Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Po Lukašenku znova Lukašenko

Svet | 20.12.2010, 14:29 Marta Jerebič

V Belorusiji je Aleksander Lukašenko dobil še četrti predsedniški mandat. Podprlo ga je skoraj 80 odstotkov volivcev. Volilna udeležba naj bi bila več kot 90 odstotna. Opozicija je prepričana, da je na volitvah prišlo do nepravilnosti in da je Lukašenko dejansko dobil manj kot 50 odstotkov glasov.

Kljub njegovim grožnjam je v prestolnici na nepravilnosti na volitvah opozarjalo več kot 20 tisoč ljudi. Beloruska policija je ob tem aretirala več sto protestnikov, med njimi 7 opozicijskih predsedniških kandidatov. To so med drugim že obsodile ZDA in Evropska unija.

Lukašenko, ki je na oblasti že 16 let in ga številni označujejo za zadnjega evropskega diktatorja, je dobil še četrti petletni mandat predsednika Belorusije. Ostalih 9 kandidatov je podprla le peščica volivcev. Od tega trenutno le dva ostajata na prostosti. Dva kandidata sta bila v spopadih poškodovana in sta bila prepeljana v bolnišnico. Prav tako so oblasti preiskale več njihovih pisarn. "Ta strahopeten napad na neoborožene predsedniške kandidate je šokanten in sramoten," je v izjavi za javnost zapisal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Tudi v Washingtonu so zaskrbljeni zaradi izjemne uporabe sile in pretepanja opozicijskih kandidatov in novinarjev.

Pomen nafte in plina

Evropska unija in predvsem Rusija sta do razmer v Belorusiji pozorni predvsem zaradi energetike – nafte in plina. Belorusija je tranzitno ozemlje za plinovode in naftovode, ki prihajajo iz Rusije. Evropa namreč prek Belorusije dobi približno 20 odstotkov ruskega plina. Prav zato je Evropska unija Belorusiji ponudila milijone evrov pomoči, če bi bile tokratne volitve poštene.

O tem je za Radio Vatikan spregovoril namestnik direktorja italijanskega katoliškega tednika Famiglia Cristiana in strokovnjak za vzhodno Evropo Fulvio Scaglione:

„Cilj Evrope je, da si ohranja odprta vrata na vzhod oziroma do energetskih virov. Odkar je na primer v Ukrajini na predsedniškem mestu Janukovič, ki je blizu Moskvi, ni prišlo do zmanjšanja dobave plina, kar je bila stalnica v času, ko je Ukrajino vodila vlada, ki Rusiji ni bila naklonjena. To je tudi razlog zaradi katerega Evropa ne stori skoraj nič, da bi v Belorusiji prišlo do spremembe režima.“

Beloruska opozicija za prihodnje dni napoveduje nove proteste. Glede tega Scaglione meni, da bo zatiranje protestov odvisno od zagotavljanja varnosti Lukašenkovega režima, ki pa ga kljub nedavnim sporom Moskva še vedno podpira.

 

Svet