Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
New York, ground zero (foto: Wikipedia)
New York, ground zero

Newyorški nadškof: 11. september je še vedno odprta rana za Američane

| 10.09.2010, 14:59 Marta Jerebič

V islamskem svetu dan pred 9. obletnico terorističnih napadov na ZDA raste napetost. Evangeličanski pastor s Floride Terry Jones je včeraj sicer sprva odpovedal napovedano sežiganje Koranov. Premislil si je potem, ko naj bi dobil zagotovilo, da ne bodo gradili mošeje in islamskega centra v bližini prizorišča napadov na Svetovni trgovinski center. Ker pa naj bi bilo to zagotovilo lažno, je Jones dejal, da bo znova preučil svojo namero.

Jones načrtovanega sežiga Koranov doslej ni upravičeval z gradnjo islamskega centra v bližini točke nič v New Yorku, sicer pa nestrpnost do islama izraža že dolga leta. Včeraj ga je po telefonu poklical celo ameriški obrambni minister Robert Gates in ga opozoril v kakšno nevarnost spravlja ameriške vojake v Afganistanu in Iraku. Kljub mednarodni obsodbi namere po sežigu Koranov pa se v muslimanskem svetu že vrstijo protiameriški protesti. Iz Afganistana tako poročajo o smrtni žrtvi. Pred eno od Natovih baz je bil ubit eden od protestnikov.

Združene države Amerike se medtem pripravljajo na obeležitev spomina na žrtve terorističnega napada 11. septembra 2001. Kot je v pogovoru za Radio Vatikan dejal newyorški nadškof Timothy Dolan, je to priložnost za molitev in spravo. Dejstvo, da mnogi nasprotujejo gradnji mošeje blizu točke nič, kaže na to, da je 11. september še vedno odprta rana za Američane in predvsem Newyorčane.

„Seveda, med ljudmi je še veliko bolečin, zlasti tu v New Yorku in tisti, ki so izgubili člana družine pravijo, da spoštujejo islamsko skupnost, vendar pa potrebujejo čas, da to prebolijo. Morda odločitev o mošeji, ki bi stala preveč blizu 'točke nič' predstavlja prehitro odločitev prav zato, ker je rana še vedno odprta. Potrebujemo čas, da zacelimo to rano, saj je za nas 'točka nič' zaradi številnih solza kot neke vrste novi Lurd v Ameriki. To je za nas kraj molitve,“ je še dejal newyorški nadškof.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...