Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Podelitev papeških odlikovanj in imenovanj v mariborski nadškofiji (foto: Matjaž Kramberger)
Podelitev papeških odlikovanj in imenovanj v mariborski nadškofiji

Msgr. Franci Trstenjak

| 21.10.2010, 13:20 Marta Jerebič

Mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger je na današnji slovesnosti podelil nekatera papeška odlikovanja in imenovanja v mariborski nadškofiji. Kot je znano, je Benedikt XVI. na njegov predlog z naslovom papeški hišni kaplan, monsinjor, odlikoval glavnega urednika našega radia Francija Trstenjaka.

Naziv monsinjor je prejel tudi stolni kanonik in dolgoletni voditelj Pastoralne službe Jože Goličnik. Odlikovanje papeža Benedikta XVI. sta prejela tudi dva laika iz mariborske nadškofije. Voditelj Službe za investicije in vzdrževanja v mariborski nadškofiji Anton Ekart je bil odlikovan z odličjem Pro Ecclesia et Pontifice, direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik, pa z odličjem Benemerenti.

 

 

 

 

Na predlog mariborskega nadškofa metropolita dr. Franca Krambergerja je papež Benedikt XVI. 10. julija 2010 imenoval za papeška kaplana ali monsinjorja duhovnika mariborske nadškofije:

stolnega kanonika in voditelja pastoralne službe Jožeta Goličnika in

glavnega in odgovornega urednika Radia Ognjišče Francija Trstenjaka

OBRAZLOŽITEV:

Gospod Jožef Goličnik se je rodil 5. marca 1940. Po končani gimnaziji v Celju se je vpisal v Mariborsko bogoslovje. Teološki študij je končal v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija 1966 v Mariboru. Kot kaplan je služboval v župniji Hrastnik (1967-1970) in Sv. Martin v Velenju (1970-1972); nato je bil župnik v župniji Sv. Cirila in Metoda v Mariboru (1972-1999). 7. januarja 1999 je bil imenovan za stolnega kanonika in voditelja Pastoralne službe za celotno mariborsko škofijo (sedaj nadškofijo). Hhrati je tajnih stolnega kapitlja, rektor cerkve sv. Alojzija v Mariboru, ravnatelj Nadškofijskega arhiva in član Zbora svetovalcev.

Kot duhovnik je izredno požrtvovalen, vedno pripravljen pomagati na župnijah, med duhovniki je zaradi izredne pastoralne razgledanosti in sposobnosti zelo spoštovan in cenjen.

Kot voditelj Pastoralne službe je sodeloval in še sodeluje pri vseh važnejših pastoralnih odločitvah. V okvirti Pastoralne službe delujejo mnoge pastoralne ustanove: Urad za katehezo, Skupnost katehistinj, Urad za družino, Urad za laike, Center za nove duhovne poklice, celotna mladinska in študentska pastoralna dejavnost, Šola za animatorje, Akademsko katoliško združenje, razna gibanja, skratka celotna pastoralna dejavnost v nadškofiji se uresničuje pod njegovim strokovnim vodstvom in požrtvovalnim sodelovanjem sodelavcev, ki so strokovno usposobljeni za svoje poslanstvo.

Kot voditelj Pastoralne službe sodeluje v Komisiji za cerkveno umetnost, v Karitativnih in Socialnih ustanovah in v Duhovni oskrbi bolnišnic.

Gospod Jožef Goličnik je obdarjen s pastoralno karizmo, zato si je znal pridobiti številne sodelavce za svoje obsežno delo. S svojimi bogatimi pastoralnimi izkušnjami sodeluje na Pastoralnih tečajih za duhovnike, na študijskih in duhovnih srečanjih za člane Dekanijskih in župnijskih Pastoralnih svetov. Kot duhovnik je zglednega življenja, budno spremlja pokoncilske dokumente in jih sprejema kot smernice za svoje poslanstvo.

Gospod Franc Trstenjak se je rodil 1. novembra 1963 v Mariboru. Po končani gimnaziji se je vpisal v Mariborsko bogoslovje. Teološki študij je opravil v Ljubljani in Mariboru. Na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija 1989 je bil posvečen v duhovnika v Mariboru. V letih 1989-1993 je bil kaplan v Celju, v mestni župniji. Ob rednem pastoralnem delu se je uvajal v radijsko poslanstvo pri slovenskem katoliškem Radiu Ognjišče. Ta radio je začel delovati pred 16. leti (1994). Že leta 1993 je gospod Franc Trstenjak sprejel službo glavnega in odgovornega urednika v isti radijski ustanovi.

Izredno zahtevno in odgovorno poslanstvo opravlja vestno in z ljubeznijo v zadovoljstvo poslušalcev, naj je to informiranje, formiranje, izobraževanje, posebej še evangeliziranje. Radio Ognjišče povezuje verne Slovence doma in po svetu, saj lahko spremljajo vsa dogajanja na verskem in cerkvenem področju v domovini in zunaj njenih meja. Kot glavni in odgovorni urednik skrbi s svojimi sodelavci za prenos vseh večjih verskih prireditev, kot so: važnejša škofijska romanja, plenarni zbor Cerkve na Slovenskem, letni shodi mladih, jubilejne slovesnosti v slovenskih škofijah, vsakoletni radijski misijon, v tekočem letu je priprava na vseslovenski evharistični kongres, vsakoletni festival slovenske duhovne glasbe »Ritem Duha«, skratka vse versko dogajanje v Cerkvi na Slovenskem.

Tudi po zaslugi gospoda Franca Trstenjaka je slovenski Radio Ognjišče skoraj od svojega začetka povezan z Radiom Vatikan. Slovenske oddaje Radia Vatican so vključene v program Radia Ognjišče v Sloveniji. Tako je vsem Slovencem blizu oznanjevanje veselega sporočila, ki ga za vesoljno Cerkev vrši Radio Vatikan.

Gospod Franc Trstenjak s svojim uredniškim poslanstvom bogati slovenski medijski prostor z evangeljskimi in občečloveškimi vrednotami, vzbuja poslušalcem upanje za prihodnost in zaupanje v Boga, nagovarja in druži slovenske vernike v občestvo Cerkve v domovini, hkrati pa to Cerkev tesno povezuje z vesoljno Cerkvijo

 

Na predlog mariborskega nadškofa metropolita dr. Franca Krambergerja je papež Benedikt XVI. odlikoval s papeško medaljo „Medaglia Benemerenti“ Zlatka Gričnika in s papeško medaljo „Pro ecclesia et pontifice“ Antona Ekarta.

UTEMELJITVI

Gospod Zlatko Gričnik se je rodil 2. junija 1972 v Augsburgu (Nemčija), kjer so živeli starši

kot sezonski delavci. Po vrnitvi v domovino in po končani srednji šoli se je posvetil socialnemu poslanstvu. V tem času se je vpisal na Teološko fakulteto v Mariboru in kot laik dosegel naziv »univerzitetno diplomirani teolog«.

Gospod Zlatko Gričnik je bil že od leta 1995 zvesti sodelavec takratne Škofijske Karitas; 1. decembra 2003 je prevzel pod okriljem Karitas službo direktorja socialnega zavoda »Čebela«; 21. aprila 2004 je bil imenovan za generalnega tajnika takratne škofijske Karitas. To službo je opravljal do leta 2008. S svojo marljivostjo, strokovno prizadevnostjo, s posebno socialno karizmo je dosegel velike uspehe na karitativnem področju sedanje nadškofije in metropolije.

Uspel je pridobiti od državne oblasti ustrezna sredstva in dovoljenja za »Dom sv. Eme«, kjer se izvaja varstvo starejših in onemoglih. Od države je pridobil koncesijo za Dom s celodnevnim varstvom starejših oseb z motnjami v razvoju v dveh župnijah (Slovenske Konjice in Št. Janž na Dravskem polju). Po njegovi zaslugi so prejeli koncesijo od države še domovi za ostarele in onemogle v treh župnijah: Velika Polana, Beltinci, Vransko. Zelo uspešno je sodeloval tudi pri niedškofijskih karitativnih projektih.

Kot generalni tajnik sedanje Nadškofijske Karitas je pridobil, preuredil in sodobno opremil z računalniki uradne prostore Nadškofijske Karitas. Po njegovi zaslugi je Nadškofijska Karitas dobila od pristojnega državnega ministrstva status humanitarne organizacije. To je omogočilo, da je Nadškofijska Karitas v Mariboru ustanovila ambulanto za osebe brez osnovnega socialnega zavarovanja in Materinski dom z enotami v župnijah: Mozirje in Žalec.

G. Zlatko Gričnik je poskrbel za redna srečanja in izobraževanje prostovoljcev župnijskih Karitas. Sodeluje tudi pri izhajanju internega časopisa »Klic dobrote«. Ob koncu leta 2008 je začel delovati nov »Dom za ostarele in onemogle v župniji Sv. Lenart v Slovenskih goricah.

Vsi ti uspehi so sad njegovega dela in dela širšega kroga sodelavcev, vendar je gospod Zlatko Gričnik s svojim značajem, delavnostjo, strokovno razgledanostjo, predvsem pa z ljubeznijo do socialno ubogih, duša vsega karitativnega dogajanja v Mariborski nadškofiji. Vse to upravičuje prejem papeškega odlikovanja „Medaglia Benemerenti“.

Gospod ing. Anton Ekart se je rodil 11. oktobra 1964 v župniji St. Janž na Dravskem polju v urejeni in globoko verni družini, ki je bila vedno tesno povezana z župnijo. Oče odlikovanca je bil dolga leta član Župnijskega gospodarskega sveta. Po končani srednji šoli je Anton študiral gradbeništvo na Fakulteti v Ljubljani in si pridobil naziv »gradbeni inženir«. Pozneje je študij še dopolnil in se usposobil za »gradbenega nadzornika«.

Od 12. januarja 1994 je zaposlen v Mariborski nadškofiji kot gradbenik, pozneje pa kot vodja »Službe za investicije, gradbeništvo in vzdrževanje«. Ker v Sloveniji država ne skrbi za vzdrževanje in obnavljanje sakralnih objektov, mora vsaka škofija za to skrbeti sama. Zato je Mariborska nadškofija ustanovila gradbeno in vzdrževalno službo in vodstvo te službe je zaupano imenovanemu odlikovancu.

Kot gradbeni strokovnjak je vodil gradnjo novih cerkva, obnavljanje številnih župnijskih in podružničnih cerkva, obnovo treh samostanov in poslopja za Škofijsko gimnazijo ter obnovo drngih sakralnih in gospodarskih objektov, ki jih je država v procesu denacionalizacije vrnila nadškofiji ali župnijam. Večina teh objektov je bila vrnjena v zelo slabem stanju. Skoraj vse je bilo potrebno sanirati, obnoviti, posodobiti. To delo je vodil in ga še vodi g. ing. Anton Ekart izredno vestno, natančno, s čutom odgovornosti do sakralne namembnosti.

Kot voditelj gradbene in vzdrževalne službe je vodil ali nadzoroval v okviru Nadškofijske Karitas gradnjo novih ali obnovo že obstoječih objektov: domovi za ostarele in onemogle, dom za starejše z motjami v razvoju, dom za matere, skratka objekte, ki služijo karitativni dejavnosti. V primerih, kjer ni vodil gradnje ali obnove, pa je le-to vestno in s čutom odgovornosti nadzoroval kot >nadzorni organ<. Za to poslanstvo ima tudi od države priznano in potrjeno strokovno usposobljenost.

Za svoje obsežno in odgovorno delovanje v Mariborski nadškofiji upravičeno prejema papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice«.

 

Mariborski nadškof metropolit dr. Franc Kramberger je 4. oktobra 2010 imenoval za redna stolna kanonika duhovnika mariborske nadškofije Bernarda Geršaka in Marka Veršiča, za častna kanonika pa duhovnika Janeza Horvata in Antona Frasa.

UTEMELJITVI ZA ČASTNA KANONIKA

Gospod Janez Horvat, župnik v Št. IIju v Slovenskih goricah, zlatomašnik, se je rodil 17.

decembra 1934 v župniji Sv. Marko niže Ptuja. Po srednji šoli je končal teološki študij v Bogoslovnem semenišču in Visoki bogoslovni šoli v Đakovem ter bil posvečen v duhovnika na praznik apostolskih prvakov, sv. Petra in Pavla, 29. junija 1960, v Mariboru. Po duhovniškem posvečenju je bil eno leto semeniški duhovnik, nato pa je bil nastavljen za kaplana v župnijo Št. Ilj v Slovenskih goricah. Tam je bil pozneje župnijski upravitelj in od leta 1983 tudi župnik ali redni dušni pastir.

Zaradi bogatih pastoralnih izkušenj in življenjske modrosti so ga duhovniki jareninske dekanije kar trikrat izvolili za dekana, kar je bilo znamenje posebnega zaupanja. Ohranil je naslov »Decanus emeritus«.

Po zgledu Jezusa, Dobrega Pastirja, je ljubil in ljubi svojo župnijo. Mladim in odraslim vernikom se razdaja. Vse, kar je bil in kar je imel, je postavil v službo župniji, svoje življenje, sposobnosti in zdravje. Kot Dobri Pastir je bil vedno pripravljen trpeti za župnijo in z župnijo. Svojo ljubezen je pokazal predvsem s pastoralnim delom, pa tudi z obsežnimi obnovitvenimi deli, ko je obnavljal župnijsko cerkev, gradil nov župnijski dom ali župnišče z veroučnimi prostori, ali ko je obogatil župnijo z novimi zvonovi, nazadnje z novo poslikavo stropa in kupole cerkve. Vse to razodeva njegov čut odgovornosti do verske, duhovne in kulturne dediščine prednikov, da jo obogateno in neokrnjeno izroči mlademu rodu kot dragoceno svetinjo in popotnico za prihodnost.

Po posvetovanju z najožjimi svetovalci, člani Mariborskega stolnega kapitlja imenujem zlatomašnika Janeza Horvata, župnika v Št. Ilju v Slovenskih goricah za častnega kanonika istega kapitlja.

Gospod Anton Fras se je rodil 1. januarja 1951 v župniji Sv. Jurij ob Šeavnici. Po osnovnem šolanju v domačem kraju in po končani srednji šoli v Vipavi- je vstopil v Mariborsko bogoslovje in opravil teološki študij na Teološki fakulteti Ljubljani ter bil na praznik apostolo-v Petra in Pavla, 29. junija 1975 posvečen v duhovnika v Mariborski stolnici Sv. Janeza Krstnika.

Po enoletni službi duhovnega pomočnika v Ljutomeru, je bil nastavljen za kaplana v tamkajšnji župniji (1976-1980), nato pa za kaplana v župniji sv. Marjeta niže Ptuja (1980-1982). Za tem je opravljal službo vikarja namestnika v Trbovljah (1982-1983), službo župnijskega upravitelja v Laporju (1983-1991), službo župnika pri Sv. Tomažu pri Ormožu (1991-1994) in nato pri Sv. Rupertu v Slovenskih goricah (1994-2008); sedaj je župnik v župniji Sv. Lovrenc v Slovenskih goricah -Juršenci.

Kot redni dušni pastir ali župnik je velikodušno sprejemal dekrete za težke in zelo zahtevne župnije. Zaradi starosti prejšnjih dušnih pastirjev, so bile te župnije v zanemarjenem stanju. Kot mlad duhovnik, obdarjen s pastoralno karizmo sodelovanja z verniki, je obnavljal župnije ne le v gospodarskem pogledu, marveč še bolj v duhovnem in verskem pogledu. Vrsto župnij, v katerih je deloval, je s svojim prizadevanjem za versko prenovo dvignil na zavidljivo višino.

Razen tega se kot duhovnik odlikuje po pastoralnem sodelovanju ne le z verniki, marveč s sobrati-dekanijskimi duhovniki. Zato so ga vedno z veseljem sprejemali verniki in sobratje duhovniki. Posebno pozornost je posvečal mladini, zavedajoč se, da kdor dela za mladino, dela za prihodnost Cerkve in naroda.

Zaradi vsega tega imenujem gospoda Frasa Antona, potem ko sem se posvetoval s člani Zbora svetovalcev, za častnega kanonika Mariborskega stolnega kapitlja.

PREDSTAVITEV NOVIH KANONIKOV

Novi stolni kanonik in stolni župnik Veršič Marko se je rodil 4. april 1974 v župniji Sv. Marko niže Ptuja. Po končani srednji šoli je stopil v Mariborsko bogoslovje, končal teološki študij v Mariboru na Teološki fakulteti - Enota Maribor in bil na praznik apostolskih prvakov sv. Petra in Pavla, 29. junija 2000 posvečen v duhovnika v mariborski stolnici. Kot novomašnik je nastopil svojo službo v stolni župniji Sv. Janeza Krstnika v Mariboru, kjer je bil štiri leta kaplan (1.8.2000-1.8.2004). Nato je odšel za župnijskega upravitelja in pozneje za župnika v župnijo Šmarje pri Jelšah, kjer je služboval šest let. Kot mlad duhovnik se je z dušo in srcem posvetil pastoralnemu delu v župniji, kakor tudi obnovitvenim delom župnijske cerkve, podružnične cerkve sv. Roka in znamenitega križevega pota med župnijsko in podružnično cerkvijo v Šmarju pri Jelšah. Po odhodu kanonika in stolnega župnika msgr. dr. Stanka Lipovška v Celje za škofa ordinarija, je gospod Marko Veršič prevzel njegovo mesto. Ob delitvi škofije je bil inkardiniran v sedanjo mariborsko nadškofijo, in sicer 21. maja 2007, zato se je lahko vrnil v svojo nadškofijo. Po posvetovanju s člani stolnega kapitlja je bil 1. julija 2010 imenovan za stolnega župnika, 4. oktobra 2010 pa za rednega stolnega kanonika.

Novi stolni kanonik Geršak Bernard se je rodil 17. junija 1956 v Celju, njegova domača župnija je Sv. Peter pod Svetimi gorami. Srednjo šolo je končal v Mariboru kot gojenec Slomškovega dijaškega semenišča. Po maturi se je vpisal v Mariborsko bogoslovje v Ljubljani in bil 27. junija 1982 posvečen v duhovnika v domači župniji v romarski cerkvi na Svetih gorah. Njegovo prvo službeno mesto je bilo v stolni župniji Sv. Janeza Krstnika v Mariboru. Po petletnem kaplanovanju (1.8.1982-31.7.1987) je prevzel župnijo Marijinega imena v Rušah, kjer je bil 12 let kot župnik ali redni dušni pastir. V 12-tih letih je pokazal svoje izredne pastoralne in organizacijske sposobnosti. V pastoralnem pogledu je župnijo prenovil, v gospodarskem pogledu pa uredil in župnijsko cerkev ter župnijski dom obnovil. Že takrat je bil imenovan za prodekana (7.2.1991 in 22.1 1.1996) kar v dvojnem zaporednem mandatnem obdobju.

10. avgusta 1999 je prevzel župnijo sv. Cirila in Metoda na Teznem v Mariboru in jo kot župnik vodi še danes. Duhovniki mariborske dekanije so ga kar trikrat zapored izvolili za dekana (1.9.1999, 2.10.2001 in 1.9.2006), vmes je bil imenovan za ekonoma Škofijske gimnazije A. M. Slomška (6.12.1999-1.8.2005), 10. januarja 2007 je bil imenovana za voditelja Odbora za ŽPS v mariborski nadškofiji in 1.8.2010 pa za tretjega člana Nadškofijske gospodarske uprave. Kakor v Rušah, tako je tudi na Teznem s sodobnimi pastoralnimi prijemi župnijo poživljal in z mnogimi obnovitvenimi deli župnijsko cerkev obogatil in olepšal. V zadnjem času je po njegovi zaslugi zaživel župnijski otroški vrtec.

Po posvetovanju s člani stolnega kapitlja je bil izbran in 4. oktobra 2010 tudi imenovan za rednega stolnega kanonika v stolnici Sv. Janeza Krstnika v Mariboru.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.