Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kdaj se življenje začne in kdaj konča?

Cerkev na Slovenskem | 12.10.2010, 14:42 Marta Jerebič

Založba Emanuel je v odgovor na številna vprašanja in izzive sodobne družbe izdala revijo z naslovom 25 vprašanj o bioetiki. V njej več tujih in slovenskih avtorjih razmišlja o pomembnih vprašanjih bioetike kot na primer ali je zarodek oseba, kaj pa osebe z 'okrnjenim' dostojanstvom, ugovor vesti, umetna oploditev, kakšne so možnosti za neplodne pare, posvojitve v istospolnih skupnostih, kakšna je splavnost na Slovenskem, kaj narediti z milijoni zamrznjenih zarodkov, o darovanju organov, do kod lajšati bolečine in kako dostojanstveno umreti.

Revija, ki jo je pripravila Založba Emanuel, prinaša krščanski pogled na najpomembnejša vprašanja o bioetiki. Živimo namreč v času velikih etičnih dilem kar zadeva začetek, ohranjanje in konec človeškega življenja, je pa tudi čas različnih pogledov na ta vprašanja, s katerimi se nekoč sreča vsak človek. Direktorica založbe Katarina Šimenc je povedala, da v reviji posredujejo smernice krščanskega nauka s tega področja.

Ali je zarodek že oseba?

Urednika revije 25 vprašanj o bioetiki Lucija in Janez Rifel sta predstavila vsebino revije, ki bralcu pomaga osvetliti začetek in konec človeškega življenja in prispeva k razširitvi pogleda na zelo pomembna področja človekovega življenja. V reviji, ki je predvsem namenjena zrelejši populaciji, zakoncem, vzgojiteljem, ljudem, ki skrbijo za starostnike, so prevedeni članki različnih tujih avtorjev, vendar je francoska izdaja bistveno dopolnjena s strokovnimi prispevki, kot tudi osebnimi zgodbami, slovenskih avtorjev.

Uvod revije je posvečen vprašanju nastanka bioetike oz. čemu je potrebna etika znanosti. V prispevku avtor navaja okoliščine, ki so botrovale nastanku etike znanosti, kakšen je odnos med bioetiko in evgeniko, kaj sploh je in pod kakšnim vplivom je bioetika.

»Pri opredelitvi pojma bioetika tako ne moremo preskočiti vprašanja, ki si ga človek postavlja že skozi stoletja in na katerega želijo dati odgovor različni misleci, filozofi, teologi in drugi, kdo sploh je človek«, sta dejala urednika Lucija in Janez Rifel. Vprašanje človeka pa je tesno povezano z njegovim nastankom oz. začetkom: ali je zarodek oseba, kaj pa če bo otrok rojen prizadet, kako uravnavati rojstva, kakšna je splavnost na Slovenskem, dileme povezane z umetno oploditvijo in kakšne so možnosti za neplodne pare, posvojitve v istospolnih partnerskih skupnostih, raziskave na matičnih celicah, ugovor vesti. Ko se človeško življenje bliža koncu, ali so dovoljena vsa sredstva za lajšanje bolečin in ali je dopustno povzročiti predčasen odhod, kaj pomeni dostojanstveno umreti. Na vsa ta vprašanja v omenjeni reviji odgovarja več kot 20 različnih avtorjev, zdravnikov, ginekologov, filozofov, psihologov, moralnih teologov, specialistov družinske in zakonske terapije, psihiatrov in biologov ter drugi znanstveni raziskovalci.

Na zadnji strani revije bodo bralci lahko našli koristne naslove, kam se lahko v Sloveniji obrnejo po pomoč, v primeru soočanja s katerimi izmed naštetih vprašanj.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...