Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Predelava mleka (foto: Izidor Šček)
Predelava mleka

Skoraj razmere strahovlade

Slovenija | 20.01.2011, 14:40

S problemom nepravičnosti v porazdelitvi dodane vrednosti v živilski verigi se v različnih oblikah srečujejo tudi v drugih evropskih državah. Zato je pri Evropski komisiji ustanovljen poseben Forum, v katerem sodeluje 13 kmetijskih ministrov in štirje komisarji. Njihova naloga je, da v obdobju dveh let pripravijo ustrezne evropske usmeritve za odpravo nepravičnosti.

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan, ki je tudi sam član tega foruma, je prepričan, da bo njihovo delo prineslo učinkovito rešitev, skrbi ga le dolgo obdobje, v katerem naj bi do te vseevropsko usklajene ureditve prišlo. Po njegovih besedah so razmere v Sloveniji specifične prav zaradi koncentracije, ki smo ji priča med trgovci, zato je nujno hitro ukrepanje.

V primeru če se mešana skupina predstavnikov potrošnikov, živilske industrije, trgovine in kmetijstva, ne bo uspela dogovoriti o Kodeksu pravične porazdelitve dodane vrednosti v verigi, bodo stanje poskušali urediti z zakonom. Skrbi pa ga ozračje strahu v odnosu živilcev do trgovcev, saj si noben med njimi ne upa javno predstaviti pogojev, pod katerimi lahko posluje s posameznimi trgovskimi družbami.

„Neformalne podatke dobimo, ko se pogovarjamo s posameznimi proizvajalci hrane, ki nam pa vedno v naprej povedo, da ne želijo, da ne dovolijo, da izpostavimo posamezna imena... in dejansko je prisoten, kar je meni fenomen, je prisoten strah...“

Kmetijski minister mag. Dejan Židan
Kmetijski minister mag. Dejan Židan © ARO

Prav dejstvo strahu pa je tisto, pravi minister Židan, ki jih sili, da ukrepajo podobno, kot so ob takih razmerah učinkovito ukrepali v Angliji, ki sicer velja za zelo liberalno državo. „Tudi tam je potem, ko je država ugotovila, da en člen v verigi ni več primeren zastopnik svojih interesov, država prevzela njegovo vlogo in je bila ona tista, ki se je pogovarjala s trgovino“, še opozarja kmetijski minister.

Tudi predsednik KGZS Ciril Smrkolj je prepričan, da je država dolžna, da začne zelo resno spremljati režim vhodnih in izhodnih cen pri vseh členih živilske verige in na podlagi tega primerno ukrepati ter odpraviti anomalije.

„Potrošnik ne more plačati neracionalne organiziranosti pa naj bo to pri kmetu, naj bo to v okviru živilsko predelovalne industrije, še manj pa v okviru trgovine. Vsi podatki zelo jasno kažejo, da je slovenska trgovska mreža, v povprečju, kar se tiče cene hrane, marž in vsega tega, precej dražja, kot so trgovske mreže v sosednjih evropskih državah!“

Ciril Smrkolj
Predsednik KGZS Ciril Smrkolj © ARO

Smrkolj trenutno stanje opisuje kot „skoraj razmere strahovlade“ in opozarja: „Marsikdo od živilcev si ne upa nič reči, ker če bo kaj rekel, javno, tudi argumentirano, je veliko vprašanje če ne bo izgubil polico v tej ali oni trgovski verigi!“

Zato v Kmetijsko gozdarski zbornici namero kmetijskega ministrstva v celoti podpirajo.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...