Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Radijski misijon v znamenju Evharističnega kongresa (foto: ARO)
Radijski misijon v znamenju Evharističnega kongresa

2010: Leto dobrodelnosti in solidarnosti

Slovenija | 31.12.2010, 09:11

Letošnje leto je v Cerkvi na Slovenskem po letu evharistije zaznamovalo leto dobrodelnosti in solidarnosti. Cerkev pa se je tudi dejavno vključevala v življenje celotne družbe.

Za zaščito družine

Spregovorimo torej najprej o Cerkvi v družbi. Spomnimo, da je to leto med drugim zaznamovalo zavzemanje Cerkve za vrednoto družine. Ljubljanski nadškof Anton Stres in mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus sta 2. julija predstavila stališča obeh verskih skupnosti do vrednote družine ter do predloga novega družinskega zakonika. V izjavi sta poudarila poslanstvo odgovornih v državi, da pravno zaščitijo zakonsko zvezo in družino kot skupnost moškega, ženske in otrok, saj je le ta ključnega pomena za razvoj človeka in družbe.

Sprava kot proces

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je bila v nedeljo, 4. julija, 21. obletna sv. maša za žrtve revolucionarnega nasilja. Grobišče simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. V Kočevski Rog je prišlo približno 3000 ljudi, sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, ob somaševanju še 15-ih duhovnikov. V nagovoru je nadškof med drugim povedal, da nas vsaka sveta maša vodi k spravi in nas zanjo usposablja. Sprava, kakršno potrebujemo, ni samo enkratno dejanje, ampak je proces, ki ima več korakov. Eden od njih je brezpogojna privrženost resnici, drugi korak je zadoščenost pravici, tretji pa odpuščanje. Brez slednjega po mnenju nadškofa ni sprave.

Za pravno državo

Kot je znano, je letošnje pastoralno posvečeno dobrodelnosti in solidarnosti. Člani komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so konec oktobra predstavili izjavo o socialnem položaju v državi, ki so jo naslovili: „Državljanom je treba zagotoviti delo in ne le socialno pomoč.“ V njej poudarjajo prepočasno in neustrezno reševanje socialnih vprašanj brezposelnih. Zato pozivajo k vzpostavitvi pravne države, ki je neločljivo povezana s temeljnimi vrednotami pravičnosti, odgovornosti in etike. Zavzemajo se tudi za socialni dialog z vsemi socialnimi partnerji, enakost in pravičnost na področju pokojninskih prejemkov, zaščito družine ter kritično in nadzorno vlogo medijev.

20 let Karitas

Eden od konkretnih odgovorov Cerkve na pomoč najpotrebnejšim je prav gotovo dobrodelna ustanova Karitas, ki je v Sloveniji prisotna 20 let. Karitas združuje 8000 prostovoljcev, deluje v 420-ih župnijah, kar predstavlja 60 odstotkov. Konec novembra je potekal teden Karitas z geslom: „Nič revščine, ukrepajmo zdaj!“. Vrhunec tedna je bilo sredino tradicionalno romanje prostovoljcev na Ponikvo. Tam je sveto mašo daroval predsednik Karitas, mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Spregovoril je tudi zvečer, na 20. dobrodelnem koncertu - Klic dobrote.

Akcije Karitas preko leta

Omenimo še nekaj vidnejših akcij Karitas preko leta. V postnem času je znova zaživela tudi postna spodbuda 40 dni brez alkohola, ki jo je letos že petič pripravila Slovenska Karitas v sodelovanju z drugimi organizacijami.

Ob naraščanju brezposelnosti med prebivalstvom Slovenije je Cerkev na Slovenskem preko škofijskih Karitas ter številnih dobrodelnih in redovnih ustanov ponudila pomoč socialno najbolj ogroženim. Sodelavci in številni prostovoljci so ob tem poudarili, da marsikomu pogovor in upanje, ki ga lahko prinaša človeška bližina, pomeni veliko več kot hrana in obleka ali materialna pomoč.

Nadškofijska Karitas Maribor je 21. aprila v središču Maribora odprla ljudsko kuhinjo, v kateri pomoči potrebnim nudijo brezplačen topel obrok. Sicer pa so v programih pomoči pri Karitas Maribor samo lani rešili 12.376 vlog družin oziroma posameznikov, ki so se znašli v stiski. V zavetišču za brezdomce pa so lani našteli 3008 nočitev.

Karitas je s šolskimi pripomočki avgusta pomagala 10.222 socialno ogroženim osnovnošolcem. Večji del pomoči je bil razdeljen v obliki paketov šolskih potrebščin

Veliko dobrih del so v minulem poletju storili tudi animatorji na oratorijih. Ta je letos potekal v 310-ih slovenskih župnijah, udeležilo pa se ga je več kot 22.500 otrok, pri izvajanju programa je sodelovalo več kot 6.500 animatorjev, ki so delo opravljali prostovoljno.

Ob prvem novembru Nadškofijska Karitas Maribor vsako leto vodi akcijo „Dar sveče in cveta“. S sredstvi, ki jih lahko namesto sveč namenite za pomoč ljudem v stiski, bo Karitas letos poplačala stroške v mariborski ljudski kuhinji in pomagala pri plačilu položnic socialno ogroženih družin.

Karitas se je odzvala tudi na septembrske poplave. Najbolj prizadetim je priskočila na pomoč s prvimi sredstvi za nujno pomoč, ter zatem pomoč okrepila z donacijami in prostovoljnimi prispevki.

Bolniška župnija je praznovala

Poseben vidik dobrodelnosti je tudi skrb za bolne in trpeče, kjer ima posebno vlogo bolniška župnija. Letos praznuje 25. obletnico ustanovitve, že vse od začetka pa jo vodi bolniški župnik msgr. Miro Šlibar. Glavno poslanstvo župnije je pomoč bolnikom in trpečim.

Za duhovno oskrbo bolnikov po drugih bolnišnicah v Sloveniji skrbijo duhovniki iz župnij, na ozemlju katerih te bolnišnice stojijo. Verska oskrba in spremljanje pa je tudi sestavni del zdravljenja za bolnike, ki to želijo.

Bolniki in invalidi na Brezjah

Na Brezjah je 19. junija, potekalo 42. narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki ga že vsa leta pripravljajo sodelavci revije Ognjišče. Letos se je v prijetnem vremenu zbralo približno 4000 romarjev. Sveto mašo je ob somaševanju mnogih duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je v romanju videl odmev evharističnega kongresa, sporočilo njegove pridige pa je bilo, da vse pripomore k dobremu tistih, ki Boga ljubijo.

Mladi – svežina Cerkve

Zdaj pa se ozrimo še na življenje Cerkve, kateri prav gotovo poseben polet dajejo mladi. V cistercijanskem samostanu v Stični je 18. septembra, potekal že 29. festival Stična mladih. Kljub zelo slabemu vremenu se je zbralo več kot pet tisoč mladih. Dogajanje se je začelo ob s festivalom mladostne vere, nato so imeli mladi na voljo 22 različnih delavnic o ljubezni, izzivih in težavah mladih, o revščini, socialni izključenosti in solidarnosti. Srečanje je vrhunec doseglo s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Marjan Turnšek. Ta je v nagovoru mlade povabil naj zaupajo ljubezni in ji sledijo, najprej tisti, ki se razvije med nami in Bogom, kakor tudi tisti, ki se razvija med nami.

20 let skavtov pri nas

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je 31. marca praznovalo 20-letnico ustanovitve. Ob tej priložnosti je ljubljanski nadškof Anton Stres, tudi sam skavt, v stolnici daroval sveto mašo, jubilej pa so obeležili še s slavnostno akademijo, ki je bila v soboto, 10. aprila, v Poletnem gledališču Studenec blizu Domžal.

Združeni v molitvi za življenje

Tudi v Sloveniji smo se pridružili papeževi pobudi k molitvi za porajajoče se človeško življenje na predvečer prve adventne nedelje. V ljubljanski nadškofiji je slovesnost potekala v župnijski cerkvi v ljubljanskih Kosezah. Molitveni uri je sledila sveta maša, ki jo je ob somaševanju več duhovnikov daroval nadškof Anton Stres. To je bila tudi sveta maša ob 16. obletnici oddajanja Radia Ognjišče. Nadškof Stres je dejal, da je naše krščansko poslanstvo v svetu, kjer vlada kultura smrti, zahtevno.

V Duhovnem središču svetega Jožefa v Ljubljani je v začetku oktobra potekal svetopisemski maraton. Na njem so teden dni, 24-ur na dan nepretrgoma brali božjo besedo.

Nikodemovi večeri

V Ljubljani in Mariboru so v drugi polovici novembra 44. Nikodemovi večeri, namenjeni informiranju, izobraževanju in pogovoru katoliških laikov o pomembnih temah v Cerkvi. V Ljubljani so bili tudi tokrat štirinajstdnevni, osrednja misel pa je bila Solidarnost – upanje za prihodnost. V Mariboru so se odločili za tedensko izvedbo in so se lotili izzivov, s katerimi se Cerkev srečuje danes. Letošnje leto je v slovenski Cerkvi namreč posvečeno dobrodelnosti in solidarnosti.

Polnost življenja v redovih in kongregacijah

Zdaj pa se ozrimo še na življenje redov in kongregacij. Več sto redovnikov in redovnic iz vseh redov in kongregacij, ki delujejo na Slovenskem, se je 15. septembra na Viču v Ljubljani zbralo na že 36. redovniškem dnevu. To je priložnost, da se med seboj pogovorijo in skupaj nadaljujejo pot v Cerkvi.

V Nazarjah v Savinjski dolini je v začetku aprila potekal volilni kapitelj slovenskih frančiškanov. Na petdnevnem srečanju so pregledali dosedanje delo in načrte za prihodnost. Poleg tega so izvolili novo vodstvo. Novi provincial je postal brat Stane Zore, njegov namestnik – provincialni vikar - pa brat Marjan Čuden.

V minoritskem samostanu na Ptuju pa je maja potekal 13. redni provincialni kapitelj slovenske minoritske province svetega Jožefa. Med drugim sta se ga udeležila generalni minister reda pater Marco Tasca in generalni asistent za srednjo Evropo pater Miljenko Fontić. P. Milan Kos ostaja provincialni minister. Na drugem delu kapitlja, ki je bil junija, pa so pregledali in potrdili smernice za naslednja štiri leta.

Jezuiti so v nedeljo, 26. septembra, blagoslovili obnovljeni Ignacijev dom duhovnosti pri cerkvi svetega Jožefa v Ljubljani. Dom je bil leta 1925 zgrajen po načrtih arhitekta Jožefa Plečnika in je danes državni spomenik prvega reda.

Lazaristi pa so leto praznovali Vincencijansko leto. Spomnili so se namreč 350 letnice smrti sv. Vincencija in sv. Ludovike, ustanovitelja lazaristov in sester usmiljenk.

Knjiga vseh knjig v Jeruzalemski izdaji

Na Teološki fakulteti v Ljubljani so 21. aprila predstavili nov, 980 strani obsegajoč in s komentarji opremljen prevod nove zaveze Svetega pisma in Psalmov. Jeruzalemska izdaja Knjige knjig odseva enotnost v dojemanju temeljnega besedišča in literarnih oblik, kot so pripovedi, prilike in druge vrste ter zvrsti.

Po besedah profesorja Krašovca je zdaj na vrsti prevod stare zaveze. Ker je ta obširnejša, bodo zanjo potrebovali več let. Jeruzalemski prevod je skupaj s Slovensko škofovsko konferenco in Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani izdala Založba Družina.

V župnijski cerkvi sv. Katarine v Lendavi sta v nedeljo, 21. novembra Svetopisemski družbi Slovenije in Madžarske predstavili dvojezično slovensko-madžarsko Sveto pismo Nove zaveze.

Radijski misijon v znamenju Evharističnega kongresa

Zaključimo pa z mislijo na 5. radijski misijon na valovih Radia Ognjišče, ki je v postnem času potekal na valovih Radia Ognjišče. Tokrat so razmišljanja pod geslom „To delajte v moj spomin“ pripravili nadškofje in škofje, sodelovali so tudi v pogovornih večerih. Minil je v znamenju pričakovanja Slovenskega evharističnega kongresa. Škofje so zato v misijonskih pogovorih razmišljali o temah, povezanih s sveto evharistijo - od spovedi, do vloge duhovnika, laika in tudi o duhovnih poklicih ter Gospodovem dnevu.

Prisluhnite pregledom leta

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...