Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Pakistanska zastava (foto: Wikipedia)
Pakistanska zastava | (foto: Wikipedia)

Za širjenje fundamentalizma v Pakistanu kriv šolski sistem

Cerkev po svetu | 23.01.2011, 08:00 Marta Jerebič

Vzrok za naraščanje nestrpnosti in širjenje islamskega fudamentalizma v Pakistanu moramo iskati v šolskem sistemu, je prepričan tajnik komisije pravičnost in mir pri pakistanski škofovski konferenci, Peter Jacob. V svoji analizi se osredotoča predvsem na pojav mladih fundamentalistov.

Različna gibanja mladih se vključujejo v t. i. Zvezo za obrambo prerokove časti, ki javno spodbuja islamizacijo, brani sporni zakon o bogokletju in s smrtjo grozijo vsakomur, ki mu želi nasprotovati. Ta mladinska gibanja se navdihujejo v diktatorju, ki je Pakistanu vladal v 80-ih letih prejšnjega stoletja in je bil naklonjen skrajnim islamskim skupinam in islamizaciji, v tem času pa je bil sprejet tudi omenjeni zakon o bogokletju. V šole so že leta 1976 uvedli obvezen predmet o islamu, v obdobju omenjenega diktatorja pa se je islamizacija tako zasidrala v javne šole, da je skoraj enaka kot v koranskih šolah. Za nemuslimane so sicer uvedli tudi pouk o etiki, vendar pa mora približno milijon nemuslimanov kljub temu obiskovati predmet o islamu, če želi dobiti veljavno kvalifikacijo. Peter Jacob ob tem dodaja, da tudi predmet o etiki odseva islamsko etiko. Če Pakistan želi odgovorne državljane, mora najprej spremeniti šolski sistem, še meni tajnik komisije pravičnost in mir pri pakistanski škofovski konferenci.

 

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...