Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Socialni teden 2010

Slovenija | 14.09.2010, 18:11

V Sloveniji se je začel drugi socialni teden, ki ga organizira Socialna akademija. Gre za pobudo, ki ima v nekaterih evropskih državah kot so Italija, Francija, Nemčija že bogato tradicijo.

Kaj je socialni teden?

Nameni socialnega tedna, ki bo v tednu med 13. in 18. septembrom 2010 potekal po vsej Sloveniji, so: spodbujati posameznike k družbeni odgovornosti in aktivnemu državljanstvu, krepiti civilno družbo in prispevati k razmišljanju o prihodnosti Slovenije in Evropske unije.

V okviru projekta se bo v šestih dneh zvrstilo skupaj 30 dogodkov. Na predavanjih, okroglih mizah, simpozijih in drugih dogodkih bo med drugim govor o aktualnih temah kot so družbena participacija, delavstvo, revščina, socialna izključenost, obrobni, družina, demokracija, migracije in trajnostni razvoj. Vsebina dogodkov temelji na družbenem nauku Cerkve.

Naslov in moto socialnega tedna, ki bo letos potekal drugo leto zapored, je Preživeti ali zaživeti. Organizatorji želijo z izbiro naslova opozoriti na vsakodnevna ravnanja posameznikov in institucij: je njihovo delovanje usmerjeno zgolj v preživetje ali tudi v kakovost življenja? Več o letošnji temi najdete v poslanici.

Organizatorji

Organizator socialnega tedna je nevladna organizacija Socialna akademija skupaj s še 33. drugimi nevladnimi organizacijami, župnijami in civilnodružbenimi skupinami. Seznam organizatorjev je dostopen na spletu.

Dogodki

Na dogodkih, ki bodo potekali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Brežicah, Škofji Loki, Kobaridu, Žireh, Slivnici pri Mariboru, Besnici pri Kranju, Razboru nad Sevnico, Stični, Gorjah in Preski pri Medvodah, bo spregovorilo čez 40 znanih osebnosti, med njimi tudi dr. Edvard Kovač, dr. Jože Mencinger, Alojzij Štefan, dr. France Arhar, dr. Bogdan Žorž, Petra Matos, Lojze Peterle, dr. Stane Granda, mag. Branko Cestnik, Bojan Šrot in dr. Hubert Požarnik. Organizatorji z izborom govorcev želijo zajeti različne strokovne profile in družbene vloge: raziskovalce, mislece, aktiviste v civilni družbi, politike, duhovnike in druge. Seznam dogodkov je dostopen na spletni strani.

Na uvodnem dogodku v Ljubljani, ki bo potekal v obliki okrogle z gosti dr. Edvardom Kovačem, dr. Jožetom Mencingerjem in Alojzijem Štefanom, bodo spregovorili o trajnosti, pravičnosti in učinkovitosti Slovenije kot socialne države. Več o dogodku je na spletu. Projekt se bo zaključil z dvodnevnim seminarjem na temo vodenje – družbena participacija – skupnost, ki bo potekal v Celju.

Več

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...