Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Benedikt XVI. sklenil obisk v Veliki Britaniji

Cerkev po svetu | 19.09.2010, 00:18

Papež Benedikt XVI. je danes sklenil svoje 17. apostolsko potovanje izven Italije in prvo v Veliki Britaniji. Po srečanju s kraljico Elizabeto II., vrhom anglikanske cerkve, nagovori civilni družbi, predstavnikom drugih verstev in mladim je obisk svoj vrh dosegel z dopoldansko beatifikacijo kardinala Johna Henryja Newmana.

Newman je bil anglikanski duhovnik, ki se je spreobrnil v katoliško vero leta 1845 in napovedal številne zamisli, ki jih so jih stoletje pozneje obravnavali na 2. vatikanskem cerkvenem zboru. Že danes lahko trdimo, da je obisk zaznamoval novo poglavje v odnosih med Združenim kraljestvom in Vatikanom, prav tako pa predstavlja most novega razumevanja med angleškim ljudstvom in papežem Benediktom XVI.

19:15 Slovo na letališču v Birminghamu

"Hvala za prisrčen sprejem in gostoljubnost." S temi besedami zahvale je papež končal svoj štiridnevni obisk v Veliki Britaniji. Na poslovilni slovesnosti na letališču v Birminghamu ga je pozdravil britanski premier David Cameron.

17:45 Srečanje z britanskimi škofi 

Slovo na letališču; Velika Britanija
Slovo na letališču; Velika Britanija © CTV
Škofje naj bi živeli pošteno, ponižno in sveto

Pred odhodom se je papež v semenišču v Birminghamu srečal še s škofi iz Anglije, Wellsa in Škotske. Spregovoril jim je o odgovoru Cerkve na vse večjo razkristjanjenost družbe, o pomenu solidarnosti v finančni in gospodarski krizi, o reševanju vprašanja spolnih zlorab otrok ter vse zbrane povabil k svetemu in doslednemu življenju. Ustavil pa se je tudi ob ustanovitvi posebne škofije za anglikance, ki želijo prestopiti v Katoliško Cerkve.

Britanci žejni veselega oznanila

Papež je v nagovoru škofom izpostavil izzive, ki jih pred njih postavlja oznanjevanje evangelija v vedno bolj razkristjanjeni družbi. “V dneh mojega obiska mi je postalo jasno, kako je v Britancih globoka žeja po veselem oznanilu Jezusa Kristusa”, je dejal papež. Zato je škofe povabil, naj ljudem evangelij predstavijo v celoti, tudi z vsem tistim, kar izziva miselnost sodobne kulture.

Ob tem je omenil papeški svet za novo evangelizacijo dežel z dolgotrajno krščansko tradicijo ter nova cerkvena gibanja, ki imajo posebne karizme za evangelizacijo. Škofe je povabil, naj jih vključijo v poslanstvo Cerkve.

Solidarnost – odgovor na finančno krizo

Naslednji argument, o katerem je sveti oče spregovoril, je bila finančna kriza in odgovor Cerkve nanjo. Škofje je povabil, naj ljudi spodbujajo k solidarnosti z najrevnejšimi, saj imamo prav kristjani pomembno vlogo pri izpostavljanju potreb ljudi, ki bi sicer lahko bili zapostavljeni. Pomebno pa je tudi krepostno življenje v javnosti.

Naša dolžnost je skrb za otroke in mlade!

Tudi v tem srečanju se je papež dotaknil boleče rane spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, ki je spodkopala moralno verodostojnost odgovornih v Cerkvi. Ob mnogih korakih, ki so bili že storjeni, je škofe povabil k pomoči žrtvam. “Katera bi bila boljša pot od tega, da popravimo takšne grehe, kot ta da se v ponižnosti in z razumevanjem približamo tem otrokom, ki trpijo zaradi zlorab? Naša dolžnost skrbi za mlade zahteva prav to in nič manj”, je dejal sveti oče.

Da bi zares lahko vodili krščansko ljudstvo, naj bi škofje po papeževih besedah živeli pošteno, ponižno in sveto. Če bodo zvesti svojemu poklicu, se bodo spontano rojevali tudi poklici v duhovništvo, je poudaril sveti oče.

Cilj ekumenizma: polnost cerkvenega občestva vseh

Ob sklepu pa je papež spregovoril še o posebni apostolski konstituciji za anglikance, ki želijo prestopiti v Katoliško Cerkev. “To naj bi bilo preroško dejanje, ki bi lahko pozitivno vplivalo na razvoj odnosov med anglikanci in katoličani. Pomaga nam namreč usmeriti svoj pogled na zadnji cilj vsega ekumenskega delovanja: vzpostavitev polnega cerkvenega občestva, v katerem bo medsebojna izmenjava darov naših duhovnih dediščin služila za obogatitev vseh nas”, je še dejal papež.

11:00 Beatifikacija kardinala Johna Henryja Newmana v Cofton Parku v Birminghamu

Beatifikacija Henry Newman
Beatifikacija Henry Newman © CTV
Obisk papeža Benedikta XVI. v Veliki Britaniji je danes dosegel svoj vrhunec. Pred nepregledno množico vernikov je v Birminghamu za blaženega razglasil kardinala Johna Henrya Newmana. V svojem nagovoru po razglasitvi je sveti oče podal nekatere temeljne značilnosti življenja novega blaženega.

Potem, ko je sveti oče dogodek beatifikacije postavil v širši zgodovinski okvir, je dejal, da se blaženi John Henry Newman uvršča med velike svetniške osebnosti britanskega otočja in pričevalcev nenehne navzočnosti Svetega Duha v Božjem ljudstvu.

Papež Benedikt XVI. je približal Newmanovo globoko zavest, da je krščansko življenje v svojem jedru uresničevanje poklicanosti k svetosti. Dojemal jo je kot veliko hrepenenje človekovega srca po tesni notranji povezanosti z Božjim Srcem. Newman je bil prepričan, da nas zvestoba molitvi postopno preobraža v Božjo podobo, saj po pogovoru z Bogom naše misli in čutenje postajata vedno bolj podobna Božjemu. Ob tem se novi blaženi zaveda, da ima vsak človek enkratno poslanstvo. Svojo vlogo je primerjal drobnemu členu verige, ki med seboj povezuje različne osebe. Zadal si je nalogo biti v tej verigi vez miru, oznanjevalec resnice prav tam, kjer se kot člen nahaja.

Beatifikacija Henry Newman
Beatifikacija Henry Newman © Alen Salihović
Svojo veliko nadarjenost in pisateljske sposobnosti je uporabil za približevanje odnosa med vero in razumom ter vloge razodete vere sredi civilne družbe. Zavzemal se je za globoko utemeljeno in daljnosežno vzgojo, kar ostaja – po papeževem prepričanju - vse do danes zelo aktualno. Sveti oče je posebej naglasil Newmanovo prizadevanje za „etos“, na katerem temeljijo sodobne katoliške šole in univerze. Gre za vzgojno okolje, v katerem napredovanje v znanju, moralni red in dejavna vera družno stopajo v korak. Kot ustanovitelj katoliške univerze na Irskem, si je za cilj postavil dobro pripravljene laike. Dejal je:

Želim laike, ki ne bodo naduti, ne prenagljeni v besedah in ne polemični, temveč ljudje, ki svojo vero dobro in od znotraj poznajo, ki vedo, na čem njihova vera temelji, ki ločijo, kaj vera je in kaj ni, ki svojo veroizpoved poznajo tako dobro, da znajo njo in njeno zgodovino dojemati tako, da so jo zmožni tudi zagovarjati.

Beatifikacija Henry Newman
Beatifikacija Henry Newman © CTV
Papež Benedikt XVI. je nato priprošnji blaženega Johna Henrya Newmana danes izročil vse, ki delujejo na področju izobraževanja in kateheze. Z pomnoženo vnemo naj bi se navdihovali pri njegovem zgledu.

Angelus

V opoldanskem nagovoru je papež Benedikt XVI. približal nekatere značilnosti odnosa novega blaženega do Božje Matere Marije. Pod njeno zaščito je blaženi John Henry Newman postavil vrsto vzgojno izobraževalnih ustanov skupaj z irsko katoliško univerzo, ki so zaživele po njegovi naselitvi v Birminghamu. "Vse njegovo duhovniško življenje je bilo prežeto z duhom sinovske pobožnosti do Božje Matere," je dejal sveti oče.

Blaženi je občudoval edinstvenost Marijine izvolitve zlasti v njeni vlogi vzgojiteljice Božjega Sina. Učila in vzgajala ga je dan za dnem, medtem ko je rasel v modrosti in notranji veličini. Pobožnost vernikov do svete Device in naše zatekanje k njeni priprošnji je utemeljeval na Božji izvolitvi in na njeni globoki povezanosti z Božjim Sinom Jezusom.

Povzetek tretjega dne papeževega obiska v Veliki Britaniji

Logotip Velika Britanija
Logotip Velika Britanija © www.thepapalvisit.org.uk
Papež Benedikt XVI. je tretji dan obiska v Veliki Britaniji začel z zasebnimi srečanji. Ločeno se je pogovarjal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, njegovim namestnikom Nickom Cleggom in vodjo opozicijskih laburistov Harriet Harman. Benedikt XVI. je ob 11. uri daroval mašo v westminstrski katedrali.

V pridigi je izrazil bolečino, občutek sramu in ponižanja zaradi kaznivih dejanj zoper mladoletnike, ki so jih storili duhovniki. „Globoko obžalujem ta nezaslišana kriminalna dejanja, ki so se zgodila nedolžnim žrtvam. Obenem upam, da bosta moč Kristusove usmiljene ljubezni, in njegova spravna daritev, ozdravili njihove rane in prinesli mir v njihova življenja.“ Skupaj z vsemi katoličani se papež zaveda sramote in ponižanja, ki sta nas zadela zaradi teh grehov. Zato vabi vse, naj tudi to darujemo Gospodu, v zaupanju, da bo ozdravil žrtve, očistil Cerkev in obnovil njeno starodavno poslanstvo, ki ga ima pri vzgoji in skrbi za mlade. Papež je še prosil, naj pokažemo resnično skrb za žrtve in solidarnost z vsemi duhovniki. Po koncu maše je papež najprej pred vhodom v svetišče nagovoril mlade z geslom, ki si ga je kardinal John Henry Newman izbral za svoj grb: Srce govori srcu. Papež je te besede izbral za rdečo nit svojega obiska v Veliki Britaniji. Zatem se je vrnil v katedralo kjer je najprej blagoslovil nov mozaik Svetega Davida, škofa iz 6. stoletja, ki je zavetnik Walesa. Nato je pri milostnem kipu „Naše Gospe s svečo“, ki je priromala na to srečanje s papežem, prižgal svečo, ki jo Marija drži v roki. S temi dejanji je posebno pozornost namenil še vernikom Walesa, ki jih med tokratnim apostolskim potovanjem ne more obiskati.

Papež se je tretji dan svojega obiska v Veliki Britaniji srečal tudi z nekaterimi žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov. V izjavi za javnost, ki jo je objavil Sveti sedež, je zapisano, da so papeža njihove zgodbe globoko pretresle. Ob tem je izrazil globoko bolečino in sram zaradi njihovega trpljenja in trpljenja njihovih družin.

Papež se je tretji dan bivanja v Veliki Britaniji ustavil tudi v Domu sv. Petra za ostarele, kjer se je srečal s tamkajšnjimi delavci in prostovoljci. Zaradi napredka medicine je v družbi vedno več starejših, ki pa so po papeževih besedah pravi blagoslov. Vsaka generacija se od njih lahko uči modrosti in izkušenj. Nega starejših zato po njegovih besedah ne sme biti le dejanje velikodušnosti, ampak predvsem vračanje dolga hvaležnosti.

Pri vigiliji pred beatifikacijo Johna Henryja Newmana pa je papež Benedikt XVI. razmišljal o nekaterih vidikih življenja blaženega, ki so aktualni tudi danes. Med drugim je navzoče povabil, naj vero izpričujejo v svojem življenju in gojijo strast do resnice, čeprav je cena za to včasih zelo visoka. Newman je bil tudi prepričan, da brez molitvenega življenja, brez notranje preobrazbe s pomočjo milosti zakramentov ne moremo 'izžarevati Kristusa', ampak postanemo še ene zveneče cimbale v svetu, polnem hrupa in zmede. "Vsak od nas ima poslanstvo, vsak od nas je poklican, da spreminja svet, da si prizadeva za kulturo življenja, ki jo oblikujeta ljubezen in spoštovanje do dostojanstva sleherne človeške osebe," je še dejal papež in ob koncu nagovora mlade udeležence vigilije povabil na svetovno srečanje mladih prihodnje leto v Madridu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...