Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jezusov govor na gori (foto: ARO)
Jezusov govor na gori

Razmišljanje ob 5. nedelji med letom

Cerkev na Slovenskem | 06.02.2011, 09:36 Blaž Lesnik

Danes je 5. nedelja med letom. V Matejevem evangeliju sledimo nadaljevanju Jezusovega govora na gori, ki smo ga poslušali prejšnjo nedeljo. Vabljeni k premišljevanju odlomka po metodi lectio divina.

UVODNA MOLITEV

Gospod, veliko je stvari, ki me lahko spravijo v obup in malodušje. Veliko je tudi dejavnikov, ki vplivajo na to, da se dobra sol spridi in da svetilka ugasne ali brli z neznatnim plamenom. Pomagaj mi, da bom svoje temelje vedno gradil pri Tebi, Gospod, da bom tam iskal in našel modrost in da bo znal vse to podariti skupnosti kot sol, ki jedi daje okus.

Evangelij po Mateju 5,13-16

Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. 14 Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.

LECTIO (branje)
Današnji odlomek je iz dela Matejevega evangelija, ki se imenuje Govor na gori. Jezus se je povzpel na hrib in tam začel podajati svoj nauk množici ljudi, ki mu je sledila in se želela od njega učiti modrosti. Jezus deluje kot podeželski modrostni učitelj, ki je pritegnil k sebi veliko ljudi, ki so lačni in žejni - ne samo hrane in pijače, temveč se želijo nasititi tudi z modrostjo.

Jezus na začetku svojega govora v enajstih blagrih uči množico, naj na življenje ne gleda enostransko. Zlo, težave, preganjanje so sicer zelo možne stvari, ki lahko človeka ujamejo v obup, vendar ga ne morejo uničiti, če je človek zazrt v to, da je utemljen in izpolnjen v Bogu. Že samo to upanje lahko da človeku notranjo moč, sočutje in veselje, ki ima svoj izvor v Bogu. Blagor tistemu, ki lahko zaživi v upanju v končno izpolnitev v Bogu.

Za Blagri pride Jezusova prispodoba o soli. Človek, ki išče modrost in jo najde v Bogu, deluje v skupnosti kakor sol v jedi.  Jedi daje okus in jo na ta način naredi tako okusno, da si je človek spet in spet poželi. Okusna jed daje človeku željo po še, po več, po dobrem, po užitku. Na podoben način kot sol v jedi, delujejo v skupnosti ljudje, ki živijo v upanju in miru z Bogom. Takšni ljudje niso samo blagoslov za druge, temveč za vso zemjo, za vse stvarstvo. Delujejo namreč kot katalizatorji dobrega.

Na žalost se sol lahko spridi. Recimo, da se ji primeša mivka, droben pesek ali kaj podobnega. Takrat ni več uporabna, skoraj nemogoče jo je prečistiti. Večinoma jo takrat vržemo proč. Podobno je tudi s človekom ali s skupnostjo, ki ne vztraja v modrosti, temveč se prepusti pohlepu, nečimernosti, cinizmu, zajedljivosti. To povzroča slabo prebavo ali z drugimi besedami, ne gradi ne posameznika ne skupnosti.

Druga Jezusova prispodoba je človek kakor luč. Če si našel modrost, živi kot moder človek. Ne zadovolji se samo s tem, da nekaj veš sam zase in sam pri sebi. Spregovori, naredi, bodi! Samo tako se lahko prepozna modrost, namreč skozi življenje, dejanja in besede posameznika, ki izpričuje svoje zaupanje v Boga.  Kdor tako živi, je kakor luč drugim, zato naj se ne skriva. Na tem svetu ima poslanstvo. Tudi ko prižgamo luč, je ne postavimo pod vedro, temveč jo postavimo čim višje, da bi razsvetlila čim več prostora.

MEDITITATIO (premišljevanje)

Razmisli:

Kako dojemaš svoj odnos z Bogom?  Se ti zdi, da živiš z njim v miru in zaupanju?

Izpolnitev življenja je mogoče v zaupanju v Boga, ki ga Jezus predstavi kot vzrok za veselje in popolno življenjsko izpolnitev. Je višek tvojega življenja iskanje modrosti ali kaj drugega?  Katere druge stvari, ki so morda v nasprotju z modrostjo, kot jo uči Jezus, so zate pomembne?

Kaj tvojemu življenju dodajajo ali odvzemajo?

Lahko vidiš svoje življenje kot sol zemlje?

Na kakšen način lahko tvoje zaupanje v Boga sveti drugim. Ali poznaš ljudi, ki razsvetljujejo z modrostjo tvoje življenje?

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...