Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ostre obsodbe napovedanega sežiga Koranov

| 09.09.2010, 20:14 Marta Jerebič

Potem ko je evangeličanski pastor Terry Jones s Floride v ZDA napovedal sežiganje Korana ob deveti obletnici terorističnih napadov na ZDA, so to namero ostro obsodile številne države in organizacije.

Odziv Vatikana

Papeški svet za medverski dialog v izjavi za javnost piše, da ima vsako verstvo pravico do spoštovanja in zaščite svojih svetih knjig, krajev bogočastja in simbolov. Vatikan poziva, da se morajo vse verske avtoritete in vsi verniki razločno distancirati od vsake oblike nasilja, predvsem od tiste, ki bi jo zagrešile v imenu religije. V izjavi poudarja, da na teroristične napade v New Yorku ne smemo odgovarjati tako, da bi zažgali knjigo, ki je sveta neki verski skupini. Katoličani so ob obletnici terorističnega napada poklicani izraziti solidarnost z žrtvami in njihovimi svojci ter obsoditi nasilje.

Odziv Baracka Obame

Obsodbam napovedanega javnega sežiga Koranov na Floridi ob deveti obletnici terorističnih napadov na ZDA se je pridružil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da bo to voda na mlin teroristične mreže Al Kaida. V pogovoru za ameriško televizijo ABC je poudaril, da lahko tako dejanje sproži nasilje v krajih, kot sta Pakistan ali Afganistan. Vendar pa je glede pozivov, naj ameriška vlada sežig prepreči, dejal, da so njegove roke zvezane z ameriško ustavo.

Odziv Interpola

Medtem je Mednarodna policijska organizacija Interpol vlade po svetu posvarila pred napadi, če bo ameriški evangeličanski pastor v soboto na Floridi uresničil namero o sežiganju Korana. "Obstaja velika verjetnost, da bodo sledili nasilni napadi na nedolžne ljudi," so zapisali v izjavi, ki so jo naslovili na 188 držav članic.

Odziv verskih voditeljev

Poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general David Petraeus je opozoril, da bo sežiganje muslimanskih svetih knjig ogrozilo ameriške enote v tujini. Tako tudi katoliški škofje v Iraku rotijo pred tako imenovanim 'dnevom sežiga Korana'. Nadškof Louis Sako iz Kirkuka in vikar Shlemon Warduni iz Bagdada sta sežig Korana označila za neodgovorno in nemoralno potezo, ki ne pomaga k medverskemu dialogu. Kdor namreč javno sežge sveto knjigo islama, ne stori sile le islamu, ampak tudi vsem drugim verstvom, je zapisal nadškof Sako v poslanici muslimanom ob koncu njihovega meseca posta ramadana. Predsednik nemške škofovske konference Robert Zollitsch poudarja, da gre za nesprejemljivo provokacijo. Namero pastorja Jonesa je obsodil tudi svetovni svet Cerkva, v katerega je vključenih 350 Cerkva in cerkvenih skupnosti, ter številni drugi predstavniki organizacij in posamezniki.

 

 

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...