Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Čebela - moja prijateljica (foto: ČZS)
Čebela - moja prijateljica

Dan čebelarskega turizma

Slovenija | 04.12.2010, 06:30

V okviru Čebelarske zveze Slovenije deluje več delovnih komisij, vsaka od njih pa je zadolžena za svoje področje čebelarstva. Komisija za ohranjanje čebelarske kulturne dediščine in za čebelarski turizem, pa danes v soboto 4. decembra na Brdu pri Lukovici pripravlja že tradicionalni Dan čebelarskega turizma. Nanj vabimo vse, ki jih to področje zanima.

Zaradi globalizacije in prostega pretoka blaga se na našem trgu poleg mnogih drugih stvari pojavljajo tudi različne vrste uvoženega medu, ki so praviloma neznanega izvora in včasih tudi vprašljive kakovosti. Da bi zagotovili našim potrošnikom pristni domači med, smo se slovenski čebelarji odločili, da povabimo kupce na svoje domove, kjer si lahko ogledajo našo bogato ponudbo čebeljih pridelkov in izberejo tiste, ki jim najbolj ustrezajo.

Pri čebelarju, ki ima doma tudi točilnico za med, bodo videli, kako se med prideluje, v samem čebelnjaku pa bodo izvedeli, kako je potrebno ravnati s čebelami, da so te usposobljene za izkoriščanje paše na polju, na travnikih ali v gozdu. Naši čebelarji so zelo izkušeni in polni znanja, zato bodo znali odgovoriti na vsako vprašanje obiskovalcev, pa naj se tiče življenja čebel, njihove tesne povezanosti z okoljem ali zdravilnosti čebeljih pridelkov.

Ena od naših želja je, da bi se čebelarstva oprijelo čim več mladih ljudi, saj nudijo takšni obiski pri čebelarju na domu mladim idealno priložnost, da se seznanijo s to lepo panogo, ki so jo včasih imenovali poezija kmetijstva. Izkušnje kažejo, da čebelarji ne poznajo depresije, saj jih druženje s čebelami osrečuje in jih tudi duševno ter telesno zaposluje. Navsezadnje zahteva ta panoga neprestano izobraževanje, to pa pomeni tudi pogosta druženja z isto mislečimi kolegi. Čebelarstvo je lahko koristen konjiček, lahko pa preraste v poklic.

V Španiji je na primer kar 25% vseh čebelarjev takšnih, ki jim pomenijo dohodki iz čebelarstva glavni vir preživetja, pri nas pa bi komaj našteli vse poklicne čebelarje na prste obeh rok. In vendar ima Španija slabše naravne pogoje od Slovenije. Povprečni letni donos medu na panj je pri nas 20 kilogramov, v Španiji 13 kilogramov. No, na vprašanje, zakaj je v Sloveniji tako malo poklicnih čebelarjev, je težko odgovoriti. Morda je temu kriva še vedno zastarela mentaliteta, ki se zrcali v pregovoru, da muha ne da kruha.

Zanimivo je dejstvo, da so najboljši pogoji za čebelarstvo tam, kjer ni veliko industrije in torej tudi manj možnosti zaposlitve lokalnega prebivalstva, na primer na Koroškem in v Pomurju. Tam je tudi največ brezposelnih. Če bi ti ljudje vedeli, kako osrečujoče je delo s čebelami in da „muha vendarle da tudi nekaj kruha“, bi se marsikdo med njimi oprijel čebelarjenja in bi ne bil več vezan samo na pomoč države ali dobrodelnih organizacij.

Čebelarstva, ki so se dobro organizirala za sprejem domačih in tujih obiskovalcev, je moč najti po vsej Sloveniji, največ pa jih je v Pomurju. Znana so zlasti Čebelarstvo Šalamun v Banovcih, Čebelji Gradič v Rogaševcih in Čebelarstvo Tigeli pri Veržeju. Slednji slovi po čudovito urejenem parku, v katerem so razporejeni razni stari čebelnjaki, v novem pa lahko obiskovalci skozi stekleno steno opazujejo čebelarja pri vsakodnevnem delu s čebelami.

Kaj se bo danes dogajalo na Brdu pri Lukovici?

Dan čebelarskega turizma na Brdu pri Lukovici bomo začeli ob 10.00 s kulturnim programom, ki ga bodo oblikovali člani in članice društva Frana Maslja Podlimbarskega iz Krašnje. Sledile bodo predstavitve Čebelarskega muzeja v Juršincih, predstavila ga bo tamkajšnja lokalna medena kraljica, Ivan Šega iz Ravnega Dola pri Ribnici pa bo v sliki in besedi prikazal delovanje svojega čebelnjaka in sicer kot apikomora, slišali pa boste lahko tudi kaj se novega dogaja v turistično izobraževalnem čebelarstvu Garibaldi v Italiji.

Prof. Borut Juvanec s fakultete za arhitekturo bo predstavil najnovejšo knjigo Slovenski čebelnjak, bogato opremljeno z izbranim slikovnim gradivom. Za njim bodo lahko obiskovalci videli še kratek izsek iz najnovejšega televizijskega filma o slovenski čebelarski kulturni dediščini, nazadnje pa prisostvovali slovesni razglasitvi rezultatov letošnjega fotografskega natečaja na različne čebelarske teme. Po končanem programu si lahko ogledate še razstavo nagrajenih fotografij, serijo oljnih slik na temo čebela in cvet slikarke Nevenke Gorjanc, ki slika z usti, zbirko nagrajene lončene posode za med oblikovalke Andreje Stankovič iz Novega mesta in kulinarične dobrote društva podeželskih žena iz Dolenjskih Toplic. Vabljeni torej ob 10.00 uri dopoldan v čebelarski center na Brdo pri Lukovici.

Slovenija, Kmetijstvo
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...