Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Izzivi za sodelovanje z mladimi

| 24.11.2010, 16:59 Matjaž Merljak

V ponedeljek, 22. novembra 2010, je v Ljubljani potekala 5. seja Sveta vlade za Slovence v zamejstvu pod vodstvom premierja Boruta Pahorja. Tema je bila Novi izzivi na področju sodelovanja mladih Slovencev v zamejstvu. Omenjeni svet je že 21. junija letos začel razpravo o izzivih na področju gospodarstva, znanosti in mladih. Namen tokratne seje pa je bil nadaljevati razpravo v zvezi z mladimi in obravnava Akcijskega načrta za sodelovanje in podporo mladim Slovencem v zamejstvu in po svetu, ki so ga na Uradu predstavili javnosti in zainteresirane povabili k sodelovanju pri oblikovanju končnega strateškega dokumenta urada.

Akcijski načrt podrobneje določa konkretne naloge, njihove izvajalce, pričakovane rezultate, terminske okvire in druge pogoje za sodelovanje z mladimi pripadniki slovenske skupnosti zunaj Slovenije. Z omenjeno analizo se skuša ugotoviti, koliko je mladih pripadnikov slovenske skupnosti zunaj Slovenije zainteresiranih za delo na področjih ohranjanja jezika in kulture ter krepitve gospodarskih in drugih stikov. Kot ugotavlja analiza, je položaj po državah, kjer živijo Slovenci, različen; ponekod je interes za sodelovanje mladih večji, drugje pa manjši, dejavnosti in udejstvovanje pa segajo od tradicionalnih druženj do povezovanja prek sodobnih internetnih in telekomunikacijskih poti. Ob tem je v Akcijskem načrtu še posebej izpostavljen interes mladih za študij v Sloveniji, za učenje slovenskega jezika in za udeležbo na poletnih šolah v Sloveniji; nekateri mladi bi si želeli tudi večje udeležbe na področju gospodarskega sodelovanja. V sosednjih državah, npr. v Avstriji, pa si želijo tudi večjega sodelovanja pri obravnavi političnih vprašanjih narodne skupnosti.

V Ljubljani je potekala tudi okrogla miza z naslovom »Izzivi na področju sodelovanja mladih pripadnikov slovenske skupnosti z RS”. Okroglo mizo je vodil minister dr. Boštjan Žekš. Povabljeni so bili mladi iz zamejstva in predstavniki mladinskih organizacij v Sloveniji. Minister Žekš je poudaril: „Delo z mladino je pomembno, ni pa enotnega recepta za vse zamejske strukture. Mladi se morajo med seboj povezovati in se aktivno vključevati.“

Okrogla miza je prispevala k vzpostavitvi prvih stikov med mladimi pripadniki slovenske skupnosti v sosednjih državah z mladinskimi organizaciji v Sloveniji. Delovanje mladih se razlikuje. V Italiji so mladi dejavni na različnih področjih. Slovensko izobraževalni konzorcij (Slov.I.K.), se lahko pohvali z uspešnim delovanjem pri izvajanju obšolskega programa "EXTRA". Ta program ponuja pod strokovnim vodstvom dijakom višjih srednjih šol (14-18 let) možnost učenja, dodatnega in dopolnilnega izobraževanja, študijskega usmerjanja in druženja v popoldanskem času. Slov.I.K. si prizadeva za večje odločanje mladih za študij v Sloveniji, kjer se mladi seznanijo s slovenskim okoljem in jezikom.

Novo ustanovljeno društvo slovenskih ekonomistov, kjer sodelujejo študentje ekonomije, si želi resneje pristopiti k bolj konstruktivnemu soočanju z gospodarsko tematiko. Mladinska sekcija Slovenska skupnost namenja posebno pozornost političnim vprašanjem in položaju Slovencev v Italiji ter želi s svojim delovanjem preseči stare ideološke delitve. Mladinska skupina Most je dejavna na področju kulture, mladi pa vidijo priložnosti za povezovanje tudi preko spletnih socialnih omrežij, kar podpira Portal Slovencev v Italiji www.Slomedia.it. V sklopu okrogle mize so mladi v Italiji pričeli razmišljati o koordinaciji po vzoru koordinacije SMO (slovenskih mladinskih organizacij v Celovcu), kjer sodelujejo vse slovenske mladinske organizacije na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

Na Madžarskem mladina ni organizirana, je pa nekaj mladih Slovencev na študiju v Sloveniji. Prav vzpodbudna je bila predstavitev predstavnice Kluba prekmurskih študentov v Murski Soboti, ki razmišlja o ustanovitvi posebne sekcije za Porabce, znotraj kluba, s sedežem v Monoštru. Članstvo v sekciji bo zajelo mlade Slovence iz Porabja, tako dijake kot tudi študente, ne glede na kraj ali državo njihovega študija. Klub bo mlade Porabce podpiral pri komunikaciji, logistiki ter jih vključil v izvedbo projektov, kot je npr. projekt »tutorstva«, s katerim se želi podpreti mlade Porabce pri iskanju najcenejših prevozov, literature, s podelitvijo štipendij in podobno. Na Hrvaškem sta mladim naklonjeni društvi Gorski Kotar in Kulturno prosvetno društvo Bazovica, ki sta mlade vključili v vodstvene strukture.

Mladi so na okrogli mizi razmišljali o novih oblikah sodelovanja na različnih vsebinskih področjih, kot tudi na organizacijskem nivoju. Skupna koordinacija mladih pripadnikov slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah bo korak naprej pri zasledovanju nekaterih skupnih ciljev, sodelovanje bodo okrepili tudi na mednarodnem nivoju. V sklopu evropskega mladinskega združenja manjšin deluje posebna skupina za razširitev, kamor bi želeli povabiti tudi obe manjšini iz Slovenije.

Vzpodbudne so bile izjave predstavnikov slovenskih mladinskih organizacij (Mladinskega sveta Slovenije, Strokovnega sveta Mreže MaMa, Mladinskih centrov ter nacionalne agencije programa Mladi v akciji), ki bodo mlade iz zamejstva pričeli vključevati v svoje projekte, ki jih financirata Slovenija in EU. Urad RS za mladino bo vključil tematiko povezovanja z mladimi Slovenci iz zamejstva v Nacionalni program za mladino in vzpodbudil prijavo projektov, ki bodo vključevali omenjeno povezovanje.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...