Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Medgeneracijsko sodelovanje (foto: Ana Ovsenik)
Medgeneracijsko sodelovanje

Nepravilnosti pri dodeljevanju izjemnih pokojnin

Slovenija | 08.12.2010, 16:20

Računsko sodišče je pregledalo podeljevanje izjemnih pokojnin v zadnjih 12-ih letih in odkrilo vrsto nepravilnosti. Meni, da poslovanje vlade, pokojninskega zavoda in ministrstev, pri katerih je potekala revizija, v revidiranem obdobju ni bilo uspešno. Nujne so sistemske spremembe, so poudarili na novinarski konferenci.

Vprašanje, komu in koliko

Namestnik predsednika sodišča Tomaž Vesel je poudaril, da je zakonodaja preohlapna. Merila za podelitev izjemnih pokojnin namreč v zakonu o izjemnem priznanju starostne pokojnine niso natančno določena, kar predstavlja precejšnje tveganje pri odločanju, komu in koliko pokojnine se bo podelilo. Po ugotovitvi sodišča pravna ureditev sistema tudi ne zagotavlja pogojev za enakopravno obravnavo vlog oseb, ki so v primerljivem položaju.

Poziv k odpravi neprevilnosti

Sodišče, ki je revidiralo sistem v obdobju od 1. januarja 1998 do 10. avgusta letos, je od vlade, pokojninskega zavoda in ministrstva za delo zahtevalo popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Podalo je več priporočil, med njimi to, naj čim prej sprejmejo odločitev o novem zakonu s področja izjemnih pokojnin oz. začnejo spreminjati obstoječi sistem. Sodišče po njegovih besedah zahteva od vlade, da konča vse postopke z izdajo ustreznih upravnih aktov in da objavi v uradnem listu še neobjavljene odločitve o dodelitvi izjemnih pokojnin. Od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa zahteva, da opravi poračun preveč ali premalo izplačanih izrednih pokojnin. Kot je Vesel dejal za naš radio, bodo delali na tem, da do izplačila razlik vendarle pride. Res pa je, da so mnogi prejemniki te pokojnine že pokojni.

Lani takih upokojencev 342

Pred dvanajstimi leti je bilo prejemnikom izjemne pokojnine približno 800, lani jih je bilo le še 342. Ti so skupaj prejeli 3,8 milijona evrov. Od izplačanega zneska je 1,6 milijona evrov bilo izplačanih iz državnega proračuna, ostalo pa gre za pokojnino, ki bi bila posameznikom izplačana v vsakem primeru. Maja 2008, ko je bila priznana in odmerjena zadnja skupina izjemnih pokojnin, je najvišja izjemna pokojnina znašala 1592 evrov.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...