Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Veliki šmaren je praznik upanja

Cerkev na Slovenskem | 12.08.2010, 21:32

Pred nami je veliki šmaren, praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje

V oddaji Naše škofije smo predstavili, kje bodo svete maše na praznični dan darovali slovenski škofje. Govorili smo o mednarodni šoli prostovoljstva v Vipavskem Križu in delovnem taboru v Banja Luki. Jesen je čas novih začetkov – zato smo predstavili programe, ki jih sestre uršulinke skupaj s sodelavci izvajajo v Hiši kruha pri Sv. Duhu pri Škofji Loki, kjer živi njihova skupnost že skoraj 50 let.

Misijonska molitvena zveza bo ta teden darovala molitve za papeža Benedikta XVI., duhovnike, ki so in bodo v teh dneh premeščeni v nove župnije in misijonarja jezuita p. Janeza Severja.

Marijino vnebovzetje je praznik upanja

Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Praznovanje velikega šmarna nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je veliki šmaren v našem verskem izročilu globoko zakoreninjen. Katoliška in Pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan.

V preteklosti so ljudje za veliki šmaren veliko romali. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, cilj pa večno življenje v nebesih.

Slovenski škofje bodo pri sv. mašah na veliki šmaren obnovili izročitev slovenskega naroda Materi Božji, kar so prvič storili leta 1992. Na predvečer Marijinega vnebovzetja 14. avgusta in na sam praznik 15. avgusta bodo sv. maše darovali po razporedu, ki je objavljen na spletni strani RKC.

Mednarodna šola prostovoljstva in delovni tabor v Banja Luki

V Vipavskem Križu že vse od nedelje poteka Mednarodna šola prostovoljstva z naslovom: "Nič revščine - ukrepaj zdaj!", ki se je udeležujejo mladi iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Italije, Makedonije, Slovenije in Srbije. O dogajanju se je naša koprska sodelavka Zlata Krašovec pogovarjala z ravnateljem Škofijske karitas Koper Matejem Kobalom.

Solidarnost v praksi pa že vrsto let izkazujejo prostovoljci koprske škofije, ki vsako poletje odhajajo v pobrateno škofijo Banja Luka, da bi pomagali ljudem, ki jih je vojna pahnila v stisko. Pred dnevi se je z delovnega tabora vrnil gospod Bogdan Vidmar, ki je opisal letošnjo izkušnjo: „Delovni tabor je bil smiseln, koristen. Naredili smo veliko dobrega in se srečali z ljudmi, ki nosijo težke posledice vojne in slabe politike.“

Hiša kruha namenjena odkrivanju temeljev lastnega bivanja, poklicanosti in poslanstva

Uršulinke, ki že skoraj 50 let delujejo pri Sv. Duhu pri Škofji Loki, so letos skupaj z drugimi sodelavci s področja osebnostne rasti, duhovnega izkustva in krščanske duhovnosti pripravile 40 različnih programov. Programi so v še večjem obsegu zaživeli lani, ko so odprle novo zgrajeno Hišo kruha. Posebno pozornost namenjajo duhovnim vajam in programom za osebnostno rast, namenjenim dekletom, ženskam in zakoncem. Programi se večinoma izvajajo konec tedna, nekateri tudi več dni skupaj, drugi pa potekajo v obliki skupin, ki se srečujejo skozi vse leto. Upajo, da bo vsak našel nekaj zase. Program sta za naš radio predstavili s. Meta Potočnik in s. Irena Mohorič. Programi so predstavljeni tudi na spletni strani www.hisakruha.si. Lahko pa jih tudi pokličete: 04- 51-51-628 in 041-765-496.

Misijonska molitvena zveza moli za misijonarja p. Janeza Severja

Drage molivke in molivci misijonske molitvene zveze, dragi vsi, ki z veseljem sodelujete in spremljate misijonsko poslanstvo Cerkve.

Kristusov klic: »Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel« (Lk 12. 49), nas vedno znova vznemirja. Ni namenjen le nekaterim izbranim, da o njem premišljujejo, namenjen je vsem ljudem, vsem narodom in ljudstvom, namenjen je ljudem vsake zgodovinske dobe.

V našem času se nam na misijonskem področju približuje velik dogodek: Obisk papeža Benedikta XVI. v Veliki Britaniji. Res je, da bo ta obisk tudi politične narave, saj se bo srečal tudi s kraljico Elizabeto II., vendar ima ta obisk mnogo širši pomen.

Papežev obisk v Veliki Britaniji bo ključnega pomena za odnose med anglikansko in katoliško Cerkvijo. Anglikanski teologi in profesorji religije, politike in etike ugotavljajo, da je krščanstvo na splošno, še posebej pa katoliška vera, v zadnjem času v Veliki Britaniji pod vse večjim napadom. Zato vsi kristjani, posebej pa katoličani potrebujejo predvsem papeževo spodbudo.Zelo pomembno bo srečanje med papežem in anglikanskim primasom Rowanom Williamsom. Pomembna bo beatifikacija kardinala Johna Henryja Newmana. Kot pravijo nekateri anglikanski teologi, anglikanci, razen nekaj skrajno mislečih, ne menijo, da jih je Newman izdal, ko je postal katoličan. Ravno nasprotno. Ponosni so na njegov dvojni prispevek k sodobnemu anglikanstvu in sodobnemu katolištvu. Newman je zato po njihovih besedah znamenje edinosti, saj pripada obema Cerkvama. Molitve na njegovo priprošnjo bodo zagotovo pripomogle k edinosti in oživitvi krščanstva v Veliki Britaniji.

Papež se bo v Veliki Britaniji mudil od 16. do 19. septembra. Vsi kristjani so pozvani, da molijo za uspeh tega zgodovinskega dogodka, prav posebej pa smo k tej molitvi poklicani vsi člani Misijonske molitvene zveze.

Misijonska molitvena zveza pa bo molila tudi za vse duhovnike, ki so v tem mesecu nastopili poslanstvo na novih župnijah. V Svetem pismu večkrat beremo, da je Kristus apostolom rekel: »Pojdimo drugam, v bližnja naselja, da bom tudi tam oznanjal, kajti zato sem prišel« (Mr 1,38). Tako tudi danes Kristus po voditeljih Cerkve govori duhovnikom: »Pojdi še na drugo župnijo, tudi tam moraš oznanjati veselo oznanilo odrešenja, zato sem te izbral.«

Med misijonarji pa bomo ta teden molili za misijonarja z izredno življenjsko potjo, ki ga je pripeljala do duhovniškega in misijonskega poklica. Naše misli in molitve bodo pohitele v Rusijo, v Novosibirsk, kjer deluje misijonar jezuit p. Janez Sever. Rojen je bil leta 1965 v Clevelandu, v ZDA. 

O svojih koreninah pripoveduje: »Stara očeta sta morala pred komunisti

po vojni bežati iz Slovenije. Ko sta po enajstih letih dobila ameriško državljanstvo, sta za seboj poklicala še svoji ženi in otroke, da bi bile družine skupaj. Tako sta mama, doma z Ježice, in oče, iz Ribnice, prišla 'čez lužo'«. V mladosti je Janez sanjal, da bo ali vojak ali duhovnik. Ti dve otroški sanji je tudi uresničil. O svoji mladosti pravi: »Ko sem bil v drugem razredu osnovne šole, smo se preselili iz Clevelanda v Milwakuee, ker sem leta 1983 končal srednjo šolo, ki so jo vodili jezuiti. Jeseni istega leta sem se vpisal na vojaško akademijo in jo leta 1987 tudi končal. Aprila leta 1988 sem kot oficir odšel na Aljasko, avgusta 1992 pa kot prostovoljec za eno leto v Rusijo.«

Božji klic v duhovniško poslanstvo je bil močnejši od uspehov v oficirski službi. Leta 1995 je stopil k jezuitom v Mariboru in v Sloveniji končal študij za duhovnika. Leta 2002 je bil posvečen v Ljubljani. Po končanem študiju magisterija v ZDA, avgusta 2005, se je napotil v Novosibirsk, v Rusijo, kjer zdaj živi in deluje. »Moje glavno poslanstvo je,« pravi, »da sem duhovni oče (spiritual) v pred-semenišču. Obenem sem tudi direktor katoliškega TV studia.« Kot jezuit pripada Ruski jezuitski provinci.

V svojem življenju je p. Janez Sever prehodil pot iskrenega iskalca duhovniškega in misijonskega poslanstva. Njegove besede: »Če želim na najboljši način pomagati čim več ljudem, potem bom postal duhovnik,« so uresničile njegove najgloblje želje, oziroma so pogumen odgovor na skrivni Božji klic v njegovem srcu. Misijonska molitvena zveza mu želi veliko Božjega blagoslova in zanj moli.

Msgr. mag. Anton Pačnik

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.