitas Imre Jerebic. Dodaja, da so posebne lokalne komisije po vsej Sloveniji do četrtka prejele 217 vlog, odobrile pa so jih 190. Največ – 109 – iz Ljubljane. Ti pa so poleg začasnega bivanja: izguba zaposlitve, prenehanje veljavnosti delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje v Sloveniji. Do 230 evrov pa je upravičen tudi tisti delavec, ki vse omenjeno še vedno ima, a v zadnjih dveh mescih ni prejel plače.

Karitas delavcem SCT-ja in Vegrada pomaga že dlje časa

Generalni tajnik Karitas ob tem dodaja, da je prava sramota, da delavci, ki so morda svoje najboljše vitalne moči potrošili za naš boljši jutri pri nas, zdaj nimajo za preživetje. „Lahko gre čisto za moderno suženjstvo, kjer ljudje nimajo toliko sredstev, da bi se sploh kam vrnili, bodisi v matično državo bodisi da bi v kakšni drugi državi poiskali primerno zaposlitev. In tukaj gre za človeško dostojanstvo, zato je tudi Karitas vstopila v to sodelovanje. Tu bi rad še posebej poudaril, da že mnoge te delavce obravnavamo in jim po svojih močeh že pomagamo, tako da so nekateri pri nas že v vrstah in čakajo na pomoč.“

V gibanju Nevidni delavci sveta so se pred časom na državno pomoč odzvali z besedami, da z njo vlada sicer priznava, da obstaja sramotna diskriminacija migrantskih delavcev, da pa pričakujejo, da bo naslovila celotno problematiko sistematičnega kršenja pravic. Opozarjajo tudi na več deset tisoč delavcev, ki so oropani morali zapustiti Slovenijo in so ostali brez možnosti za udejanjenje svojih pravic.

 

Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...