Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

SAK praznoval 40-letnico

| 29.11.2010, 09:45 Matjaž Merljak

SAK je bil ustanovljen leta 1970. Ustanovitelj je bil dr. Valentin Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti in EU v BiH. Namen, ki ga dosledno zasledujejo, je, vzgajati slovensko mladino in združevati slovenske nogometaše na avstrijskem Koroškem ter utrjevati narodno identiteto ter jezik.

V soboto, 20. novembra 2010, je v Celovcu potekala slovesnost ob 40-letnici nogometnega kluba SAK - Slovenskega atletskega kluba. Udeležili so se je številni deželni politiki in župani, iz Slovenije je prišel minister za Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu namreč precej pomaga klubu, saj avstrijska vlada slovenski narodni skupnosti že nekaj let ni zvišala podpor. Klub je v zadnjih dneh pred obletnico podpisal pogodbo za gradnjo stadiona, vredno 1,5 milijona evrov.

Kot je na tiskovni konferenci ob predstavitvi zamejskega športa povedal podpredsednik SAK-a Mirko Isopp, je to najbolj popularen športni klub koroških Slovencev. Trenutno so bolj na repu lestvice, njihov cilj pa je priti na sredino.

Imajo tudi nogometno sekcijo, sestavlja jo 15 ekip in med temi je tudi ena ženska. Trenerjev je 19 in igrajo v tretji najvišji avstrijski nogometni ligi - regionalna liga sredina. Največji uspeh je bil leta 1995, ko so postali prvaki in napredovali v drugo avstrijsko ligo.

Silvo Kumer in Mirko Isop
Silvo Kumer in Mirko Isop © Matjaž Merljak

Tudi navzven pokažejo, da so narodna skupnost na Koroškem. Na domačih tekmah je vse dvojezično na stadionu ob slovenski gimnaziji. Tam so do leta 2003 naprej.

Prej je SAK vedno gostoval na drugih igriščih. Lahko se pohvali, da je bil leta 2007 svetovni prvak med Slovenci po svetu v Ljubljani. Združuje 1400 članov, centra naraščaja pa sta v Pliberku in Celovcu. Silvo Kumer je generalni sekretar in hkrati član predsedstva Nogometne zveze ter predsednik Regionalne lige.

Ko je Zdravko Inzko pred 40-imi leti ustanovil klub, so bili tekme v prvih letih demonstracije za pravice koroških Slovencev, slišali so različne očitke sodnikov. Zdaj je klub med boljšimi v deželi. V začetku so bili to dijaki iz domov v Celovcu. Ko so domove začeli zapirati, so šli na podeželje. Podporo so dobili tudi na uradu za Slovence po svetu, še posebej zaslužen je Rudi Merljak. 180 nogometašev, 15 ekip, na Slovenski gimnaziji imajo nogometno akademijo, kjer so nogometaši specializirajo.

Namesto telovadbe imajo nogomet. Takih je na osnovi tega koncepta 50 mladih fantov. Upa, da bodo čez leta igrali v članski ekipi.

Cilj dolgoletnega dela ni le, da ima SAK lastne igralce, tudi slovenska društva, ki so že bila ponemčena, so obogatili s slovenskimi nogometaši. Tako se je začelo tam spet govorili slovensko.

Dresi SAK-a
Dresi SAK-a © Matjaž Merljak

SAK se tudi na zunaj predstavlja slovensko, dresi so v slovenskih barvah. Celoten klub ima iste drese, naredil jih je umetnik Rudi Benedik. Uspeh je tudi, da je on predsednik Regionalne lige.

Vsega tega ne bi dosegli brez pomoči Urada, še posebej prizadevanja Rudija Merljaka, ki so ga ob 40-letnici imenovali za častnega člana.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...