Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sebastjan Erlah (foto: ARO)
Sebastjan Erlah

Od petka do petka: 21. - 28. januar 2011

| 30.01.2011, 07:39 Matjaž Merljak

Visok dolg mariborske nadškofije, pomiritev v koaliciji, napovedne spremembe družinskega zakonika, kriza v gradbeništvu, spomin na žrtve holokavsta - to je nekaj glavnih tem, ki se jih je v tokratne pregledu Od petka do petka za oddajo Slovencem po svetu in domovini dotaknil Sebastjan Erlah iz informativnega uredništva Radia Ognjišče.

Cerkev

Med 18. in 25. januarjem vsako leto kristjani še posebej molimo za edinost med nami. V minulem nedeljskem nagovoru je vrednoto edinosti, na trgu sv. Petra v Vatikanu, poudaril tudi papež Benedikt XVI. Spomnil je, da smo kristjani poklicani svoje življenje postaviti na temelj poslušanja Božje besede, ki nam jo posreduje živo izročilo Cerkve, na bratsko občestvo, na evharistijo in na molitev. Cerkev lahko samo na tak način učinkovito opravlja svoje poslanstvo, kljub pomanjkljivosti svojih članov. Sveti oče je opozoril, da je že apostol Pavel opominjal Korinčane, naj govorijo vsi isto in naj med njimi ne bo razprtij, temveč naj bodo v popolni edinosti mišljenja in čutenja. Na trgu sv. Petra sta bili tudi dve skupini Slovenskih romarjev. Sveti oče jih je takole pozdravil:„Lepo pozdravljam romarje iz Slovenije, še posebej z Brezovice in iz stolne župnije sv. Nikolaja v Ljubljani! Naj vam to vaše romanje in molitev, ki ste jo pravkar opravili združeni s Petrovim naslednikom, prineseta obilje duhovnih sadov. Vsem vam iz srca podeljujem svoj blagoslov!“

V minulih dneh je odjeknila novica, da naj bi bila Mariborska nadškofija zadolžena za 800 milijonov evrov. Tako so trdili v italijanskem tedniku L' Espresso, ki se je pri tem skliceval na zaupno poročilo apostolskega vizitatorja Gianluce Piredde in na še nekatere „ugledne slovenske vire“. Po poročanju omenjenega tednika naj bi teža dolga padla na več bank ter na okoli 30 tisoč slovenskih vlagateljev. Mariborska nadškofija je medtem zanikala več stomilijonsko zadolženost. Povedali pa so, da dolg nadškofije znaša 17,4 milijona evrov. V izjavi za javnost so zapisali, da je nadškofija do sedaj redno poravnavala svoje obveznosti z dohodki od darov vernikov, dividend in prejemkov iz gospodarjenja s premoženjem, in upa, da bo tako tudi v bodoče. Ob tem so izrazili obžalovanje, da je prišlo do takšne situacije. Dodajajo, da so v prihodnje odločeni to spremeniti. Zato je Nadškofija Maribor je že pred dvema mesecema uvedla nekaj organizacijskih sprememb v svojem gospodarskem delu z namenom, da preoblikuje svoje gospodarstvo tako, da bo bolj v službi njenega evangeljskega poslanstva.

Nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello je bil za obdobje treh let imenovan za namestnika kamerlenga svete rimske Cerkve. Kardinalu kamerlengu so v času izpraznitve Apostolskega sedeža zaupane posebne naloge. Takoj, ko je sporočena novica o papeževi smrti, v navzočnosti papeškega liturgičnega ceremonierja ter prelatov duhovnikov, tajnika in kanclerja uradno ugotovi papeževo smrt, o čemer se izda avtentični dokument. Je tudi tisti, ki nato zapečati papeževo stanovanje. Kardinal kamerleng prav tako poskrbi za papežev pogreb, poskrbi tudi za zaščito pravic apostolskega sedeža in njegovo upravljanje. Njegova naloga je, da v času izpraznjenega sedeža upravlja dobrine in premoženje Svetega sedeža s pomočjo Posebnega zbora kardinalov, če gre za manjše stvari, v primeru pomembnejših odločitev pa s pomočjo Splošnega zbora kardinalov.

Domači politični parket

Predsedniki koalicijskih strank in vodje njihovih poslanskih skupin so na petkovem srečanju na vladi dosegli soglasje o programskih prednostnih ciljih vlade. Tudi glede medsebojnih razmerij naj bi dosegli napredek. Strankarski vodje so po koalicijskem vrhu izrazili pričakovanje po čim prejšnjemu sprejetju in izvedbi ukrepov. Zdaj naj bi sledil tudi razširjen vrh koalicije, na katerem bodo sodelovali tudi poslanci. Že pred srečanjem je delovanje koalicije ocenil vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic.

Ministrstvo za delo je sporočilo, da bo Družinski zakonik nekoliko spremenjen. V novem besedilu je po besedah državne sekretarke Anje Kopač Mrak zapisano, da istospolni partnerji lahko otroka posvojijo le, če je eden od njiju otrokov biološki starš. Tujega otroka pa istospolna partnerja ne bosta mogla posvojiti. Prav tako ne bosta mogla skleniti zakonske, ampak le partnersko skupnost. To je nov termin. Sicer pa so vse pravice pri obeh skupnostih enake, z izjemo že omenjene posvojitve otrok. Kljub temu pa definicije družine v novem besedilu niso popravili. Ta tako ostaja enaka prejšnjemu besedilu. Tako še vedno ostaja jabolko spora. V največji opozicijski stranki SDS tako vztrajajo, da se definicija družine ne sme razširiti na kakršno koli skupnost otroka z odraslimi. Menijo, da mora biti ohranjen njen pomen, ki je v zasnovanju družine. Pri določbah o posvojitvah otrok pa mora biti v ospredju domnevni interes otroka, ne pa interes posvojitelja, meni . France Cukjati.

Oglasili so se tudi v Novi Sloveniji. Kot je dejala Ljudmila Novak, je novi zakonik zanje nesprejemljiv, ker še vedno prinaša redefinicijo družine. Po njihovem prepričanju nikakor ne smemo klasične družine enačiti z istospolno skupnostjo. Z novim predlogom pa se ne strinjajo niti v koaliciji. Socialni demokrati ga bodo sicer podprli, če ga bo podprla večina v državnem zboru. Za Zares je sprejemljiv, proti pa so v LDS, saj menijo, da je neustaven. Opozarjajo, da bi bilo neustavno sprejeti zakon, ki bi prepovedal nekaj, kar je sodišče že dovolilo.

V civilni iniciativi Za družino in pravice otrok pričakujejo, da bo novi predlog zakonika, ki bo šel v državni zbor, strokovno pripravljen in da bo imel široko družbeno soglasje. Izjavo je posredoval Aleš Primc.

Slovenskemu gradbeništvu se vse slabše piše. Grozi mu namreč kolaps. V gospodarski in obrtni zbornici zato vlado pozivajo k ukrepanju. Velika gradbena podjetja, ki so se znašla v stečaju oz. prisilni poravnavi, so zapustila za 400 do 500 milijonov obveznosti podizvajalcem in dobaviteljem. Ti bodo poplačani minimalno, zato več stotim grozi stečaj, zaposlenim pa izguba zaposlitve. Predsednik gospodarske zbornice Samo Hribar Milič je dejal, da med drugim predlagajo triletno ukinitev obdavčitve dobička podizvajalcev in dobaviteljev tistih velikih gradbenih podjetij, ki so v stečaju oziroma prisilni poravnavi, delno ukinitev obdavčitve plač zaposlenih ter pomoč pri subvencioniranju obrestnih mer in zavarovanjih.

Med gradbenimi podjetji, ki so tik pred propadom, je tudi največji slovenski gradbinec SCT. Prvi mož družbe Ivan Zidar je v predlogu za prisilno poravnavo podjetja razkril, da namerava reševanje krovne družbe prepustiti upnikom z državnimi bankami na čelu. Sam namerava vsaj del poslov peljati naprej prek novoustanovljenega podjetja. Zidar je v dokumentaciji ob vložitvi predloga za prisilno poravnavo priznal, da je ustanovil novo podjetje z imenom SCT Skupina, ki je tudi v njegovi večinski lasti. Sicer pa Zidar ne more več prosto razpolagati s svojimi nepremičninami in 76-odstotnim lastniškim deležem v družbi SCT Holding. Okrajno sodišče v Cerknici je namreč njegovo premoženje „zamrznilo“.

Vlada se je v preteklem tednu mudila na delovnem obisku v Podravju. Premier Borut Pahor z 12 ministricami in ministri je obisk začel na Ptujskem gradu z delovnim posvetom. Nato so obiskali več različnih regijskih ustanov, zavodov in podjetij. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je po obisku Podravja komentirala dogajanje v Tovarni vozil Maribor. Njihovi delavci namreč stavkajo. Kot je povedala, srečanja z njimi ni imela v programu, je pa obiskala uspešna podjetja na območju. Radićeva je še dodala, da bo rešitev podjetja težka. TVM namreč nujno potrebuje dokapitalizacijo. Brez novega strateškega partnerja po njenih besedah ne bo šlo.

Slovenija v teh dneh z nizom prireditev obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, katerih častni pokrovitelj je letos zunanji minister Samuel Žbogar. Osrednja slovesnost je bila na sam dan spomina v četrtek v Sinagogi Maribor. Slovesnost so pospremili z odprtjem prvega dela fotografsko dokumentarne razstave "Preteklo in pozabljeno". Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v izjavi za javnost zapisal, da holokavst kot nepopisno brutalen zločin še danes predstavlja eno najtemnejših poglavij v zgodovini človeštva. Ob tem je poudaril, da smo zato spomin na ta dogodek dolžni prenašati na sedanje in bodoče generacije. Na kraju, kjer je nekoč stalo koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, sta se na dan spomina srečala tudi poljski in nemški predsednik Komorowski in Wulff. Tudi ona dva sta opozorila, da se morajo mladi spominjati zločinov v tem taborišču in graditi lepšo prihodnost.

Kultura

Zamejski pisatelj Boris Pahor je bil imenovan za komanderja reda umetnosti in leposlovja Francoske republike. Odlikovanje mu je izročila francoska veleposlanica v Sloveniji. To je priznanje jezika, v katerem pišem, jezika, ki je bil nekoč ne samo prepovedan, ampak tudi zasramovan, je po prevzemu dejal Pahor. Francija mu je odlikovanje podelila za njegov izredni literarni talent in za njegove vezi s Francijo, njenim jezikom in kulturo. To je tretje priznanje, ki ga je Pahorju podelila Francija. V tej državi je namreč najbolj prevajan slovenski avtor.

Šport

V Kitzbuhlu je bilo minuli vikend živahno. Potekalo je namreč alpsko smučanje za svetovni pokal. Zbralo se je približno 50 tisoč gledalcev. Po znamenitem Streifu so se v soboto spustili smukači. S četrto zmago se je med legende Kitzbuhla zapisal Didier Cuche. Drugi je bil Bodey Miller, tretji pa Francoz Adrien Theaux. Za Slovence letošnji Streif pričakovano ni bil tako uspešen kot lani. Andrej Šporn je bil s poškodbo 14, Jerman pa 23. Smučarski spektakel pod Petelinjim grebenom v Kitzbühlu se je končal s slalomom, na katerem je slavil Francoz Grange. Hrvat Ivica Kostelić, vodilni po prvi vožnji, je bil drugi, tretje mesto je osvojil Italijan Razzoli. Edini slovenski finalist Mitja Valenčič je slalom končal na 18. mestu.

V najhitrejši disciplini so se merile tudi ženske, in sicer v Cortini d'Ampezzo. Zmagala je Nemka Maria Riesch, druga je bila Američanka Julia Mancuso, tretja pa Lindsey Vonn. Tina Maze je bila 13., Maruša Ferk 20. Maja Knez, tretja Slovenka, pa 46.

V Otepääju pa je bil smučarski tek za svetovni pokal. Na deset kilometrov v prosti tehniki je zmagala Norvežanka Marit Bjoergen, pred Poljakinjo Justyno Kowalczyk in Norvežanko Therese Johaug. Slovenka Petra Majdič je bila deveta.

Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem krogu drugega dela evrolige (skupina F) na domačem igrišču izgubili z Barcelono s 67:68 (11:19, 26:36, 54:52). Svoje občutke je v izjavo strnil trener Ljubljančanov Jure Zdovc. Ljubljanska ekipa se bo v naslednjem krogu (3. februarja) v gosteh pomerila z izraelskim Maccabijem iz Tel Aviva.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...