Boštjan SmoleBoštjan Smole
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010 (foto: Matjaž Merljak)
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010

Več sto romarjev na Svetih Višarjah

| 02.08.2010, 13:52 Matjaž Merljak

Svete Višarje nad Trbižem so 1. avgusta 2010 privabile več sto romarjev iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva. Na gori je namreč potekalo 22. romanje treh Slovenij v organizaciji Rafaelove družbe in Zveze evropskih izseljenskih duhovnikov.

Številni romarji so se na Svete Višarje, ki letos praznujejo 650-letnico božje poti, podali dve uri peš in molili križev pot, ki je bi posvečen blaženemu Lojzetu Grozdetu in trpljenju, ki se je zgodilo v Hudi Jami. Peš romarjem so se pridružili tisti, ki so se pripeljali z gondolo. V prvem delu so prisluhnili predavanju mons. Jožeta Kopeiniga o dialogu in iskanju resnice, osrednji del je bila sveta maša v cerkvi, ki jo je daroval nadškof Franc Kramberger, pel je združeni zbor iz Augsburga, Ulma in Stuttgarta. Slednji je sooblikoval kulturni progam, pri katerem so se spomnili tudi akademske slikarke Bare Remec, ki se je rodila pred sto leti.

Vrhunec romanja je bila sveta maša, ki jo je daroval mariborski nadškof in metropoli Franc Kramberger.

Pred polno cerkvijo, številni pa so bili zunaj, je nadškof Kramberger k oltarju pristopil v spremstvu štirinajstih izseljenskih in drugih duhovnikov. V uvodu je dejal, da so Višarje stičišče treh kultur in jezikov, Božja pot Evrope. Ustavil se je ob evangeljskem odlomku, ko Jezus na Kalvariji učencu Janezu in vsem nam izroči Marijo in reče: Glej, tvoja Mati. Nadškof je ob tej besedi pokazal še na drugo mater, Cerkev.

Polna cerkev na Višarjah
Polna cerkev na Višarjah © Matjaž Merljak

Tretja mati, na katero je pokazal nadškof Kramberger, pa je domovina, ki doživlja pomembne zgodovinske trenutke. Čeprav po 20-ih letih ni vse tako, kakor smo pričakovali - mnogi so razočarani, malodušni, naveličani, brezvoljni - je spodbudil k prizadevanju v izseljenstvu, zamejstvu in matični domovini za boljše in pravičnejše življenje.

 

Nadškof Kramberger in duhovniki somaševalci
Nadškof Kramberger in duhovniki somaševalci © Matjaž Merljak

K dialogu in iskanju resnice je v predavanju pred mašo spodbudil mons. Jože Kopeinig, rektor katoliškega doma v Tinjah.

Ob soočenju z zgodovino naroda in splošno razdvojenostjo današnje civilizacije, je dialog nuja današnjega časa za obvladovanje in reševanje problemov in sporov. Dodal je še, da na poti do ene in edine resnice nismo tekmeci, temveč vedno le sopotniki in romarji, ki v medsebojni izmenjavi, v dialogu več spoznajo, kakor vsak sam. Dialog pomeni tudi, iskati resnico in v njej živeti.

 

Mons. Jože Kopeinig, predavatelj na romanju treh Slovenij
Mons. Jože Kopeinig, predavatelj na romanju treh Slovenij © Matjaž Merljak

 

Udeleženci 22. romanja treh Slovenij na Svetih Višarjah
Udeleženci 22. romanja treh Slovenij na Svetih Višarjah © Matjaž Merljak

Pešromarji na Svete Višarje
Pešromarji na Svete Višarje © Ksenja Hočevar, Družina

Več sledi v prihodnjih dneh ...

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...