Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Izziv lesne biomase

Slovenija | 11.01.2011, 07:36

Od 26. do 29. januarja se bo v Gradcu odvijala srednjeevropska konferenca o biomasi na kateri bo v treh sklopih s strokovnimi predavanji sodelovalo več kot 100 strokovnjakov iz kar 16-tih držav.

Biomasa je v srednjeevropskih klimatskih pogojih edini obnovljivi vir energije, iz katerega lahko kadarkoli proizvajamo tako elektriko kot toploto, opozarja dr. Horst Jauschnegg, vodja oddelka za bioenergijo in energetska vprašanja na Kmetijski zbornici Avstrijske Štajerske in hkrati predsednik avstrijskega združenja za biomaso, ki je tudi glavni organizator letošnje konference.

Obveze do leta 2020

Osrednja tema letošnjega dogodka bodo obvezujoči cilji, ki jih morajo glede deleža obnovljivih virov energije v primarni energetski potrošnji zagotoviti posamezne države članice. Lansko leto so vse države morale predložiti akcijski načrt, kako bodo ta delež do leta 2020 udejanjile. Na konferenci v Gradcu bodo tako prvič prikazani rezultati ovrednotenja teh akcijskih načrtov, sodelujoči pa bodo poskušali poiskati odgovore na najbolj pereča vprašanja na tem področju in sicer boj s posledicami klimatskih sprememb, izziv zanesljive oskrbe z energijo in tudi ustrezen pristop k mednarodni trgovini z biomaso.

KGZS za učinkovito izkoriščanje naravnih potencialov

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije podpira konferenco, saj sta prenos znanj in izmenjava izkušenj nujna, da bomo lahko tudi v Sloveniji učinkovitejše izkoriščali velik potencial biomase, ki ga ima slovensko podeželje. Predsednik Ciril Smrkolj je poudaril, da lahko v Sloveniji med največje potenciale biomase štejemo gozdno lesno biomaso, ki je premalo izkoriščena. Od letno priraslih 8 milijonov kubičnih metrov lesa ga posekamo namreč le nekaj nad 3 milijone kubičnih metrov. Z neizkoriščenima dvema kubičnima metroma na prebivalca bi po njegovih besedah lahko občutno razvili lesno predelovalno industrijo in dosegli večji napredek pri pridobivanju energije iz odpadnega in nekakovostnega lesa.

Avstrijski organizatorji upajo, da se bo dogodka udeležilo tudi čimveč strokovnjakov iz Slovenije, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Slovenija, Kmetijstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...