Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Nuncij v Egiptu: To je zgodovinski dan za državo

Svet | 12.02.2011, 13:10 Marta Jerebič

Na ulicah egiptovskih mest tisoči Egipčanov še vedno slavijo odstop predsednika Hosnija Mubaraka, ki se je včeraj po 18-ih dneh ljudske vstaje umaknil z oblasti. Ulice in trgi v središču Kaira so polni večinoma mladih protestnikov, ki prepevajo in mahajo z zastavami. Kljub temu pa je prihodnost v državi nejasna, na kar je opozoril tudi nuncij v Egiptu.

V svetu so včerajšnji dan označili za zgodovinskega za Egipt. Tako je v izjavi za Radio Vatikan dejal tudi apostolski nuncij v Egiptu, nadškof Michael Fitzgerald, ki je ob tem izrazil upanje, da se bo trenutno navdušenje nadaljevalo tudi z resničnimi reformami, ki si jih želi egiptovski narod:

„Preden je egiptovski predsednik Hosni Mubarak odstopil, je svojemu podpredsedniku zaupal preučitev več členov ustave ter ustanovil odbor za spremembo ustave in pripravo predsedniških volitev. Upamo, da bo vojska, ki je sedaj prevzela oblast, sledila tem korakom in odgovorila tudi na druge zahteve prebivalstva glede družbene pravičnosti in političnih svoboščin. Še vedno smo v negotovem položaju. Ljudje se veselijo in upam, da bo to navdušenje sprožilo solidarnost z ljudmi v tej državi.“

Kombonijanski misijonar, p. Luciano Verdoscia, pa je za agencijo Fides opozoril na ekonomski položaj v Egiptu, saj je gospodarstvo med protesti utrpelo veliko škodo. Turizem se je popolnoma ustavil, hoteli so prazni, restavracije in bari, ki so jih obiskovali turisti, so zaprti, v nekaterih primerih so jih tudi izropali, je povedal p. Verdoscia. Osnovno hrano še imajo, saj je Egipt med največjimi pridelovalci sadja in zelenjave.

Po Mubarakovem odstopu je oblast v državi prevzela vojska. Številni zdaj nestrpno čakajo, ali bo izpolnila obljubo, da bo spoštovala ljudsko voljo. Kot je še povedal omenjeni kombonijanski misijonar se nekateri bojijo, da vodja vojske Tantawi, ne bo upošteval reform, saj je do njih precej zadržan, drugi spet so prepričani, da bo vojska uspešno vodila državo v demokracijo, saj naj ne bi bila pod vplivom Mubarakovega režima. Pater sicer dvomi o tem in poudarja, da so preoblikovanje vojske izpeljale ZDA, ki pa v očeh protestnikov nimajo ravno pozitivne vloge.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...