Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Dobrodelnost in kriza v Cerkvi

Cerkev na Slovenskem | 15.11.2010, 10:43 Marta Jerebič

V Ljubljani in Mariboru se bodo nocoj začeli 44. Nikodemovi večeri, namenjeni informiranju, izobraževanju in pogovoru katoliških laikov o pomembnih temah v Cerkvi. V Ljubljani bodo potekali dva tedna, osrednja misel pa bo: Solidarnost – upanje za prihodnost. V Mariboru pa se bodo lotili izzivov, s katerimi se Cerkev srečuje danes.

Letos smo življenje Cerkve na Slovenskem posvetili vprašanju dobrodelnosti in solidarnosti, k čemur nas bodo spodbudili tokratni Nikodemovi večeri v Ljubljani. Več pa Klemen Svetelj: „Vedno znova bomo slišali o solidarnosti in dobrodelnosti, pa vendar, da nam spregovorijo strokovnjaki za posamezna področja. Kako se ta solidarnost in dobrodelnost kaže v naših medsebojnih odnosih, v naši družbi v družini? Tukaj pa mislim, da lahko ravno preko Nikodemovih večerov ponudimo še nekaj več. Torej, da ne bodo to samo pridige pri nedeljski sveti maši, ampak, da nam na primer strokovnjak Bogdan Žorž, ali pa sam nadškof Stres, spregovorijo o tistih temeljih, tistih dejstvih, ki se jih dostikrat v družbi ne zavedamo, pa vendar so ravno tako vsebovani v teh dveh pojmih kot sta solidarnost in dobrodelnost.“

Osamljeno bitje ali povezan z drugimi?

Nocoj bo v Ljubljani predaval ljubljanski nadškof Anton Stres na temo: Biti se pravi biti z drugimi.

Medtem ko izraza dobrodelnost in dejavna ljubezen kažeta bolj na krščansko zapoved ljubezni do bližnjega, kaže izraz solidarnost, ki so ga ustvarili v 19. stoletju, tudi na določen pogled na človeka – človeka kot družbeno bitje, ki je z drugimi bistveno povezan. Ta povezanost z drugimi ima v krščanski veri svoj temelj v zavesti, da smo vsi ljudje otroci istega Očeta in zato med seboj bratje in sestre. Vendar je resnica o človekovi bistveni povezanosti z drugimi in odgovornosti zanje tudi razumsko utemeljena in o teh temeljih govori to predavanje.

Cerkev na prepihu

Tema letošnjih Nikodemovih večerov v Mariboru pa je Cerkev na prepihu, saj je po prepričanju organizatorjev Cerkev danes na močni preizkušnji. P. Ivan Hočevar: „Ljudje so do nje bolj kritični, kot so bili kdajkoli prej. K temu so pripomogli tudi različni škandali, ki so se v njej zgodili. Na udaru je cerkveni moralni in dogmatični nauk, pa tudi verska praksa. Kako odgovarjamo na vedno nova vprašanja, ki se pojavljajo? Kako se soočamo z drugače mislečimi? Ta in še druga vprašanja bodo predmet predavanj in okroglih miz tega dogodka.“

Izkušnja počivanja v Duhu

Gostje nocojšnje okrogle mize z naslovom: Počivanje v Duhu bodo: p. Peter Vrabec (Prenova v Duhu), Mojca Giacomelli (izkušnja), p. dr. Slavko Krajnc (teolog) in Janez Tomaž Krmelj (terapevt medicinske hipnoze).

Po drugem vatikanskem cerkvenem zboru je Cerkev na stežaj odprla vrata različnim gibanjem. V njih je videla možnost lastne prenove. Gibanja so v zadnjih nekaj desetletjih poživila cerkvena občestva s svojo duhovnostjo, pristnostjo in novimi načini izražanja vere. Cerkev so zajele različne duhovne prakse in pojavi, ki so nam bili še do nedavnega tuji in nepoznani. Eden od takih je tudi počivanje v Duhu. Mnogi imajo ta pojav za nekaj dobrega, nekateri gledajo nanjo z distanco. Je počivanje v Duhu duhovni ali pa zgolj fizično psihični pojav? Kakšen vpliv ima počivanje v Duhu na duhovno življenje in prakso vernikov?

Tako v Ljubljani kot v Mariboru se bodo Nikodemovi večeri začeli ob 19.30. V Ljubljani bodo potekali na Teološki fakulteti, v Mariboru pa v Slomškovi dvorani.

 

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...