Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Ko zadiši po domače

| 09.08.2010, 16:40

V rubriki „Zakladi naše dediščine“ smo se odpravili v Mojstrano. Ob odprtju tamkajšnjega Slovenskega planinskega muzeja zadnji konec tedna so za obiskovalce pripravili tudi delavnico peke kvašenih „flancatov“ in stojnico tradicionalnih domačih izdelkov in dobrot z okoliških kmetij. O tem smo se pogovarjali z gospo Cirilo Rabič.

Pr'Katr

Dediščino krajev pod Triglavom, posebej Dovjega in Mojstrane najdemo zbrano v prenovljeni stari hiši v Dovjem, katere ime je Pr'Katr, katere posebnost je 200 let stara lesena izba. Na njihovi spletni strani beremo:

„Se še spominjate, kako je zadišalo po sveže pečenem kruhu, ko je mama odprla vrata kmečke peči?In kako zvedavo smo sodelovali pri peki potice, ko smo komaj čakali, da je mama rekla tisto njeno:

»Postrgaj »ta orehovo« skledo!«, skledo, v kateri je pripravljala namaz za potico, in po katerem se je okus po orehih in rozinah še dolgo topil v naših ustih.“

In kot piš se leto za letom vrstijo prazniki, ko neizbrisani lepi spomini naše mladosti najdejo tudi mesto v našem razmišljanju, ko med prazničnimi dnevi užijemo malo spokojnega miru.

A kako, ko se zagotovo v tej hitrici tudi sprašujete, kako se pripraviti na praznike, kako uskladiti vse obveznosti v tem hitrem tempu, ko vam včasih zamujene minute delajo preglavice v poslu, doma v družini, pri prijateljih,…, ko si zaželite le malo miru, da bi beseda lahko stekla, brez da bi razmišljali, kam se vam mudi in kaj morate še postoriti,..…

Ga. Cirila Rabič pri peki flancatov
Ga. Cirila Rabič pri peki flancatov © Nataša Ličen

Praznik si lahko naredimo tudi ob navadnih dneh

Ste se prepoznali v zgoraj zapisanih stavkih. Podeželje ponuja veliko programov, ki vam bodo pustili nepozabna doživetja. V Dovjem in Mojstrani se boste lahko sprehodili po Poti Triglavskih pravljic, „okušali“ podeželje, izvedeli, kako se zakuri kmečko peč in soustvarjali hlebček domačega črnega kruha ter ga spekli v kmečki peči.

Kulturno, etnološka in naravoslovna ponudba je v krajih pod Triglavom pestra, bogata, primerna za vse starostne skupine. Del nam je je odkrila go. Cirila Rabič, ki se je pogovarjala z nami ravno med pripravo in peko domačih kvašenih „flancatov“. Vedoželjni so ji sledili in jo posnemali otroci. Ob sklepu so se nasmejani in zadovoljni, ker jim je uspelo speči slastne, dišeče „flancate“, s ponosom poslavljali od go. Cirile, vsak ponosno držeč v rokah v prtič zavite „flancate“ za domov.

Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc) Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc)

Kako je Martin Golob do solz nasmejal Boruta Pahorja

Razprodana Festivalna dvorana je v četrtek gostila dobrodelno obarvan večer. Zanj sta v organizaciji Založbe Družina in Zveze prijateljev mladine poskrbela duhovnik Martin Golob in nekdanji ...

Ljubljanska tržnica (photo: STA) Ljubljanska tržnica (photo: STA)

Tržnica s hladilnicami in garažo?

Ljubljanska mestna občina se je resno angažirala za projekt, ki bi pod osrednjo ljubljansko tržnico umestil garažo. Zdaj je v promocijsko kampanjo umestila besedilo, ki napeljuje k temu, da se ...

Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO) Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO)

Sobotna iskrica, ob kateri smo potrebovali robčke

Legendarna oddaja Sobotna iskrica, ki jo je več kot 30 let na našem radiu ustvarjal Jure Sešek, je prešla v roke mlajši generaciji. Oddaja bo tako živela naprej in prinašala teme zanimive mladim ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Jože Pavlakovič (photo: NL) Jože Pavlakovič (photo: NL)

Jože Pavlakovič, župnik polanski

Kot je zapisano v naslovu, tako se g. Jože predstavi ob srečanju na radiu, ko smo ga povabili na pogovor za sobotno popoldansko oddajo. Letošnje leto je zanj polno jubilejev in pomembnih obletnic.