Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Papeža pretresle zgodbe žrtev zlorab

Cerkev po svetu | 18.09.2010, 21:25

Papež Benedikt XVI. je tretji dan obiska v Veliki Britaniji začel z zasebnimi srečanji. Ločeno se je pogovarjal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, njegovim namestnikom Nickom Cleggom in vodjo opozicijskih laburistov Harriet Harman. Benedikt XVI. je ob 11. uri daroval mašo v westminstrski katedrali. V pridigi je izrazil bolečino, občutek sramu in ponižanja zaradi kaznivih dejanj zoper mladoletnike, ki so jih storili duhovniki.

Papeža pretresle zgodbe žrtev zlorab

Papež se je tretji dan svojega obiska v Veliki Britanjiji srečal tudi s petimi žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov. V izjavi za javnost, ki jo je objavil Sveti sedež, je zapisano, da so papeža njihove zgodbe globoko pretresle. Ob tem je izrazil globoko bolečino in sram zaradi njihovega trpljenja in trpljenja njihovih družin. Z njimi je molil in jim zagotovil, da Cerkev dela vse, da bi preverila obtožbe. Pri tem sodeluje s civilnimi oblastmi za obsodbo storilcev teh zločinskih dejanj, uvedla pa je tudi ukrepe za zaščito otrok in mladih. Kot tudi v drugih deželah, je papež molil, da bi vse žrtve spolnih zlorab izkusile ozdravljenje in spravo ter zmogle preseči svojo stisko z mirom in upanjem za prihodnost.

Delovna večerja vatikanske in britanske delegacije

Že sinoči sta se na delovni večerji zbrali delegacija britanske vlade pod vodstvom zunanjega ministra Williama Hagua in delegacija Svetega sedeža, ki jo je vodil državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone. V skupni izjavi so poudarili prizadevanje za odpravo revščine in nerazvitosti. Obe strani sta izrazili prepričanje, da se je nujno treba soočiti s problemom podnebnih sprememb, prav tako pa sta priznali pomembno vlogo vere pri gradnji trdne in strpne družbe.

19:15 Molitveno bdenje pred beatifikacijo kardinala Johna Henryja Newmana v Hyde Parku

Papež molitveno bdenje Velika Britanija
Papež molitveno bdenje Velika Britanija © CTV

Papeževo vožnjo s papamobilom je od doma sv. Petra za ostarele, ki ga je obiskal popoldne, do Hyde Parka, kjer je potekala vigilija, spremljalo več deset tisoč ljudi. Kot je dejal eden izmed udeležencev, so to spomini za več let. V londonskem Hyde Parku je papeža pričakalo več kot 100 tisoč ljudi, večinoma mladih. Prav zato je bilo vzdušje podobno neke vrste angleškemu svetovnemu dnevu mladih - v pričakovanju svetovnega srečanja v Madridu prihodnje leto.

Benedikt XVI. je v nagovoru razmišljal o nekaterih vidikih življenja Johna Henryja Newmana, ki so aktualni tudi danes. Med drugim je navzoče povabil, naj vero izpričujejo v svojem življenju in gojijo strast do resnice, čeprav je cena za to včasih zelo visoka.

Newman se je bojeval proti takratnim prizadevanjem, da bi vero pojmovali kot zasebno in subjektivno zadevo. Tudi danes intelektualni in moralni relativizem poskuša spodkopati temelje družbe, zato nas Newman spominja, da smo bili ustvarjeni, da spoznamo resnico in v njej najdemo izpolnitev najglobljih človeških hrepenenj, skratka, zamišljeni smo za spoznanje Kristusa.

Drugi vidik Newmanovega življenja je, da imajo strastna ljubezen do resnice, intelektualna poštenost in pristno spreobrnjenje visoko ceno. V našem času cena zvestobe evangeliju sicer ni več obešenje, utopitev ali razčetverjenje, kot je bila nekoč, je povedal papež, kljub temu pa pogosto vključuje omalovaževanje, posmeh in parodijo na vernikov račun.

Množica vernikov na molitvenem bdenju s papežem
Množica vernikov na molitvenem bdenju s papežem © CTV
Newman nas uči tudi, da ni ločitve med tem, kar verujemo, in načinom našega življenja. Sleherna naša misel, beseda in dejanje morajo biti usmerjeni v Božjo slavo. Newman je jasno videl, da resnice ne sprejemamo v čistem intelektualnem dejanju, ampak v duhovni dinamiki, ki pronica v jedro naše biti. Resnice se ne posreduje zgolj s formalnim poučevanjem, ampak tudi s pričevanjem življenja, ki ga živimo celostno, v zvestobi in svetosti.

Newman je bil prepričan, da brez molitvenega življenja, brez notranje preobrazbe s pomočjo milosti zakramentov ne moremo 'izžarevati Kristusa', ampak postanemo še ene zveneče cimbale v svetu, polnem hrupa in zmede. "Vsak od nas ima poslanstvo, vsak od nas je poklican, da spreminja svet, da si prizadeva za kulturo življenja, ki jo oblikujeta ljubezen in spoštovanje do dostojanstva sleherne človeške osebe," je še dejal papež in ob koncu nagovora mlade udeležence vigilije povabil na svetovno srečanje mladih prihodnje leto v Madridu.

18:00 Srečanje z ostarelimi v domu sv. Petra v Londonu

Papež Benedikt v domu za ostarele
Papež Benedikt v domu za ostarele © CTV
Vrednost in dostojanstvo ostarelih

Papež se je v Domu za ostarele sv. Petra srečal s tamkajšnjimi delavci in prostovoljci. Zaradi napredka medicine je v družbi vedno več starejših, ki pa so po papeževih besedah pravi blagoslov. Vsaka generacija se od njih lahko uči modrosti in izkušenj. Nega starejših zato po njegovih besedah ne sme biti le dejanje velikodušnosti, ampak predvsem vračanje dolga hvaležnosti.

Vsak od nas je ljubljen!

Bog po papeževih besedah želi spoštovanje dostojanstva in vrednosti starejših. Zato Cerkev preko svojih karitativnih ustanov v Veliki Britaniji in po svetu poskuša uresničevati Gospodovo zapoved, da je treba spoštovati življenje ne glede na starost ali okoliščine. Življenje je edinstven dar vse od spočetja do smrti in samo Bog ga lahko vzame, je zatrdil papež in dodal: »Vsak od nas je zaželjen, vsak od nas je ljubljen, vsak od nas je potreben.«

Združiti trpljenje s Kristusovim trpljenjem

Bolni pa naj bi svoje trpljenje združili s Kristusovim trpljenjem kot je to storil tudi pokojni papež Janez Pavel II. Njegovo veselje in potrpežljivost tudi v zadnjih dneh življenja sta zgled za vse, ki smo že v letih, je dejal sveti oče in dodal: »Zato sem prišel med vas kot oče in predvsem kot brat, ki dobro pozna veselje in izzive, ki jih prinaša starost. Dolga leta življenja nam dajejo možnost, da cenimo lepoto največjih darov, ki nam jih je Bog dal – dar življenja kot tudi krhkost človeškega duha.« Z leti, ko telo usiha, pa imamo možnost, da molimo za vse naše drage, je poudaril sveti oče in hkrati vse tisto, kar smo storili položimo pred Božjo milost in ljubezen. Na ta način lahko ostareli po papeževih besedah na novo odkrijejo njegovo Božjo ljubezen.

Zlorabe otrok v močnem nasprotju s Cerkveno tradicijo

Papež je sprejel tudi številne strokovnjake in prostovoljce, ki so prevzeli odgovornost za varnost otrok v verskih okoljih. Prav njihov prispevek omogoča zagotoviti učinkovite preventivne ukrepe s katerimi vsako obtožbo zlorabe obravnavajo hitro in pravično. Zato se jim je papež zahvalil v imenu staršev in številnih otrok za njihovo dobro delo. "Žalostno in sramotno je, da so v močnem nasprotju s tradicijo Cerkve, ki naj bi skrbela za otroke, prav ti utrpeli zlorabe in trpinčenje s strani nekaterih redovnikov in duhovnikov", je dejal sveti oče. Prav zato pa smo se vse bolj zavedli potrebe po varovanju otrok in prav vi ste del obsežnega odgovora Cerkve na ta problem, je dodal.

Zavzeta skrb za varnost otrok

Pri tem je izpostavil to, kar je bilo že storjenega v Veliki Britaniji in drugih državah v zadnjih desetih letih, da bi zagotovili varnost otrok in mladih ter jim pokazali spoštovanje v času njihovega odraščanja. Ob sklepu je še zaželel, da bi njihovo velikodušno služenje pomagalo utrditi ozračje zaupanja in dela za dobro otrok, ki so tako dragocen božji dar.

11:00 Sveta maša v westminstrski katedrali

Papež benedikt maša v Londonu
Papež benedikt maša v Londonu © CTV
Benedikt XVI. je ob 11. uri daroval mašo v westminstrski katedrali. V pridigi je izrazil bolečino, občutek sramu in ponižanja zaradi kaznivih dejanj zoper mladoletnike, ki so jih storili duhovniki.

Maše sta se udeležila tudi dva Slovenca - vodja in član župnijskega pastoralnega sveta slovenske katoliške misije v Londonu. Papež je popoldne obiskal še dom za ostarele – dom sv. Petra, zvečer pa bo v Hyde Parku sledilo molitveno bdenje pred beatifikacijo kardinala Johna Henryja Newmana. Slednje se bo lahko udeležilo 10 slovenskih rojakov, ki živijo v Londonu.

Papeževa pridiga v westminstrski katedrali ter nagovora mladim in romarjem, ki so prišli iz Walesa

Papež Benedikt XVI. je zbranim najprej dejal: „Vesel sem, da naše srečanje poteka v tej katedrali, posvečeni Predragoceni Krvi, znamenju Gospodovega odrešenjskega usmiljenja, ki očiščuje svet po trpljenju, smrti in vstajenju svojega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa.“

Papež Benedikt XVI. maša v Londonu
Papež Benedikt XVI. maša v Londonu © CTV
Zatem je opozoril na velik križ s križanim Kristusom nad prezbiterijem, na katerem se ustavi pogled vsakega obiskovalca westminstrske katedrale. Njegova smrt nas je spravila z Očetom in nam in nas napravila deležne božjega življenja. Križani Gospod objema vse vernike v tem svetišču, ki so zbrani okrog oltarja pri njegovi evharistični daritvi in jih dviga k Očetu. Križani Gospod stoji nad nami in pred nami kot vir našega življenja in odrešenja, „kot veliki duhovnik dobrih stvari“, kakor pravi pisec pisma Hebrejcem v današnjem prvem berilu, je dejal papež.

Evharistija je bila vedno središče katoliške vere

V nadaljevanju nagovora je Benedikt XVI. Kristusovo daritev na križu povezal z evharistično daritvijo, ki jo je zapustil svoji Cerkvi in na večno duhovništvo sedečega na Očetovi desnici. Njegova kri, za nas prelita, je vir življenja Cerkve. Kot pravi evangelist Janez, sta kri in voda, ki sta pritekla z Jezusove strani, studenec božjega življenja, ki ga prejemamo po Svetem Duhu v zakramentih. Jezus je s svojim trpljenjem in smrtjo postal veliki duhovnik, „sredník nove in večne zaveze“. Te besede so odmev Jezusovih besed pri zadnji večerji, ko je postavil zakrament Svete Evharistije. Zvesta Kristusovi zapovedi „to delajte v moj spomin“ Cerkev v vseh časih in krajih obhaja Evharistijo, dokler ne pride Gospod v slavi. Po papeževih besedah je bila evharistija vedno v središču katoliške vere, kar je na poseben način poudaril tridentinski koncil. V Angliji so se katoličani z vsem srcem oklepali svete evharistije, pogosto za ceno velikega trpljenja in tako ohranili katoliško vero v tej deželi.

Papež Benedikt XVI. maša v Londonu
Papež Benedikt XVI. maša v Londonu © CTV
Papež ponovno obsodil spolne zlorabe

Papež je nato Kristusovo trpljenje na križu povezal s trpljenjem mučencev vseh časov. Njihova kri skupaj s Kristusovo prinaša Cerkvi novo življenje. V Kristusovi daritvi so združeni vsi, ki trpijo tudi danes. Papež je pri tem spomnil na tiste, ki so preganjani zaradi vere, pa tudi na skrito trpljenje mnogih, ki dan za dnem svoj križ skupaj s Kristusovim darujejo za svetost Cerkve in odrešenje sveta. Omenil je tiste, ki so v duhu povezani z evharistično daritvijo v tej katedrali, še posebej bolne, ostarele, invalide ali kako drugače prizadete. Zatem se je ustavil pri trpljenju zlorabljenih otrok, še zlasti tistih, ki so to doživeli v cerkvenih ustanovah s strani duhovnikov. Ob tem je dejal: „... globoko obžaluje ta nezaslišana kriminalna dejanja, ki so se zgodila nedolžnim žrtvam. Obenem upam, da bosta moč Kristusove usmiljene ljubezni, in njegova spravna daritev, ozdravili njihove rane in prinesli mir v njihova življenja.“ Skupaj z vsemi katoličani se papež zaveda sramote in ponižanja, ki sta nas zadela zaradi teh grehov. Zato vabi vse, naj tudi to darujemo Gospodu, v zaupanju, da bo ozdravil žrtve, očistil Cerkev in obnovil njeno starodavno poslanstvo, ki ga ima pri vzgoji in skrbi za mlade. Papež je še prosil, naj pokažemo resnično skrb za žrtve in solidarnost z vsemi duhovniki.

Zazrite se v Kristusa, voditelja in dopolnitelja vere

V nadaljevanju nagovora je papež znova povabil zbrane, naj se ozrejo na znamenje Križanega. Kristusove razpete roke na križu nas vabijo, je dejal, da razmišljamo o njegovem večnem duhovništvu in kot udje njegovega telesa prevzamemo svoj del odgovornosti za odrešenje sveta. Kot poudarja drugi vatikanski koncil, so tudi laiki po krstu poklicani, da postanejo Kristusovi učenci in priče njegovega evangelija sredi sveta. Za zgled jim je postavil Johna Henrya Newmana, ki je govoril o duhovništvu vseh vernih, ki so poklicani, da z življenjem in prizadevanjem za svetost, posvečujejo svet. Ustavil se je pri duhovnih poklicih, ki se rojevajo v okolju, kjer je veliko zavzetih laikov. Za konec pa je zbrane v katedrali Predragocene Krvi še enkrat povabil, naj se zazrejo v Kristusa, voditelja in dopolnitelja vere. Naj se tesneje povežejo z njegovo daritvijo na križu in s svojim življenjem prispevajo k rasti njegovega kraljestva.

Papež Benedikt XVI. maša v Londonu
Papež Benedikt XVI. maša v Londonu © CTV
Sveti oče je blagoslovil nov mozaik svetega Davida

Po koncu maše je papež najprej pred vhodom v svetišče nagovoril mlade z geslom, ki si ga je kardinal John Henry Newman izbral za svoj grb: Cor ad cor loquitur - Srce govori srcu. Papež je te besede izbral za rdečo nit svojega obiska v Veliki Britaniji. Mlade je spodbudil, naj z odprtimi srci sprejemajo božjo ljubezen in jo posredujejo naprej. Zatem se je vrnil v katedralo kjer je najprej blagoslovil nov mozaik Svetega Davida, škofa iz 6. stoletja, ki je zavetnik Walesa. Nato je pri milostnem kipu „Naše Gospe s svečo“, ki je priromala na to srečanje s papežem, prižgal svečo, ki jo Marija drži v roki. S temi dejanji je posebno pozornost namenil še vernikom Walesa, ki jih med tokratnim apostolskim potovanjem ne more obiskati. Zato so prišli v London skupaj z Marijinim milostnim kipom iz narodnega svetišča Walesa. Papež je kratkem nagovoru opozoril na zgled njihovega zavetnika Davida in na povezanost njihovega naroda z nebeško Materjo. Ob koncu pa je zaželel, naj jih Kristusova luč vodi na poti skozi življenje.

Nobene spremembe programa po terorističnih grožnjah

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je glede včerajšnjih aretacij dejal: "Policija opravlja svojo dolžnost in je pozorna. Popolnoma zaupamo v to, da lahko zagotovi varnost in miren potek papeževega obiska. Papež je bil o aretacijah obveščen. Ni pa potrebe po tem, da bi spreminjali predvidene varnostne ukrepe ali podrobnosti papeževega obiska. Torej ni treba pretiravati. Prepričan sem, da gre za običajne ukrepe in pozornost policije."

Povzetek drugega dne papeževega obiska v Veliki Britaniji

Logotip Velika Britanija
Logotip Velika Britanija © www.thepapalvisit.org.uk
Papež Benedikt XVI. je imel druga dan pastoralnega obiska v Veliki Britaniji na programu kar pet srečanj. Najprej je obiskal univerzo sv. Marije v Twickenhamu v Londonu.

Na srečanju z učitelji in predstavniki redovnih družb, ki delujejo na področju vzgoje je dejal, da redovniki in redovnice lahko dajejo edinstven prispevek vzgoji. Zahvalil se je tudi vsem tistim, katerih naloga je, da v šolah zagotavljajo varno okolje za otroke. Nato je nagovoril približno štiri tisoč mladih – učencev, dijakov in študentov, ki jih je pozval k svetosti. „Upam, da je med vami, ki me danes poslušate, tudi kakšen bodoči svetnik 21. stoletja,“ je dejal papež. Treba je imeti pogum, da svoja najgloblja hrepenenja položimo v Boga, ne pa v denar, kariero, zemeljski uspeh, ali odnose z drugimi.

Na petkovem srečanju s predstavniki drugih verstev v Veliki Britaniji, se je papež Benedikt XVI zahvalil za pozdravni nagovor in dobrodošlico glavnega rabina v državi, svoj nagovor pa začel z zadovoljstvom nad tem, da lahko spregovori možem in ženam, ki se trudijo za duhovno pričevanje v času, ko življenje po veri ni vedno cenjeno in sprejeto. Dejal je, da so na vseh področjih družbenega življenja potrebni tudi verniki, ki pričajo za to, da „človek ne živi samo od kruha“. Na ta način pripadniki različnih verstev drug ob drugem delajo za skupno dobro človeške družbe. „To nas spodbuja k sodelovanju in dialogu.“

Papež Benedikt XVI. se je drugi dan obiska v westminstrski palači srečal s predstavniki britanske družbe, vključno z diplomatskim zborom, politiki, akademiki, poslovneži. Med drugimi se je srečanja udeležil tudi nekdanji britanski premier Tony Blair. Sveti oče se je v nagovoru najprej spomnil na sv. Tomaža Mora, velikega britanskega državnika, ki se je v težkih zgodovinskih časih soočil z večno temo dilemo odnosa med tem, ker je cesarjevega in tem, kar je božjega. Ob tem je razvil razmišljanje o mestu verskega prepričanja znotraj političnega procesa. Če so moralna načela, ki so podlaga demokratičnim procesom, določena le z družbenim konsenzom, potem je krhkost procesa na dlani, kar je danes pravzaprav največji izziv demokracije, je dejal papež in dodal, da je neustreznost pragmatičnih, kratkoročnih rešitev na zapletena družbena in etična vprašanja jasno pokazala nedavna globalna finančna kriza. Obstaja široko soglasje glede tega, da je pomanjkanje trdnih etičnih temeljev gospodarske dejavnosti prispevalo k nastanku hudih težav, ki jih sedaj doživljajo milijoni ljudi po vsem svetu, je povedal papež.

Drugi dan obiska v Veliki Britaniji je papež sklenil v westminstrski opatiji, kjer je vodil ekumensko bogoslužje. V nagovoru po molitvi večernic je poudaril, da letos obhajamo 100-letnico skupnih ekumenskih zavzemanj, katerih začetek je zaznamovala edinburška konferenca. Kljub velikim korakom, ki so bili storjeni v zadnjih letih, pa nas po papeževih besedah na poti do edinosti čaka še veliko dela. „V družbi, ki je postala indiferentna, ali pa celo sovražna do krščanskega sporočila, smo še bolj poklicani ponuditi veselo in prepričljivo pričevanje upanja, ki je v nas“, je dejal papež.

Sicer pa je drugi dan papeževega obiska, ki ga budno spremlja množica policistov in vojakov zaznamovala tudi novica, da so v Londonu zaradi teroristične grožnje papežu Benediktu XVI. aretirali šest moških, starih od 26 do 50 let. Aretirani naj bi bili arabske narodnosti. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža pater Federico Lombardi, je ob tem povedal, je bil papež obveščen o policijski akciji, vendar pa ni preveč zaskrbljen in je vesel, da mu zaradi nje ni treba spreminjati načrtov.

Sicer pa so svetega očeta kljub nasprotnim medijskim napovedim zelo toplo sprejeli. Njegovo vožnjo z avtomobilom je na obeh straneh ceste spremljalo več kot 100 tisoč ljudi, ki so vzklikali in mahali z zastavami. Pri tem ni bilo videti protestov.


Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.