Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
p. dr. Robin Schweiger (foto: ARO)
p. dr. Robin Schweiger

V igri so temeljne vrednote EU

Slovenija | 24.02.2011, 08:31 Matjaž Merljak

Notranji ministri Evropske unije bodo danes v Bruslju razpravljali o soočanju z velikim valom beguncev iz Severne Afrike. Italija in druge južne članice unije pozivajo k solidarnosti, a v Bruslju poudarjajo, da je ta prostovoljna. Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska ministrica Katarina Kresal. Ob tem ji je pisal direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, p. dr. Robin Schweiger.

Včeraj je bilo zgodovinsko srečanje notranjih ministrov Italije, Cipra, Francije, Grčije, Malte in Španije v Rimu o tej tematiki. Nihče dobre ne ve, kako se bo libijska situacija končala. Italijanski zunanji minister Franco Frattini govori o možnosti epohalnega eksodusa in italijanska vlada govori o t.i. humanitarni krizi.

V pismu je p. Schweiger poudaril, da so ob morebitni humanitarni krizi »v igri temeljne vrednote Evropske unije, namreč, človečnost, zaščita in solidarnost«. Zato je pomembno, da se izvaja »učinkovita in takojšnja solidarnost držav EU z Italijo in Malto«.

V pismu tudi poziva, da »države ali razvijejo sistem razselitve (relocation) prosilcev za mednarodno zaščito in ostalih ranljivih oseb po celi Evropski uniji in da se obenem trenutno suspendira odstranjevanje ljudi v Italijo in Malto po t.i. Dublinski regulaciji« ali da »Ministri pozovejo Komisijo, da predstavi predlog začasne zaščite (temporary protection), kakor je predvideno v Direktivi 2001/55 EC (Svet, 20. julija 2001). Na ta način se bodo lahko zagotovili minimalni standardi v situaciji masovnega dotoka ljudi«.

Pomembno je, da Evropska unija zagotovi, da se »ljudi, ki so opaženi na morju ali ki pristanejo na italijanski in malteški obali, ne vrača. Nujno in potrebno je, da imajo te osebe možnost zaprositi za mednarodno zaščito« je v pismu Katarini Kresal, zapisal dr. Robin Schweiger in dodal: "Upam, da bo Italija s svojo diplomatsko dejavnostjo - predsednik italijanske vlade Berlusconi ima dobre odnose s polkovnikom Gadafijem - tudi tokrat rešila situacijo v Libiji, kot je to že storila v preteklosti. Ko je ameriški predsednik Reagan napadel Libijo (15.aprila 1986) in je malo preje zaprosil uporabo italijanskega zračnega prostora, je takratni italijanski predsednik vlade Craxi obvestil polkovnika Gadafija in ga rešil smrti."

P. dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, je že v februarski oddaji Gradimo odprto družbo v torek, 15. februarja, spregovoril o vrenju, strahu in negotovosti zaradi dogajanja v arabskem svetu. „Začelo se je v Tuniziji, potem je bil v osredju Egipt in nekatere druge arabske države. V teh dneh smo priča dramatični situaciji v Libiji, ki se iz ure v uro slabša.“ Preberite več.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...