Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Na okrogli mizi Nove Revije kritični do stanja v družbi

Slovenija | 09.12.2010, 05:00

V 20 letih po plebiscitu je bilo doseženih veliko ciljev, vendar pa smo se sedaj znašli v obdobju, ko sta ogroženi svoboda govora in demokracija, so se strinjali udeleženci sredine okrogle mize, ki jo je pripravila Nova revija. Za boljšo prihodnost sta po mnenju udeležencev potrebni predvsem kritičnost mišljenja in spodbujanje pluralizacije medijev.

Pravnik Miro Cerar je dejal, da smo Slovenci v zadnjih 20 letih uresničili ogromno ciljev ter dosegli tisto stopnjo emancipacije, o kateri so naši predniki lahko samo govorili. Če želimo postopno zgradili čvrstejše temelje za boljši razvoj pa moramo predvsem začeti spoštovati domovino, zgodovino ter državne institucije, meni Cerar.

V družbi sicer po njegovih besedah prevladuje nezaupanje v sistem, zaradi česar ljudje ne najdejo več oporne točke. S spoštovanjem bomo po Cerarjevih besedah dosegli več občutka svobode ter varnosti v domovini. Cerar je poudaril tudi pomen spodbujanja pluralizma medijev, saj je večina medijev v Sloveniji po njegovem mnenju na nivoju rumenega tiska. Problematično se mu tudi zdi, da mediji pogosto odigrajo vlogo razkrivanja afer, ki bi jih morale razkriti pristojne institucije.

Sodelavka na Fakulteti za podiplomski humanistični študij, Maja Sunčič je med drugim prepričana, da nas stran od demokracije podi prvi slovenski predsednik države Milan Kučan, kar se ji zdi zelo problematično. Ob tem je omenila, da se v Sloveniji pojavljajo avtokratske težnje. Treba se je zavedati, da ima v demokraciji oblast ljudstvo in da se mu morajo voditelji pokoravati, je opozorila Sunčičeva. Svoboda govora je po njenih besedah pri nas resno ogrožena, na kar kažejo tudi nasveti predsednika republike Danila Türka, da naj mediji pišejo dobre novice in da bi se morale "kanalizacijske novice", kot jih označuje Gregor Golobič, odstraniti, je še dejala po poročanju spletnega portala MMC Sunčičeva.

Urednik Nove revije Brane Senegačnik je dejal, da svoboda govora v Sloveniji postaja ogrožena, medijska scena pa po njegovem mnenju nikoli ni bila povsem demokratizirana. Senegačnik tudi ni optimističen glede prihodnosti medijev, kljub temu pa se mu zdi, da je stanje sedaj boljše kot pred 20 leti, saj je bilo takrat manj pluralističnih možnosti družbenega življenja.

Nekdanji minister za razvoj Žiga Turk je dejal, da se končuje obdobje prevlade Zahoda, Evropa se sooča s krizo evra in preurejanjem političnega in gospodarskega sistema, v Sloveniji pa se približujemo zaključku tranzicije. Po njegovem mnenju se v Sloveniji trenutno soočamo predvsem s krizo ekonomskega trga, pravne države, političnega trga ter tudi krize na medijskem področju.

Poudaril je, da sedanje stanje v družbi v nobenem pogledu ni slabše kot pred 20 leti, predvideva pa da se nekaterim ljudem najbrž niso uresničila vsa pričakovanja. Po njegovem mnenju je sicer za boljšo prihodnost potrebno predvsem spoštovanje resnice.

Sredino okroglo mizo z naslovom Izziv svobode so organizirali Nova Revija, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, Inštitut dr. Jožeta Pučnika ter Inštitut Nove Revije.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...