Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Ko zadiši po domače

| 09.08.2010, 16:40

V rubriki „Zakladi naše dediščine“ smo se odpravili v Mojstrano. Ob odprtju tamkajšnjega Slovenskega planinskega muzeja zadnji konec tedna so za obiskovalce pripravili tudi delavnico peke kvašenih „flancatov“ in stojnico tradicionalnih domačih izdelkov in dobrot z okoliških kmetij. O tem smo se pogovarjali z gospo Cirilo Rabič.

Pr'Katr

Dediščino krajev pod Triglavom, posebej Dovjega in Mojstrane najdemo zbrano v prenovljeni stari hiši v Dovjem, katere ime je Pr'Katr, katere posebnost je 200 let stara lesena izba. Na njihovi spletni strani beremo:

„Se še spominjate, kako je zadišalo po sveže pečenem kruhu, ko je mama odprla vrata kmečke peči?In kako zvedavo smo sodelovali pri peki potice, ko smo komaj čakali, da je mama rekla tisto njeno:

»Postrgaj »ta orehovo« skledo!«, skledo, v kateri je pripravljala namaz za potico, in po katerem se je okus po orehih in rozinah še dolgo topil v naših ustih.“

In kot piš se leto za letom vrstijo prazniki, ko neizbrisani lepi spomini naše mladosti najdejo tudi mesto v našem razmišljanju, ko med prazničnimi dnevi užijemo malo spokojnega miru.

A kako, ko se zagotovo v tej hitrici tudi sprašujete, kako se pripraviti na praznike, kako uskladiti vse obveznosti v tem hitrem tempu, ko vam včasih zamujene minute delajo preglavice v poslu, doma v družini, pri prijateljih,…, ko si zaželite le malo miru, da bi beseda lahko stekla, brez da bi razmišljali, kam se vam mudi in kaj morate še postoriti,..…

Ga. Cirila Rabič pri peki flancatov
Ga. Cirila Rabič pri peki flancatov © Nataša Ličen

Praznik si lahko naredimo tudi ob navadnih dneh

Ste se prepoznali v zgoraj zapisanih stavkih. Podeželje ponuja veliko programov, ki vam bodo pustili nepozabna doživetja. V Dovjem in Mojstrani se boste lahko sprehodili po Poti Triglavskih pravljic, „okušali“ podeželje, izvedeli, kako se zakuri kmečko peč in soustvarjali hlebček domačega črnega kruha ter ga spekli v kmečki peči.

Kulturno, etnološka in naravoslovna ponudba je v krajih pod Triglavom pestra, bogata, primerna za vse starostne skupine. Del nam je je odkrila go. Cirila Rabič, ki se je pogovarjala z nami ravno med pripravo in peko domačih kvašenih „flancatov“. Vedoželjni so ji sledili in jo posnemali otroci. Ob sklepu so se nasmejani in zadovoljni, ker jim je uspelo speči slastne, dišeče „flancate“, s ponosom poslavljali od go. Cirile, vsak ponosno držeč v rokah v prtič zavite „flancate“ za domov.

Novinarska konferenca UKC Ljubljana in Onkoloskega instituta Ljubljana (photo: STA) Novinarska konferenca UKC Ljubljana in Onkoloskega instituta Ljubljana (photo: STA)

Izjemen uspeh slovenskih kirurgov

Slovenski kirurgi so dosegli nov mejnik. Uspešno so namreč opravili prvo endoskopsko kirurško odstranitev raka nosnega dela žrela z rekonstrukcijo. Podrobnosti so predstavniki ORL Klinike na UKC ...

Dr. Helena Jaklitsch (photo: STA) Dr. Helena Jaklitsch (photo: STA)

Evropska resolucija, slovenska tišina

Pretekli konec tedna se je v sosednji državi odvil koncert, ki so mu slovenski osrednji mediji, pa tudi politični veljaki predvsem leve provenience namenili ogromno pozornosti. Ne le na dan ...

Sara Isaković (photo: NL) Sara Isaković (photo: NL)

»Tista« plavalka, danes mamica in psihologinja

Kjerkoli se Sara Isaković pojavi, se je večina še vedno najbolj spomni po njeni izjemni športni karieri. Tudi njej ostaja v lepem spominu, kot sama opiše, zlato obdobje športnega plavanja, ko je ...