Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Karitas ena največjih dobrodelnih organizacij na svetu

| 26.11.2010, 12:44

Rubriko Sredin pogled v svet, v kateri navadno komentiramo aktualno dogajanje zunaj naše domovine, smo tokrat namenili predstavitvi mednarodne Karitas. Ob Tednu Karitas, ki poteka v Sloveniji, smo se želeli spomniti začetkov in poslanstva ene največjih dobrodelnih organizacij na svetu.

Se še spomnite rušilnega potresa na Haitiju? Ni še minilo leto dni, odkar je naravna katastrofa močno ranila karibski otok in povsem spremenila življenja tamkajšnjih prebivalcev. Zahtevala je prek sto tisoč življenj, vsaj toliko ljudi je bilo ranjenih. Mnogi so ostali brez domov, med drugim je bila skoraj povsem zravnana z zemljo prestolnica Port au Prince. Revna država je utrpela ogromno gospodarsko škodo, vsak dan ji grozijo različne bolezni. Med drugim jo je konec oktobra prizadela smrtonosna kolera. Ljudje so, več kot očitno, odvisni predvsem od mednarodne pomoči.

Temeljna področja ukrepanja so …

Takojšnje ukrepanje ob nesrečah velikih razsežnosti je eno temeljnih področij delovanja Karitas Internacionalis, v katerega je vključena tudi Slovenska Karitas. "Če pride do katastrofe, smo prostor, ki nudi varnost, smo bližnji, ki nudi hrano in odeje, smo zveza dobrega, ki združuje globalne vire pomoči," je zapisano na spletni strani ene največjih humanitarnih mrež na svetu. Njeni sodelavci so resničnost teh besed dokazali ob vseh večjih humanitarnih katastrofah, od cunamija v Indoneziji do krize v sudanski pokrajini Darfur. Karitas Internacionalis se prav tako trudi za trajnostni razvoj, kar pomeni, da skuša vsem ljudem zagotoviti dostop do zdravstvenega varstva, izobraževanja in pitne vode, ter gradnjo miru, predvsem prek medverskega dialoga.

Začelo se je leta 1897 v Nemčiji

Njeni začetki segajo v konec 19. stoletja v Nemčijo. Prvo nacionalno organizacijo Karitas je leta 1897 ustanovil mladi duhovnik Lorenz Werthmann in je bila odgovor katoliške Cerkve na naraščajočo lakoto v državi. Pomoč je nudila vsem, ki so se znašli v stiski. K njej so se zatekali sezonski delavci, mornarji, brezdomci, alkoholiki, ljudje z različnimi zdravstvenimi težavami. Kmalu so se nacionalne Karitas začele širiti tudi drugod po svetu. Leta 1901 je bila ustanovljena Karitas v Švici, leta 1910 je sledila Karitas v ZDA.

Med svetovnim evharističnim kongresom v Amsterdamu julija 1924 so predstavniki 22 nacionalnih Karitas organizirali konferenco, ki je imela sedež v švicarskem Luzernu. Srečevali so se vsaki dve leti do začetka druge svetovne vojne, ko so ustavili vse dejavnosti. Z dovoljenjem Vatikana so leta 1947 nadaljevali z delom, med drugim sta bili v Luzernu sklicani dve konferenci, da bi lahko uskladili sodelovanje. Zaupano jim je bilo tudi uradno predstavništvo vseh cerkvenih dobrodelnih organizacij na mednarodni ravni, še posebej v Združenih narodih, kar je predstavljalo dodatno potrditev.

Za zvezo nacionalnih Karitas je bilo prelomno leto 1950. Rim je na pobudo nadškofa Giovannija Battista Montinija, poznejšega papeža Pavla VI., gostil študijski teden, na katerem so udeleženci razpravljali o krščanski karitativnosti in težavah, s katerimi se je takrat soočala. Rezultat? Ustanovitev mednarodne konference katoliških dobrodelnih organizacij. Potem ko je Sveti sedež odobril njen statut, je decembra 1951 zasedala prva generalna skupščina Karitas. Ustanovne članice so bile nacionalne Karitas iz Avstrije, Belgije, Danske, Francije, Italije, Kanade, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Španije, Švice in ZDA. Leta 1957 se je preimenovala v Karitas Internacionalis, da bi tako odražale naraščajočo mednarodno prisotnost članic Karitas na vseh celinah.

165 nacionalnih Karitas pomaga v več kot 200 državah

V največjo mrežo katoliških dobrodelnih organizacij na svetu, ki se trudi za zmanjšanje revščine in si prizadeva za socialno pravičnost, je vključenih 165 nacionalnih Karitas, ki na leto pomagajo 24-im milijonom ljudem v več kot 200 državah.

Poslanstvo Karitas je uresničevanje zapovedi ljubezni do bližnjega. Izhaja iz prepričanja, da je moralna dolžnost pomagati ljudem v stiski, ne glede na to, kje se nahajajo. "Revščina in socialna nepravičnost sta resnično orožje za množično uničevanje," poudarja predsednik Karitas Internacionalis, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga. Zato tako zaposleni kot prostovoljci ene največjih dobrodelnih mrež skušajo zagotavljati hrano, varnost in zdravstveno pomoč ter hiter odziv in strokovnost v primeru nesreč; borijo se proti širjenju AIDS-a in nepravičnim politikam; opozarjajo na podnebne spremembe ter spodbujajo h končanju konfliktov in dialogu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.