Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Severna Koreja v pričakovanju neznanega

| 29.09.2010, 16:10

Oči mednarodne skupnosti so bile zadnje dni uprte v Severno Korejo. V Pjongjangu se je namreč na kongresu zbrala vladajoča Delavska stranka. Na njem je bil Kim Džong Il kljub slabemu zdravju, pred dvema letoma je namreč doživel možgansko kap, znova izvoljen na čelo države.

Najpomembnejše politično srečanje v Severni Koreji v zadnjih tridesetih letih naj bi prineslo tudi odgovor na vprašanje, ki že dolgo buri duhove: Kdo bo naslednik samooklicanega "ljubljenega vodje"? Pred kongresom so številni analitiki ugibali, da bo Kim Džong Il za to mesto izbral svojega tretjega sina. Kim Džong Una je res postavil na dva ključna položaja v državi. Severnokorejski mediji so sporočili, da je bil imenovan za predsednika odbora komunistične stranke in za vodjo njenega centralnega komiteja, že pred tem so ga povišali v generala. Vse to naj bi mu omogočilo pohod na oblast, a uradno imenovanje za prihodnjega voditelja Severne Koreje še vedno ostaja zavito v tančico skrivnosti.

Kim Džong Un javnosti nepoznan

Tudi sicer je o Kim Džong Unu malo znanega. Star naj bi bil približno 27 let in se je pod drugim imenom šolal v Švici. Njegova mati je bila plesalka, ki se je pridružila spremstvu Kim Džong Ila, vendar z njim ni bila nikoli poročena. Pred njo je imel severnokorejski diktator uradno dve ženi. Kim Džong Un ob rojstvu ni bil v igri za očetovega naslednika. Analitiki so pozornost namenjali njegovima bratu in polbratu. A Kim Džong Nam in Kim Džong Čol sta bila iz nasledstva izključena. Prvi je večino svojega življenja preživel v tujini, možnost, da postane severnokorejski voditelj, pa je verjetno zapravil, ko so ga ujeli, medtem ko je skušal s ponarejenim potnim listom priti na Japonsko. Drugi je medtem po mnenju Kim Džong Ila preveč poženščen, da bi lahko vodil državo. Kim Džong Un je menda najbolj podoben očetu, tako po videzu kot po značaju. Ker naj bi bil bister, tekmovalen in neusmiljen, uživa pri Kim Džong Ilu največ naklonjenosti, pravi nekdanji kuhar družine. Podedoval naj bi tudi nekaj očetovih zdravstvenih težav. Imel naj bi srčno napako, zaradi premalo gibanja pa tudi sladkorno bolezen. Tako kot oče naj bi bil velik ljubitelj filmov in košarke.

Oblast v roke že tretji generaciji dinastije Kim?

Da bi država spoznala prihodnjega voditelja, so pred partijskim srečanjem poskrbeli za pesnitve njemu v čast, z uradno slikanico pa naj bi med Severnokorejci prvič zakrožila tudi njegova fotografija. Seveda zaradi njegove mladosti in neizkušenosti krožijo dvomi o tem, ali je Kim Džong Un iz pravega testa za najpomembnejše mesto v državi. Kim Džong Il je bil namreč precej starejši, ko se je leta 1980 povzpel na prvi pomembnejši položaj in se prvič predstavil kot naslednik svojega očeta Kim Il Sunga. Ko je ta leta 1994 umrl, se je začel štiriletni prenos oblasti. Kim Džong Il je tako leta 1997 najprej prevzel vodenje komunistične partije, leto pozneje pa je tudi uradno postal voditelj najbolj izolirane države na svetu. Ker je v ustavi zapisano, da je večni predsednik Severne Koreje Kim Il Sung, je Džong Il postal predsedujoči nacionalnemu obrambnemu svetu, kar je najvišji položaj v državi.

Kim Džong Ilu se mudi z imenovanjem naslednika

Da se mu mudi z imenovanjem naslednika, je prišlo v javnost pred kakšnim letom dni. Po domnevah tujih obveščevalcev je namreč zelo bolan. A kljub temu je težko pričakovati, da bo njegov najmlajši sin kmalu prevzel vajeti oblasti v svoje roke. Analitiki pravijo, da se bo verjetno še naprej zanašal na tiste, ki jim najbolj zaupa - vojsko in družino. Da to drži, dokazuje tudi to, da je za generala imenoval svojo sestro Kim Hjong Hui, ki zdaj lahko pričakuje položaj v nacionalnem obrambnem svetu. Tako ona kot njen mož Džang Song Taek, ki velja za drugega človeka v državi, naj bi pomagala svojemu nečaku in tako poskrbela za gladek prenos oblasti.

Kaj lahko Kim Džong Un stori, če bo postal voditelj Severne Koreje? Verjetno tako tamkajšnji prebivalci kot tudi mednarodna skupnost upajo, da bo vpeljal spremembe, ki bodo državo rešile osamitve in odvisnosti od same sebe. A kot kaže, ne bo imel veliko časa za dolgoletne priprave na nasledstvo. Vse bolj se tudi zdi, da bodo v njegovem imenu vladali drugi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.