Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

O terapevtski uporabi izvornih celic in posledicah splava

Cerkev po svetu | 25.02.2011, 07:00 Marta Jerebič

V Vatikanu se je včeraj začelo 17. splošno zasedanje Papeške akademije za življenje. Na dnevnem redu sta dve temi: posledice splava, med drugim poabortivni sindrom, in terapevtska uporaba izvornih celic, ki jih najdemo v popkovnici.

Predsednik papeške akademije za življenje, Španec Ignacio Carrasco De Paula, meni, da bo v prihodnosti mogoče izvorne celice iz popkovnice uporabljati v terapevtske namene. Pomisleke pa ima, ker že danes na tem področju raziskovanja kujejo denar: „Prihodnost veliko obeta. Žal pa še vedno govorimo o prihodnosti, torej nečem, česar še ni in verjetno še ne bo v prihodnjih petih letih. Zato je treba to obravnavati zelo previdno. Res je, da lahko izvorne celice iz popkovnice že shranjujemo. Da pa se jih da uporabljati tudi v terapevtske namene, je treba še dokazati,“ je v pogovoru za Radio Vatikan dejal de Paula.

Staršem priporočajo shranjevanje izvornih celic iz popkovnice, kar pa je zelo drago. Zlasti z etičnega vidika je treba biti zelo pozoren na ustanovitev takšnega trga izvornih celic.

Msgr. De Paula je spregovoril tudi o drugi tematik zasedanja, posledicah splava. Po podatkih svetovne organizacije za zdravje se vsako leto po svetu opravi kar 42 milijonov splavov. „Poudarek letošnjega zasedanja so osebne posledice, na primer: kakšno tveganje je za žensko, ki je v splav prisiljena preprosto iz socialnih razlogov in je pogosto žrtev.“ Papeško akademijo za življenje je leta 1994 ustanovil Janez Pavel II. Raziskuje biomedicinska, pravna in etična vprašanja na področju varovanja življenja. Vseh članov akademije je trenutno 70, imenuje jih papež in zastopajo različne veje biomedicinskih ved.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...